Här mäter du din hälsa

Här mäter du din hälsa

Att mäta och följa sin hälsa har blivit alltmer populärt i dagens samhälle där välmående och välbefinnande har blivit högt prioriterat. Vi har sammanställt många av landets olika företag som gör olika hälsomätningar. Ta kontroll över din hälsa och regelbundet mäta och följa dina resultat kan du ta steg mot att leva ett friskare och mer balanserat liv.

Nedan nämnda företag erbjuder olika typer av mättekniker som jag rekommenderar. Ett antal av dem använder jag själv när jag konsulterar kunder. Flera av hälsomätningarna kan du få inom den offentligt finansierade sjukvården om det är medicinskt motiverat. Hör därför med din läkare.

Jag vill betona att det är ett antal steg mellan en mätning och de konkreta livsstils- eller träningsråd denna mätning mynnar ut i. Första ska själva mätningen ha hög validitet och reliabilitet. Därefter ska resultatet tolkas i sitt sammanhang. Till sist ska tolkningen leda till ett konkret och individuellt anpassat råd. Hos många av nedanstående företag automatgenereras tolkningar och råd utifrån referensvärde och utfall. Dessvärre kommer dessa referensvärden från skolmedicinska bedömningar, som inte alltid överensstämmer med min syn. Dessa kan jag alltså inte stå för, även om mättekniken är bra.

Det finns ett stort behov av funktionsmedicinska bedömningar av dessa hälsomätningar. Om du därför inte känner dig trygg med den återkoppling du får (om du överhuvudtaget får någon) kan du alltid vända dig till mig för en konsultation där vi går igenom resultaten noggrant. Det är viktigt med rätt tolkning av resultaten. Konsultationer erbjuder jag på mottagning i Stockholm samt per telefon. Vissa av nedan tester kan du bara få tillgång till via mig. Men jag anser inte heller att det bör gå inflation i mätandet. Många analyser kostar stora summor och ibland är det bättre att lägga dessa pengar på åtgärder istället för att i detalj kartlägga nuläget.

Jag vill också betona att ingen mätteknik heller har 100 % validitet och reliabilitet. De flesta har sina fördelar och nackdelar. Men om du har det i åtanke, så kan dessa hälsomätningar ändå bidra till att du lär dig mer om hur din kropp mår och svarar på livsstilsförändringar. Nedan lista är inte fullständig och uppdateras löpande. Känner du till något företag som bör finnas med? Tipsa i formuläret nedan.

Hälsotester

www.scandinaviandiagnostics.se
Scandinavian Diagnostics är ett svenskt företag som mäter hormoner, vitaminer, mineraler, sköldkörtelstatus, avföringsprov, läckande tarm med mera.

www.amodomedical.se
Amodo Medical är ett svenskt företag som mäter gener, födoämnesallergier, födoämnesintoleranser, läckande tarm, laktosintolerans, fruktosintolerans med mera.

www.werlabs.se
Werlabs är ett svenskt företag som mäter hormoner, vitaminer, mineraler, blodfetter, blodsocker med mera.
www.onelab.se
Onelab är ett svenskt företag som mäter hormoner, vitaminer, mineraler, blodfetter, blodsocker med mera.
Arctic Med är ett svenskt företag som via ett högt ackrediterat labb i Tyskland mäter omega-3, omega-6, transfett och mättade fettsyror genom kapillärprov.
www.labrix.com
Labrix är ett amerikanskt företag som bland annat mäter fettlösliga hormoner, signalsubstanser och gener.

Genova Diagnostics är ett amerikanskt företag som kan mäta det mesta.

Fystester

www.fysiometrics.se

Fysimetrics är ett svenskt företag som i Stockholm, Umeå och Åre mäter kroppssammansättning med DXA-röntgen samt en rad olika fystester inklusive VO2max, laktattröskel med mera.

www.aktivitus.se

Aktivitus är ett svenskt företag i Göteborg som erbjuder en rad olika fys- och idrottsspecifika tester.

/ Jonas Bergquist

Psst, glöm inte att du kan köpa kollagenkurkuminashwagandha kapslar och andra tillskott på Upgrit!