Ashwagandha: Den ayurvediska superörten som främjar hälsa och vitalitet

Ashwagandha: Den ayurvediska superörten som främjar hälsa och vitalitet

Utforska den helande kraften hos Ashwagandha och dyk djupare in i världen av Ashwagandha för att utforska dess potentiella effekter och hur den kan påverka din hälsa och välbefinnande. Låt oss upptäcka vad denna helande ört har att erbjuda och hur den kan vara till nytta för dig.

Vad är Ashwaganda?

Ashwaganda, också känt som Indisk Ginseng, är en indisk ört som används inom Ayurveda. Ayurveda är en indisk traditionell form av alternativ medicin som är baserad på naturlig läkning. Ashwaganda är populär bland personer som har tappat orken, är stressade och trötta. Inom Ayurvediska medicinen är ashwaganda en av de viktigaste örterna och har använts i tusentals år för att traditionellt öka kroppens motståndskraft, uthållighet och styrka.

Vad är Ashwaganda bra för?

Ashwaganda kallas inom Ayurveda ”den intelligenta örten” för att örten hjälper till där den behövs. Det låter för bra för att vara sant, eller hur? I takt med det ökade intresset kring denna nästan magiska ört så har studierna också ökat. Studier visar att ashwaganda bringar mer lugn, bättre sömn, återhämtning, mer ork, mer muskelstyrka, en bättre känslomässig balans, ökat fokus och minne. Ashwaganda är en adaptogen, men skiljer sig från exempelvis rosenrot och ginseng. Ashwaganda kapslar aktiverar inte specifika funktioner eller organ som andra adaptogener. Istället jobbar Ashwaganda långsiktigt och mjukt med kroppens stressystem, med vår så kallade HPA-axel.

Resultatet av ashwaganda kapslar blir en långsiktig normalisering av kroppens stressystem och stresshormonet kortisol, med andra ord HPA-axeln. På så sätt möjliggör ashwaganda det för kroppen att återhämta sig och vila.

När ska man ta Ashwaganda?

Vad är Ashwaganda och dess effekt i kroppen?

Ashwagandha är mest känt för dess hjälpande egenskaper vid trötthet och fysisk utmattning samt för att bibehålla fokus och uthållighet då den kan bidra till att bibehålla kroppens motståndskraft mot stress. Upplever man något av detta kan det vara värt att testa Ashwaganda och se om det hjälper. Eftersom Ashwaganda verkar långsiktigt rekommenderas det generellt ingen specifik tid på dygnet du ska ta den. Ashwaganda bidrar även till:

  • ökad tålighet för stress
  • vår fysiska och mentala kapacitet
  • uthållighet och muskelmassa vid träning
  • kardiovaskulär hälsa och ork
  • den känslomässiga balansen
  • en lugnare och enklare insomning
  • att stödja mannens sexuella funktion, spermamängd och rörlighet
  • att stödja hälsan hos kvinnans reproduktiva organ

Hur länge kan man ta Ashwaganda?

I nuläget finns det ingen forskning gjord på Ashwaganda som sträcker sig mer än 3 månader. Den långsiktiga påverkan av daglig dos av Ashwaganda är okänd. Däremot har man sett i studier att Ashawaganda kan sänka kortisol och blodersockernivån redan inom två veckor, men den fulla effekten syns vanligtvis inte förrens två månaders användning.

Vilka Ashwaganda kapslar ska jag välja?

Vi rekommenderar att du väljer ett högkvalitativt och gärna ekologiska ashwaganda kapslar eller som rent pulver. Dela gärna upp din dagliga dos av ashwaganda vid två tillfällen. Här på Upgrit har vi bland annat vår egen ashwagandha och KSM66 som ashwaganda kapslar.

Vår egen ashwagandha är av högsta kvalitet och även högdoserad. Vi själva älskar den och använder den vid behov. KSM 66 är ekologiskt och etiskt producerad. Dessutom är den ett fullspektrumextrakt. Fullspektrum innebär att pulvret har både vattenlösliga och fettlösliga aktiva ämnen. KSM 66 innehåller ett fullspekstrumextrakt som är kliniskt dokumenterat som kan få oss att känna oss mindre stressade och bidrar till mental balans, uthållighet och ork. Här är några av alla godkända hälsopåståenden som registrets av det europeiska livsmedelsverket EFSA av dessa ashwaganda kapslar.

KSM-66, fullspektrumextrakt av Ashwagandha (Withania somnifera) bidrar till:

Enligt Chris Kilham, känd som ”The Medicine Hunter”, är Ashwaganda utan tvekan den viktigaste läkeväxten i hela världen. Att ta ashwaganda kapslar är ett utmärkt sätt att få i sig örten.

//Vännerna på Upgrit