Bulletproof Coffee, viktminskning och att kliva utanför ramarna

Bulletproof Coffee, viktminskning och att kliva utanför ramarna

I denna artikel kommer vi att utforska fenomenet Bulletproof Coffee och dess påstådda fördelar för viktminskning samt att kliva utanför de traditionella ramar för en frukost. Bulletproof Coffee är en populär dryck som kombinerar kaffe, gräsbetat smör och MCT-olja för att skapa en näringsrik och energigivande dryck som sägs främja viktminskning och mental klarhet.

I takt med att Bulletproof Coffee har blivit populärt både i dess hemland USA och här i Sverige har flera kritiska artiklar skrivits. Bulletproof Coffe är originalet med högklassiga ingredienser men konceptet med kaffe, smör och kokos- eller MCT-olja går även under namnet fettkaffe eller Magic Bullet Coffee.

För ett par månader sedan skrevs en artikel av Paleoförespråkaren Angelo Coppola där han jämförde näringsinnehållet i en riktig frukost med näringsinnehållet i en Bulletproof Coffee gjord på kokosolja istället för MCT-olja. Han dömde ut Bulletproof Coffee i jämförelse. Andra skribenter har också uttalat skepsis för en Bulletproof Coffee på grund av att man anser att det finns bristande vetenskapligt stöd och här i Sverige har flera lågkolhydratförespråkare, däribland aktiva och blivande kostrådgivare, uttalat samma skepsis kryddat med ytterligare en portion skepsis mot att använda fettkaffe som måltidsersättning om man vill gå ner i vikt. Det anses skapa osunda tankar. I samma andetag uttrycks skepsis när det gäller periodisk fasta med förevändningen att det också leder till osunda tankar, och att det dessutom handlar om svält.

Diskussionen är onyanserad och detta är varför:

En Bulletproof Coffe gör inte anspråk på att vara näringsrik så en näringsjämförelse med en ”riktig” frukost är inte relevant. Utifrån samma tanke skulle ju periodisk fasta som innebär att man hoppar över måltider vara förkastligt. En överhoppad måltid ger inte mycket näring. Men periodisk fasta har vetenskapligt sett övertygande hälsovinster. Och utifrån samma tanke borde ju så många måltider som möjligt under en dag vara parollen. Nej, att maximera näringsinnehållet för varje gång man äter leder inte alltid rätt.

En Bulletproof Coffe, fettkaffe eller Magic Bullet Coffe har sin uppenbara roll i en i övrigt god, näringsrik kosthållning. Precis som periodisk fasta. I det faktiskt extremt antioxidantrika kaffet intas smör som innehåller bra mättande fettsyror och MCT-olja som består av hälsosamma medellånga fettsyror. Studier visar att sådana medellånga fettsyror är bättre än långkedjade fettsyror när det gäller vikt och kroppssammansättning (1, 2). Och det är ett utmärkt sätt att bibehålla flera av fastans effekter utan hunger. Så för vikten kan en fettkaffe vara att föredra framför att äta fettkällor som innehåller desto mer långkedjade mättade fettsyror. MCT-olja gav i en studie bättre resultat på vikten än olivolja (3). Därutöver tros medellånga fettsyror öka förbränningen (2) och de höjer mängden ketoner som ger energi till hjärnceller – speciellt värdefullt för en hjärna som är eller börjar bli okänslig för insulin (4, 5). Så det kan vara en utmärkt måltidsersättning för många då och då.

Att frångå upplägget med regelbundna måltider och den typiska tallriken med ”riktig” mat är uppenbarligen provocerande. Och att kalla det hälsosamt gör det ännu mer provocerande. Naturligtvis är grunden till god hälsa en kosthållning utifrån en individuellt designad lågkolhydrat- eller paleokost. En sådan grund ger positiva effekter på både hälsa och vikt. Men idag kan vi aldrig fullt ut framkalla det som är naturligt ursprungsmat – den blandning och den mängd av energi och näring som våra gener är anpassade för. Maten idag är näringsfattigare jämfört med förr och den innehåller en viss mängd kemikalier. Dessutom föds vi idag mer eller mindre påverkade av den moderna västerländska livsstilen, exempelvis med mer än 200 olika kemikalier i blodet och begynnande åderförkalkningsprocesser. Vi behöver ibland lappa och laga, mixtra och prova, för att få kroppen att reagera på ett önskvärt sätt. Och ibland vill vi inte bara må bra – vi vill optimera.

