Hur kan vi veta om vår livsstilsförändring ger de resultat som vi önskar?

Hur kan vi veta om vår livsstilsförändring ger de resultat som vi önskar?

När vi strävar efter att förbättra vår hälsa och välbefinnande genom livsstilsförändringar är det viktigt att kunna mäta och utvärdera de resultat vi uppnår. Att få klarhet i om våra ansträngningar ger de önskade resultaten hjälper oss att hålla motivationen uppe och justera vår strategi vid behov. I denna artikel kommer vi att utforska olika sätt att mäta och utvärdera våra livsstilsförändringar för att se om de leder till de önskade effekterna.

Jag vill ha resultat nu, nu, nu, NU, på de livsstilsförändringar jag gör. Jag är trött på alla dieter, träningsmetoder och trender hit och dit med livsmedel och alla löften om vilka resultat de olika tillvägagångssätten kommer ge! Jag provar allt och ingenting ger hållbara och långsiktiga resultat för en balanserad livsstil.

Känner du igen dig?

Oavsett önskad livsstilsförändring, exempelvis om vi väljer paleo kost, låghydratskost, ketogen kost, meditation, periodisk fasta, stenålderskost, börjar träna, träna annorlunda och så vidare, är vi alla ute efter en sak gemensamt – resultat.

Begreppet Hälsa?

Hälsa är ett minst sagt brett begrepp och innefattar oftast fler aspekter än en. Fokuset i denna artikel rör kost och vår metabola hälsa (ämnesomsättning). Vi kommer även ge tips och råd för hur du kan ta dig vidare och förstå just din egen kropp och biokemi. Missa inte längre ned verktyget AceTrack – ett digitalt verktyg som ger ett direkt kvitto om vi bränner fett som energiförsörjning eller glukos (kolhydrater).

Hälsotrender i dagens samhälle

Det är ingen tvivel på att det finns en stark vilja att sälja in olika hälsotrender i samhället. Varje gång en ny trend visar sig ge resultat i medier eller i vår gemenskap hugger vi blixtsnabbt i tron om att – nu, nu är den här, lösningen på mina hälsoutmaningar. Tyvärr är kroppen mer komlex än så.

Vi är vana vid snabb stimulans och feedback i och med att det är vad våra hjärnor är vana vid. Vi jämför en aktiv handling med direkt feedback, exempelvis om vi trycker på en knapp i mobilen så kommer tekniken direkt ge något typ av resultat eller feedback som talar om för oss att den aktiva handlingen vi gjorde funkade eller funkade inte. Kroppen är som sagt något mer komplex än så. Om vi då tänker att vi ska prova en kosthållning och kroppen inte ger feedback på vågen eller utseendemässigt dagen efter så byter vi kosthållning och provar den. Okej, det är kanske att ta i men ni förstår säkert vad poängen är här. Samtidigt som vi växlar från kosthållning till kosthållning så fortsätter vi stressa, kanske sover dåligt och har annan obalans omkring oss i vardagen som också spelar roll för att optimera sin helhetshälsa.

Kroppen hänger inte med så backa tillbaka, acceptera att det kommer ta tid och lär känna din egna kropp! Förslagsvis – ta hjälp av en expert!

Förstå våra egna hälsoutmaningar

När det kommer till livsstilsförändringar behöver vi tänka om och förstå våra hälsoutmaningar. Vi behöver inse att vi inte kan göra allt på en gång. Hälsa som är hållbar och individanpassad tar tid. Däremot långt ifrån omöjligt, tvärtom! Genom enkla livsstilsförändringar och en insikt och förståelse för vår egna unika kropp kan dramatiska förändringar ske.

Vad är hälsa? Vi kan i alla fall vara överrens om att det är ett minst sagt brett begrepp. Hälsa för oss på Upgrit är att leva i en vardag och ha en livsstil som stöttar vår egna biokemi. Hälsa är att förstå vår kropps biokemi och respektera vår kropp och stötta de faktorer som stöttar kroppen. Och för att kunna stötta kroppen är steg ett att förstå vår kropp. Steg två blir att lära sig varför och hur vi faktiskt ska göra det som vi vet.

Oftast funkar det inte att äta och träna efter ett fast schema, utan vi måste anpassa oss efter vad kroppen behöver och är kapabel till att genomföra i stunden. Där finner vi vår utgångspunkt och utifrån var kroppen befinner sig kan vi forma sömn, återhämtning, kost och träning. Allt för ofta idag börjar vi i fel ände när vi strävar efter ”vår optimala hälsa”. Backa tillbaka, utbilda dig och förstå just din kropp i syfte att bygga en långsiktig och god grundhälsa.

Insulinresistans blir allt vanligare

Äter vi socker, mycket raffinerade kolhydrater och dvs ”den vita” maten under flera års tid i kombination med för lite aktivitet, sömn och stress utan återhämtning kommer det resultera med tiden att vår hälsa försämras och inte alltför sällan utvecklar sk. insulinresistens. Andelen metabola sjuka (metabolism = ämnesomsättning) ökar över hela världen. Insulinresistens blir tyvärr vanligare och vanligare och en ny medicinsk studie från University of North Carolina antyder att 85% av USA:s vuxna population lider av insulinresistens. De är en metabol sjukdom som i majoriteten av fallet beror på att vi äter och dricker kolhydrater för ofta samt i för stor mängd. Våra matvanor och ohälsosamma livsstil idag gör oss kroniskt sjuka. Med andra ord behöver vi bredda vårt helhetstänk kring begreppet hälsa som kan kännas så utvattnat idag. Hälsa innefattar fler aspekter än en och någonstans mynnar det ut i att ha en balanserad livsstil där de fyra baspelarna kost, sömn, fysisk aktivitet och stress fungerar.

