Hemligheten bakom C8 MCT – Vad är skillnaden på C8 MCT och andra fetter?

Hemligheten bakom C8 MCT - Vad är skillnaden på C8 MCT och andra fetter?

Vad är skillnaden på C8 MCT och andra fetter? Här kommer vi att avslöja hemligheten bakom C8 MCT och förklara skillnaderna mellan denna speciella fettsyra och andra fetter. Upptäck varför C8 MCT, med sin unika kemiska struktur, har blivit föremål för stort intresse inom hälsosamhetsvärlden.

Låt oss förklara på ett så enkelt sätt som möjligt.

Fettsyror består av olika många länkade kolatomer. De flesta fetter som rör sig i vår kost, exempelvis avokado, nötter, frön och fisk består av 12 kolatomer eller fler. Det gör dessa till långkedjade fettsyror.

MCT står för ”Medium Chain Triglycerides” vilket innebär att de är medellånga fettsyror. MCT består av 6-12 kolatomer.

Du ser de olika fettsyrornas namn nedan:

Kapronsyra = 6 kolatomer

Kaprylsyra = 8 kolatomer (Upgrits C8 MCT-olja)

Kaprinsyra = 10 kolatomer

Laurinsyra = 12 kolatomer

Eftersom fettsyran är medellång behöver inte din tarmslemhinna gallsyror och enzymer för att kunna absorbera oljan (det behövs däremot gallsyra och enzymer för de längre fettsyrorna med 12 kolatomer eller fler).

MCT-oljan passerar tarmslemhinnan och levern tar upp fetterna och omvandlar dem till ketoner (energi) som används som bränsle för bland annat hjärnan. Ketoner är hjärnans favoritbränsle och snabbast effekt får man av ren C8 MCT-olja. Hjärnan är fettrik och består av cirka 60% fett och förbrukar mycket energi. Att fylla på med bra fetter är viktigt.

Då levern omvandalar i princip all MCT till ketoner så är detta sannolikt en av andledningarna till att MCT inte lagras som fett på kroppen. För många är MCT-olja ett sätt att kicka igång fettförbräningen i kroppen och stötta viktminskning.

Du hittar ofta MCT/XCT-olja som är en mix av C8 + C10, men försök hålla dig till ren C8 MCT-olja. Vi brukar kalla MCT för hjärnbränsle då hjärnan älskar denna typ av energigivande ketoner. Ett annat plus som bidrar till främjandet av viktminskning är att MCT-olja dödar sockersug.

DOSERA MCT PÅ FÖLJANDE VIS:

Det är ytterst viktigt att ta det försiktigt i början vid användning av MCT. MCT tas så mycket snabbare upp av tarmen eftersom att fettsyran är medellång och tarmslemhinnan behöver inte hjälp av gallsyror och enzymer för att kunna absorbera MCT.

Tar du för mycket för fort kan du få väldigt ont i magen och diarre. Börja därför med 1 tsk. Är du medveten om att du har en känslig mage, börjar du med 1/2 tsk. Sedan efter en till två veckor kan du öka upp till 1 msk för att sedan fortsätta öka succesivt. Vi på Upgrit tar 1-3 msk MCT-olja, men vi har tagit det lääänge :-).

Lycka till!

#upgrityourhealth #feedyourhealth

/Ellinor Henter

@[email protected]