Extremt få vetenskapliga studier tittar på hur vi optimerar välmående eller prestation. Just optimering av hormoner, enzymer, vitaminer, mineraler och andra ämnen för att få ut sin maximala potential är något jag kommer att skriva mycket mer om här på bloggen. En optimeringseffekt kan ibland underbyggas med vetenskap, men den underbyggs också av vedertagna fysiologiska teorier och inte minst av praktisk erfarenhet. Optimering handlar om en nyfikenhet för den egna kroppen, att göra en upptäcksresa med den kroppen som ofta sträcker sig långt utanför våra sociala normer – bland dessa synen på den regelbundna och tallrikstypiska måltiden.

Bulletproof Coffe har en optimeringseffekt hos många människor där den mentala prestationen upplevs vara på topp under lång tid. Timmarna efter en Bulletproof Coffe upplevs jämna när det gäller både aptit, sinnestämning och humör. Bulletproof Coffee är snabb att mixa till och den avnjuts effektivt under 10 minuter, alternativt under längre tid sippandes från en termos. Det kan som sagt vara en utmärkt måltidsersättning för den som vill gå ner i vikt, fixa något snabbt och som man mår bra av.

Det finns naturligtvis många människor som mår bra av regelbundna ”riktiga” måltider – antingen på grund av en historia av ätstörningar och komplicerat förhållningssätt till vikt och den egna kroppen, på grund av kronisk stress eller på grund av andra orsaker. Och som bör fokusera på annat än en Bulletproof Coffee. Många mår bra av enkla matrutiner som är i samklang med vad som passar in i vår sociala norm. Men andra människor kan utforska sig fram till andra rutiner. Vi människor är olika helt enkelt och man ska vara försiktig med att generalisera och ha fördomar

När en privatperson generaliserar eller har fördomar så må det vara hänt – det ligger väl någonstans i människans natur även om det är något vi alla bör bli medvetna om och försöka undvika så gott det går. Men när yrkespersoner som kostrådgivare, personliga tränare, dietister eller andra yrkeskategorier gör samma sak bör man reagera. En grundläggande egenskap i en yrkesroll är att kunna kliva utanför sina egna ramar och erfarenheter och vara icke-dömande inför andra människor. Att därför tycka att Bulletproof Coffee, fettkaffe eller Magic Bullet Coffe inte är lämpligt för en person som vill gå ner i vikt är alltför snävt, för generaliserande. Jag möter kunder som jag rekommenderar Bulletproof Coffee och periodisk fasta, men jag möter också kunder som jag inte nämner det för. Det beror helt enkelt på vem jag möter.

/Jonas Bergqvist

Referenser

1) Mumme K, Stonehouse W. Effects of medium-chain triglycerides on weight loss and body composition: a meta-analysis of randomized controlled trials. J Acad Nutr Diet. 2015 Feb;115(2):249-63.

2) Clegg ME. Medium-chain triglycerides are advantageous in promoting weight loss although not beneficial to exercise performance. Int J Food Sci Nutr. 2010 Nov;61(7):653-79.

3) St-Onge MP, Bosarge A. Weight-loss diet that includes consumption of medium-chain triacylglycerol oil leads to a greater rate of weight and fat mass loss than does olive oil. Am J Clin Nutr. 2008 Mar;87(3):621-6.

4) Page KA, Williamson A, Yu N, McNay EC, Dzuira J, McCrimmon RJ, Sherwin RS. Medium-chain fatty acids improve cognitive function in intensively treated type 1 diabetic patients and support in vitro synaptic transmission during acute hypoglycemia. Diabetes. 2009 May;58(5):1237-44.

5) Reger MA, Henderson ST, Hale C, Cholerton B, Baker LD, Watson GS, Hyde K, Chapman D, Craft S. Effects of beta-hydroxybutyrate on cognition in memory-impaired adults. Neurobiol Aging. 2004 Mar;25(3):311-4.