Förstå din metabolism och bli din egen hälsoingenjör här >>

Missa inte marknadens ledande verktyg som bekräftar och ger feedback på plats genom en app, om kroppen bränner fett genom en utandning. Läs mer >>

Funktionsmedicin – the medicine of ”why”

Är du en av de som känner att midjemåttet inte är helt hälsosamt, tröttheten är en ständig utmaning, sömnen kanske kan förbättras, koncentrationen innebär oftast att simma runt i en hjärndimma och suget efter ”den vita maten” håller dig i handen vart du än går? Eller så lever du på ett sätt där du känner balans och harmoni i en fungerade kropp? Där du upplever naturlig energi för dagens aktiviteter och träning, sötsug känner du inte av och när kvällen kommer är du lugn och somnar trött samt vaknar på morgonen därpå med bra energi? Detta kan också vara fallet, och du vill optimera din helhetshälsa till nästa steg för mental- och fysisk prestation?

För att återgå till poängen av denna artikel så, oavsett den livsstilsförändring vi gör – vi vill ha resultat. Och för att behålla hälsan långsiktigt krävs förståelse, arbete och insikt kring vår egna kropp. Därför erbjuder vi en gratis kurs i funktionsmedicin, ”The medicine of Why”, här:

Vad är funktionsmedicin -The Medicine of Why? 

Ofta hjälper det många medelålders människor att gå ned i vikt och ta tag i vår inre förfettning. Det kan vara svårt att veta om de försök och val vi gör faktiskt fungerar på vår egna kropp och ger det resultat vi strävar efter. Och det är klart. Hur kan vi verkligen veta om insidan blir hälsosammare av en kostomläggning när det tar tid och inte ger feedback förrän veckor, kanske månader?

Målet med en lågkolhydratkost eller ketogen kost är att kroppen ska börja omvandla fett till ketoner. Med andra ord är målet att ställa om till en fettbaserad energiförsörjning och uppnå s.k. ketos. Acetrack är ett verktyg som kan hjälpa dig att lära känna din kropp genom att övervaka din ketos.  Produkten mäter mängden aceton i din utandningsluft och spårar på så sätt din ketonnivåer. Dina ketonnivåer registreras och sparas i Acetrack-appen och visar hur olika typer av träning eller kostval påverkar din kropp.

Läs mer om Acetrack – ketonmätare, här >>

Vi alla fungerar och reagerar olika på exempelvis kosthållningar, träning och stress. Därför kan vi inte jämföra oss med någon annan människas kropp och livsstilsrutiner. Vi behöver förstå vår egen kropps knappar för att kunna uppnå en hållbar och bygga långsiktig hälsa. Hur gör vi det? Och det finns lösningar och metoder för detta! Detta holistiska perspektiv på hälsa (funktionsmedicin) ser vi mer och mer utav. Inom ”The Medicine of Why”, funktionsmedicin, är målsättningen är att hitta orsakerna till hälsoutmaningarna, behandla dessa och lösa problemet. I många fall visar sig grundproblemet vara kronisk stress, näringsbrister, fysisk inaktivitet och exponering för tungmetaller, toxiner och patogena mikroorganismer. Sättet vi lever på idag inte är hållbart när det kommer till att vara frisk, stark och välmående. Många upplever exempelvis en dramatisk förbättring genom en lågkolhydratkost och genom att börja mäta sitt blodsocker. Vilket återigen tar oss till vårt resultatfokus – att mäta är att veta.

Läs mer om lågkolhydratkost här >>

En bok för dig som är trött på dieter och vill förstå din egen kropp >>

Lär dig mer på vår YouTube kanal Upgrit Talk’s

Vad är din hälsoresa?

Känner du att du behöver hjälp att komma igång med din #upgritjourney? Vi vill att du ska må lite bättre och optimera din mentala- och fysiska prestation. Vi har vigt våra liv åt vår egen och andras hälsa. Vi på Upgrit har en gedigen bakgrund inom kost, hälsa, träning och funktionsmedicin. Vi vill vara din guide till optimal hälsa. Hjälpa dig att bli en mer kapabel variant av dig själv, så att du känner dig starkare, piggare och får ut mer av livet. På upgrit.se får du de senaste nyheterna och hälsorönen presenterade på ett begripligt sätt. Din hälsoresa kanske inte alltid blir så enkel, men är samtidigt den mest givande resa du kan göra.

Det engelska ordet ”grit” brukar användas om personer med driv och beslutsamhet att nå sina mål. Bra egenskaper att ha när du vill uppgradera dig själv.

Läs mer om #UpgritJourney – hur vi coachar dig efter just dina hälsoutmaningar och mål här >>

[email protected]

Ellinor Henter

Psst, glöm inte att du kan köpa omega 3 kosttilskottekologiskt kaffed vitamin tillskott och andra tillskott på Upgrit!