Är hälsooptimering och kosttillskott något för mig?

Är hälsooptimering och kosttillskott något för mig?

Många människor funderar på om hälsooptimering och kosttillskott är något som de bör överväga i sitt liv. Medan vissa ser det som en viktig del av deras välbefinnande och strävar efter att optimera sin hälsa på alla sätt möjligt, är det inte nödvändigtvis något som passar alla. Att avgöra om hälsooptimering och kosttillskott är rätt för dig kräver en självreflektion och en förståelse för dina individuella behov och mål. Genom att utforska de olika aspekterna av hälsooptimering och kosttillskott kan du fatta ett informerat beslut om vad som är bäst för dig och din hälsa.

Innan du ger dig in i djungeln och börjar handla hem vitaminer, mineraler, pulver, kapslar… så bör du läsa detta.

/Vännerna på Upgrit

Detta behöver du tänka på innan du investerar i kosttillskott

Innan du investerar i kosttillskott som en del i en daglig rutin är den här informationen värd att ha med sig. För det första! ”Att mäta är att veta”. Kolla insidan av din kropp genom blodprov eller prata med en läkare / funktionsmedicinsk hälsocoach så att du få rätt och effektiva kosttillskott

Vad är skillnaden på kosttillskott och vitaminer?

Upgrit Tillskott

Alla vitaminer är kosttillskott, men alla kosttillskott är inte vitaminer.  Vitaminer är det som är nödvändigt för vår normala cellfunktion. Dessa är exempelvis utveckling och tillväxt av A, D, E, B och K vitamin. Kosttillskotten fångar ett bredare spektrum av näringstillsatser som din kropp kan vara i behov av.

Läs mer om våra vitaminer och mineraler här >>

Dagens samhälle och den miljö många lever i är inte optimal för vår hälsa och biokemi, men andra ord den står långt ifrån det vi evolutionärt är anpassade för. Detta medför tyvärr att många behöver ta kosttillskott för att stödja vitala funktioner i kroppen som,  hormonbalansen, immunförsvaret, sköldkörteln, magen och mer därtill.

Hur avgör jag vilka kosttillskott som är aktuellt för mig?

  • Undersök kvalitet
  • Var medveten om daglig dosering
  • Underskatta inte rätt  timing för intag
  • Notera eventuella biverkningar
  • Känn till vilka kosttillskott som kan interagera med eventuella mediciner
  • Överväg att ta hjälp av en expert, ex funktionsmedicinsk terapeut, holistisk hälsocoach etc.

Det är inte lätt och det säkraste sättet är att årligen mäta sina blodmarkörer för att veta hur du ser ut på insidan (alla är vi olika). Det innebär också att ditt referensintervall för optimala nivåer av vitaminer och mineraler inte är den andra lik. Det finns mängder av olika prover men vi föreslår till en början;

  • Ett standard-blodprov där markörer som järn, vitamin D, zink, koppar, magnesium och B-vitaminer inkluderas.
  • Testa fettsyranivåer (kvoten mellan Omega-3 och Omega-6). Kvoten bör här ligga på 4:1. Vi rekommenderar detta test för fettsyranivåer – tryck här för att komma till rekommenderat test >>

Vi samarbetar med WerLabs och du får 10 % på ditt blodprov med koden: upgrit10

Länk till köp blodtest här >>

Se våra experterna berätta mer om vikten av att mäta och varför du bör göra det här nedan. 

”Frisk genom BLODPROVER (!) som rutin – besiktning av kroppen varje år” – Se avsnitt från Upgrit Talk’s >>

Funktionsmedicinska tester – för dig som vill gå på djupet

Här kommer vi in på en djupare och extremt intressant nivå av tester och analyser i syfte att se hur kroppen mår och vad vi kan göra för att optimera vår hälsa. Detta är exempelvis att kartlägga en individs tarmflora, mäta hormonbalansen eller hur kroppen bryter ned kolhydrater, fett och protein.

Vi på Upgrit har ett funktionsmedicinskt perspektiv på hälsa och tror på att majoriteten av alla autoimmuna sjukdomar kan botas med kost- och livsstilsförändringar.

Stillasittande, mycket stress, för lite återhämtning, stelhet, sviktandet minne, krämpor samt ett för stort intag av socker och processad mat, är högst vanligt förekommande hos majoriteten av oss. Detta osunda levende har normaliserats i samhället. Vårt ”naturliga åldrande” sker inte på ett normalt sätt ur ett evolutionärt perspektiv. Resultatet av den västerländska livsstilen är att knappt 25% dör av cancer och knappt 50% dör av hjärt- kärlsjukdom. Det innebär att 75% (!) av våra dödsfall kan påverkas av en sundare livsstil.

Vi är fullt medvetna vid att ett piller inte löser alla världens problem, men det kan ha en revolutionerande roll längst vägen mot optimal mental- och fysisk hälsa.

Vill du komma i kontakt med oss?

Maila oss på [email protected]

Upgrit your health!

Lycka till!