Vad är aminosyror?
Aminosyror är byggstenar i proteinerna, som bygger upp allt levande liv och klarar kroppens alla funktioner. Proteiner bygger upp celler och reparerar vävnader. De kan också bilda antikroppar för att bekämpa bakterier och virus. De är en del av enzymerna och hormonsystemet samt bygger upp cellkärneproteinerna RNA och DNA och deltar i muskelaktiviteten.
Därför är aminosyror så viktiga
En saknad aminosyra är en saknad byggsten. Aminosyrornas funktion är att fungera som energikälla för celler och vävnader.
Människan består av de mest komplicerade aminosyrorna. Vetenskapsmän har upptäckt och isolerat 22 olika aminosyror. Av dessa är åtta livsviktiga. Termerna "livsviktig" och "icke livsviktig" är missvisande, eftersom alla aminosyror är nödvändiga för hälsan. Hur som helst, åtta av dem måste bli tillförda kroppen, antingen som mat eller tillägg, och det är tillförseln av detta behov som i själva verket är livsviktigt. Om dessa åtta blir tillförda under samma tid och i tillräcklig kvantitet kan de andra fjorton framställas av kroppen, under förutsättning att enzymaktiviteten är fullgod.
Aminosyror genom maten
Aminosyror kan inte – såsom t.ex. fett – lagras i kroppen. Vi behöver en kontinuerlig tillförsel. En bra kost med rätt sammansättning är en grundförutsättning. Men eftersom alla de livsviktiga aminosyrorna måste tillföras i rätt mängd och på samma gång är ofta vår föda inte tillräcklig och många människor äter idag en alldeles för ensidig kost på grund av olika sjukdomssymptom, såsom allergier, Candida, tungmetallsförgiftning m.m.
Störningar och det naturliga åldrandet
Infektioner och sjukdomar kan störa våra matsmältningsorgan så att vi inte kan tillgodogöra oss proteinernas viktiga beståndsdelar - aminosyrorna. Själva nedbrytningen sker i matsmältningsorganen. De bör därför fungera tillfredsställande. Därefter skickas aminosyrorna runt i kroppen genom blodet. Vävnaderna i kroppen väljer sedan de aminosyror de behöver för att bilda sitt eget protein.
De enzymer som skall bryta ner proteinerna till aminosyror börjar fungera mindre bra redan vid trettio års ålder, då kroppen nått sin "höjdpunkt". Det naturliga åldrandet har börjat. Därefter är ett tillskott av färdiga aminosyror – som kroppen kan tillgodogöra sig – minst lika viktigt som vitaminer och mineraler.
Källor
Informationen om aminosyror har hämtats ur böckerna Aminorevolution av DR Robert Erdmann och Amino Acid in Therapy av Leon Chaito