Benbuljong – näringsrikt och nyttigt!

Benbuljong - näringsrikt och nyttigt!

Benbuljong, näringsrikt och nyttigt! I denna artikel utforskar vi fördelarna med denna populära dryck. Upptäck varför benbuljong har blivit så omtyckt för sin rika smak och de hälsofördelar den erbjuder. Från att stärka immunförsvaret till att förbättra matsmältningen och främja ledhäls kan benbuljong vara ett värdefullt och näringsrikt tillskott till din kost.

Näringsrikt och nyttigt, benbuljong är mycket populärt nuförtiden – och av goda skäl! Benbuljong är budgetvänlig, laddat med kollagen som kan hjälpa till att minska tecken på åldrande, och lätt att förbereda i en vanlig gryta på spisen. Här är våra enkla riktlinjer och svar på alla dina frågor om att göra benbuljong.

Vad är benbuljong?

Benbuljong är en smakrik, näringstät vätska skapad genom långsam tillagning av märgbärande djurben som nötkött, kyckling, kalkon eller fläsk. För att förstärka smaken tillsätts vanligtvis grönsaker som morötter, lök, selleri, vitlök och örter. För att göra buljongen rikare på protein och kollagen ingår ibland en liten mängd äppelcidervinäger eller vit vinäger i blandningen för att hjälpa till att bryta ner animaliska proteiner och bindväv.

Vad är fördelarna med benbuljong?

Lång sjudning av djurben (ko, kyckling, fläsk och ibland fisk) och bindväv i vatten resulterar i en näringsrik benbuljong. Att dricka denna benbuljong kan hjälpa till med led-, matsmältnings- och hudhälsa på grund av de mineraler och näringsämnen den innehåller. Det finns just nu ingen publicerad forskning som med säkerhet kan säga alla fördelar, men här är tre påstådda hälsofördelar med att få i sig benbuljong:

1. Benbuljong kan minska åldrande

Konsumtion av benbuljong har kopplats till produktionen av kollagen, ett strukturprotein som finns i hud, brosk och ben. När det kokas bryts kollagenet i bindväven ner till nyttiga aminosyror som glycin och glutamin, vilket kan förbättra individens hälsa. Studier har visat att att dricka 300 ml benbuljong kan öka nivåerna av glycin och prolin i kroppen, som är essentiella aminosyror för att skapa kollagen.

Dessutom har forskning visat att kollagentillskott kan vara effektiva för att förbättra återfuktningen, elasticiteten och till och med utseendet av rynkor på huden. Det har även visat sig öka bentätheten hos postmenopausala kvinnor och kan, i kombination med styrketräning, förbättra kroppssammansättningen hos både äldre män och kvinnor.

2. Bra för matsmältningen och tarmhälsan

Benbuljong är rikt på gelatin, ett protein som binder med vatten i mag-tarmkanalen för att underlätta en hälsosam passage av mat genom tarmarna. Djur studier har funnit att aminosyrorna som finns i benbuljong kan vara fördelaktiga för personer med inflammatorisk tarmsjukdom (IBS), även om ytterligare forskning behövs för att förstå hur detta kan gälla för människor.

3. Benbuljong kan främja sömnkvalitén

Det har fastställts att aminosyran glycin, som finns i benbuljong, har en mängd olika roller i kroppen, inklusive att hjälpa till med hälsosamma sömnmönster. Studier har visat att glycin i kosten har varit effektivt för att förbättra sömnkvaliteten hos personer med sömnlöshet. Mekanismen genom vilken glycin utför denna effekt tros fungera genom att kontrollera vår inre kroppsklocka och sänka vår kroppstemperatur för att förbereda oss för att slumra.

Det bör dock noteras att det finns begränsade bevis som relaterar till den exakta användningen av benbuljong; många av dessa fynd härrör från kompletterande studier eller djurstudier.

Tips på hur man gör egen benbuljong

  1. Blanda ihop en mängd olika ben från olika djur när du gör din buljong. Olika ben kommer att ge olika fördelar, så det är bäst att använda 2-3 olika sorter för att få ut det mesta av din buljong.
  2. Det är viktigt att du blancherar benen. Att blanchera dem i 15-20 minuter hjälper till att bli av med alla element som kan få din benbuljong att se ut och smaka obehagligt. Även om dessa element inte är farliga, är det nödvändigt att blanchera benen för att uppnå en högkvalitativ, och klar smakrik benbuljong.
  3. Innan du förvarar den är det viktigt att låta din buljong svalna till rumstemperatur. För att undvika risken för kontaminering är det bäst att göra detta snabbt. Det enklaste sättet att göra det är genom att lägga några nävar is i grytan, täcka den och vänta på att buljongen sjunker i temperatur. Isen kommer att påskynda detta.

Här är Upgrits egna recept på benbuljong

Kan alla dricka benbuljong?

Det är viktigt att vara uppmärksam på att benbuljong kan innehålla föroreningar, såsom bly, på grund av benbindande tungmetaller. Detta är särskilt relevant för barn och gravida. Dessutom bör individer på en lågnatriumdiet vara uppmärksamma på salthalten i recept med benbuljong. Trots detta anses benbuljong fortfarande vara ett säkert tillskott till en balanserad kost.

För de som vill inkludera mer protein i sin kost är benbuljong ett utmärkt sätt livsmedel som är paleo- och keto-godkänt, glutenfritt och mejerifritt.

Tips: om du inte vill göra din egen benbuljong finns det på pulverform i hög kvalité från Nordic Kings här