Koffein kombinerat med L-teanin för fokuserad energi

Koffein kombinerat med L-teanin för fokuserad energi

Koffein och L-teanin är två populära ämnen som ofta används för att förbättra fokus, öka energinivåerna och främja mental klarhet. I denna artikel kommer vi att utforska fördelarna med att kombinera koffein och L-teanin för att uppnå en mer balanserad och fokuserad energi.

Koffein och l teanin är en klassisk ”stack” som används för att få extra energi och förbättrat fokus. Smart Caffeine från Natural Stacks innehåller en perfekt blandning av dessa två ämnen. Kombinationen tar fram det bästa ur koffeinet, då l-teaninet ger en avslappnande verkan, så man får ut en långvarig energi utan darrningar, nervositet eller liknande. Effekten påminner om den du får av Bulletproof Coffee. Smart Caffeine är därför perfekt för att vässa din prestation.

Forskning på L teanin & Koffein

Koffein och l teanin tillsammans har vetenskapligt visats öka fokus och vakenhet (1), öka kognitiv funktion (2) och öka korttidsminne (3). L teanin är den dominerande aminosyran i grönt te som anses ha en rofylld effekt på hjärnan.

Koffein är i sig ett ämne som ökar såväl fysisk som mental prestation. Men ämnet har inte bara positiva effekter på kroppen utan också en del negativa. De positiva får vägas mot de negativa utifrån syftet med koffeinet och utifrån individuell känslighet och tolerans.

Koffein är ett centralstimulerande ämne då den blockerar receptorn för adenosin i hjärnan. Adenosin sänker vakenheten så resultatet av koffein blir en ökad vakenhet. Koffein stimulerar också hjärnan att via binjurarna öka utsöndringen av adrenalin, vilket är kroppens starkaste stresshormon (4). Kaffe, som är en riklig källa till koffein, har visats öka mental prestation (5-6) och förbättra korttidsminnet.

Koffein har i vetenskapliga studier också visat sig förbättra såväl uthållighet och kognitiv förmåga under träning (7), precis som den anaeroba förmågan (8). Mängden mjölksyra har visat sig öka efter koffeinintag (8) vilket förmodligen leder till en ökad förmåga att fysiskt prestera med mjölksyra i kroppen.

Koffein har alltså positiva effekter när du vill förstärka kroppens stressrespons som inför en tävling med fysisk ansträngning eller inför en mentalt krävande uppgift. Däremot är koffein negativt när du behöver slappna av och komma ner i varv. Halveringstiden för koffein är 3-6 timmar, vilket innebär att kaffe eller koffeinhaltigt té ej bör intas efter kl 15 om dagarna för att inte påverka sömnkvaliteten (vilket kan motverkas av l-teanin).

Eftersom koffein stimulerar det sympatiska nervsystemet leder koffein till ökat blodtryck, ökad puls och vidgade luftrör. Frisättningen av kalcium i musklerna ökar liksom mängden fettsyror i blodet. Tidigare fanns koffein på dopinglistan, men togs bort i början av 2000-talet då även väldigt små doser verkade ha prestationshöjande effekter. Så ett förbud skulle innebära att vem som helst som tog en fika före en tävling skulle fastna i en dopingkontroll.

Flera kliniska studier visar nu på att kombinationen av L theanin och koffein ökar förmågan att fokusera utan att ge de överstimulerande effekter som enbart koffein kan ge (1, 9-11).

/Jonas Bergqvist, Christine Ribbing