C8 MCT-olja kan hjälpa dig minska kaloriintaget – Hjärnbränsle & snabb energi

C8 MCT-olja kan hjälpa dig minska kaloriintaget - Hjärnbränsle & snabb energi

I denna artikel, med fokus på Hjärnbränsle & snabb energi, kommer vi att utforska en intressant ingrediens som kan hjälpa dig minska ditt kaloriintag - C8 MCT-olja. Genom att lära oss mer om denna speciella olja och dess förmåga att främja mättnadskänsla och öka energinivåerna, kan vi upptäcka hur den kan vara en användbar komponent i en balanserad kost och viktminskningsstrategi.

Vi vet om att de mest grundläggande sättet att ta hand om vår kropp är genom en god kosthållning som fungerar för ens egna unika kropp, fysisk aktivitet, god sömnhygien och återhämtning. Vi lever i en värld idag där vikten av att ta hand om sig själv blir ett allt viktigare ämne. Tack vare forskning vet vi mer än någonsin om hur vi människor fungerar och forskningen går framåt hela tiden. Den som önskar ta det hela ett steg längre för att öka kroppens chanser att må bra ska börja se över sina kost- och sömnrutiner.

Hos oss som vill göra det bästa utav vår hälsa och uppleva naturlig energi och fokus har MCT-olja verkligen lyst upp många personers vardag. Medellånga mättade fettsyror (MCT, Medium Chain Triglycerides) är en unik form av fett som kan ge en lång rad positiva effekter. På grund av deras kortare kedjelängd (6 till 10 (12*) kolatomer), har MCT ett antal unika egenskaper som ger dem fördelar över längre fettsyror.

Vad är effekten av MCT- olja i vår kropp?

Den kortare kedjelängden innebär att MCT snabbare absorberas och förbränns av kroppen, vilket resulterar i en mycket snabbare omvandling till bränsle för omedelbar användning av organ och muskler. MCT tas nämligen upp, utan behov av galla, från tarmen direkt till blodet (portådern) som är på väg till levern, till skillnad från de längre fettsyrorna som går via lymfan och först därefter vidare till levern. Hastigheten med vilken kroppen tar upp MCT kan jämföras med upptaget av glukos.

MCT omvandlas därefter i levern i stor utsträckning direkt till energi i form av ketoner och lagras endast till mycket liten del som fett. De energihöjande egenskaper som tillskrivs MCT beror på att de korsar mitokondriemembranet mycket snabbt, och inte kräver närvaro av transportmolekylen karnitin, vilket de längre fettsyrorna gör. Resultatet blir ett överskott av acetyl-koenzym A, som efter olika metaboliska vägar resulterar i produktion av ketoner. Ketoner är ett av två ämnen som hjärnan kan använda för energi (glukos är det andra)

Köp MCT olja >>

Sammanfattningsvis är MCT ett bra val för alla som är i behov av mer energi i vardagen såväl som vid speciella tillfällen, exempelvis inför träning eller för att dämpa det berömda sötsuget som vi alla upplevt. Fröken sötsug kommer enligt forskning gärna och knackar oss på axeln runt kl 16.34 på eftermiddagen. MCT har effekten att kroppen lättare kommer i ketos, genom den ökade mängden ketoner som bildas. Därmed kan MCT-olja med fördel användas som en del av en ketogen kost och tillåter då en större variation av mat, genom att de bidrar till en ökad tolerans för protein och kolhydrater.

Vad är då ketogen kost och varför bör man välja den?

Ketogen kost är en fettrik lågkolhydratdiet som kan ses som en striktare version av LCHF. Kosten utvecklades ursprungligen för behandling av barn med epilepsi som inte svarade på konventionell läkemedelsbehandling.

En ketogen kost verkar även kunna vara till fördel och ha en god effekt för den åldrande hjärnan, genom att ge en alternativ energikälla till glukos. Vid bl.a. Alzheimer har hjärnan visats vara.

Ett av flera sätt att komma in i ketos är genom att äta mer fett, mindre protein och minimalt med kolhydrater. Det är populärt att göra en så kallad ”fettkaffe” i syfte att hjälpa kroppen på traven att bli fettdriven. Vi har tagit fram ett Kaffepaket med ekologiska produkter för att du ska ge din kropp de högsta kvalitativa och rena livsmedlena. Även periodisk fasta och längre fasta är en växande trend och visar på många hälsofördelar.

Se Upgrit Talk’s avsnittet här: Fasta – hur, att tänka på och varför?

Prova gör en krämig och energigivande Upgritkaffe här >>

// Vännerna på Upgrit