Kollagenprotein – därför ska du äta det

Kollagenprotein - därför ska du äta det

Kollagenprotein har blivit alltmer populärt som ett kosttillskott med många hälsobringande egenskaper. Kollagen är det mest förekommande proteinet i vår kropp och spelar en avgörande roll för hudens elasticitet, leder, hår, naglar och tarmhälsa. Med åldern minskar kroppens naturliga produktion av kollagen, vilket kan påverka vår hälsa och utseende. I denna artikel kommer vi att utforska varför du bör överväga att inkludera kollagenprotein i din kost och vilka hälsofördelar det kan erbjuda.

Vad är kollagenprotein?

Till skillnad från muskelprotein så är kollagen ett strukturprotein som utgör hela 30 % av allt protein i din kropp. Ett strukturprotein innebär att innebär att det är en viktig beståndsdel i dina muskler, hud, senor, skelett, leder och i all din bindväv. Då kan du säkert förstå hur viktigt kollagen är för oss och för att vår kropp ska hållas stark och vi ska må bra. En metafor som vi inom Upgrit använder när vi pratar om kollagen är att vi säger att kollagen är som gummi eller klistret mellan dina muskler. Den bilden brukar ofta få personer att se vikten av det på ett helt annat sätt och fördelarna som vi kan få ut av att vara noga med vårt kollagenintag. Kollagen ger oss stadga och hållfasthet.

En annan fråga som ofta dyker upp efter att man inser vikten av kollagen och börjar läsa på om det är upptäckten av olika typer, exempel vis typ1, typ 2, typ 3 och så vidare. Hittills har 28 former av kollagenprotein dokumenterats. De vanligaste du hittar som kosttillskott är ty 1, typ 2 och typ 3. Typ 2 är det absolut vanligaste och denna typ utgör även 90% av din kropps totala mängd kollagen.

Vassleprotein vs. Kollagenprotein

Vassleprotein har du säkert hört talas om. Vassle är det protein som anses mest kraftfullt när det kommer till att bygga muskler. Det används även flitigt av många styrketränande personer i syfte att bibehålla eller öka i muskelmassa. Fokuserar vi på att endast inta protein som vassle så kan vi öka i muskler men vad händer om vi inte inkluderar kollagenprotein i vår målbild eftersom kollagenet agerar klistret mellan våra muskler och ger stadga och hållfasthet åt vår leder, senor och all bindväv samt skelett? Kom ihåg att kollagen kompletterar vassleprotein eftersom det förstärker strukturella delar som bär upp kroppen.

Vanligt med brist på kollagen idag

Kollagenprotein

Vår kosthållning idag i väst innehåller muskelkött, men mycket lite inälvor, leder, skinn, brosk och övriga delar på djuret som en del känner till som ”Nose To Tail Eating”. Det är dessa sistnämnda som innehåller kollagenet vi behöver få i oss. Vill du int eäta inälvor, brosk, senor, koka egen buljong på brosk och ben med mera så kan det vara aktuellt att införskaffa ett  tillskott av kollagenprotein. PÅ det sätter ger du kroppen en färdig uppsättning av alla aminosyror plus att din egen produktion av kollagen ökar. Tänk på att det tillskott du väljer är så rent som möjligt och är hydrolyserat (absorberas enkelt i tamern).

Bör just du ta kollagentillskott?

Äter du en varierad kosthållning som inbegriper inälvsmat, skinn, brosk och / eller benbuljong så kan du utgå från att du har ett bra intag av kollagen. Annars är chansen stor att du har nytta av tillskott. Särskilt behov av kollagentillskott har dessa målgrupper:

  • Veganer / vegetarianer
  • Äldre
  • Personer med artros eller andra ledsjukdomar
  • Benskörhet eller andra skelettsjukdomar
  • Sarkopeni
  • Idrottare

Men alla som vill optimera sin hud-, skelett- och ledhälsa bör överväga tillskott av kollagen. Det är många utan medicinska åkommor som exempelvis upplever att lederna mår ännu bättre, att huden får ny lyster och att håret ser mer vitalt ut.

Hur ska jag ta det?

Ta kollagentillskott under 3 månader för att utvärdera samtliga effekter. Det tar ett antal månader för effekten att slå igenom när det handlar om skadeprevention för idrottare liksom vävnader med långsam förnyelsetakt som exempelvis hår och hud. När det gäller leder kan effekten märkas efter redan ett par veckor.