Fördelar med N-Acetylcystein (NAC) för Träning: Öka Din Prestation och Återhämtning
2024-08-23
N-Acetylcystein (NAC) är ett kosttillskott med flera fördelar för personer som tränar regelbundet. Här är de viktigaste anledn ...
En lågkolhydratkost är en kosthållning med en låg andel kolhydrater, måttlig andel protein och liberalt med naturligt fett. Hur låg andel kolhydrater du bör äta avgörs av din genetik, livsstilsrutiner och huruvida du har biokemiska obalanser eller inte. Det naturliga fettet i en lågkolhydratkost ska i överlag ersätta den mesta delen kolhydrater, men tränar du mycket eller är till åren kommen, så är det möjligen klokt att kolhydrattappet också får ersättas med lite extra protein.
LCHF (Low Carb, High Fat) är en av de mer kända lågkolhydratkosterna. På LCHF undviker man livsmedel med mycket kolhydrater som bröd, pasta, ris, havregryn, godis och läsk. De ersätts istället med livsmedel som innehåller mycket protein och fett som kött, ägg, fet fisk, ost, grädde och korv. Många definierar LCHF som en kost där man äter under 100 gram kolhydrater om dagen. LCHF är en lågkolhydratkost som sänker dina insulinnivåer vilket bland annat leder till en snabbare viktnedgång utan hunger. Läs mer om LCHF och dess fördelar här >>
En ketogen kost, alternativt keto eller strikt LCHF, är en mer strikt lågkolhydratkost som går ut på att begränsa det dagliga kolhydratintaget så mycket som möjligt. Målet brukar vara att ligga under 50 gram kolhydrater per dag men är oftast lägre än så – närmare 10 gram per dag. När man äter lite kolhydrater samtidigt som man äter måttligt med protein och mer fett försätts kroppen i ett metabolt tillstånd som kallas ketos. Detta innebär att fettet som är lagrat i kroppen samt fettet från kosten används som bränsle. Denna variant har flera fördelar. Många använder denna striktare lågkolhydratkost för att mer effektivt gå ned i vikt och många rapporterar även att de får mer energi, ett minskat sötsug och en lugnare mage. Läs mer om ketogen kost här >>
Paleokost, även kallad stenålderskost, är en typ av lågkolhydratkost som grundar sig i evolutionsperspektivet där man utesluter de moderna inslagen i vår kost. I miljontals år levde människan som jägare och samlare och därför har våra gener utvecklats och anpassat sig till en viss typ av mat. I denna lågkolhydratkost utesluter man livsmedel som uppkommit på senare tid som spannmål med gluten, socker och mejeriprodukter. Istället äter man det som vi är anpassade för; kött, grönsaker, rotfrukter, havsmat och inälvsmat. Man äter heller inte processade livsmedel med tillsatser och försöker i största mån äta ekologiskt. Ofta leder detta till ett lågt intag av kolhydrater och kan därför klassas som en lågkolhydratkost, även om den exempelvis inte förbjuder honung. Det finns många fördelar med att äta denna typ av lågkolhydratkost där en av de största är att det är en antiinflammatorisk kosthållning. Läs mer om paleokosten och hur den skiljer sig från LCHF här >>
En individuellt designad lågkolhydratkost är en naturlig hälsosam kosthållning för många människor. Betoning i lågkolhydratkost är blodsockerkontroll så kosthållningen passar extra bra för alla som har någon form av metabolt syndrom, det vill säga bristande blodsocker- och insulinreglering. Lågkolhydratkost passar dig som:
För dig som är frisk och tränar regelbundet behöver fokus i kosthållningen sällan vara antalet gram kolhydrater, fett eller protein. Sikta istället på någon form av Paleokost med fokus på ursprung och kvalitet.
Läs mer om hur du kan veta om du förbränner fett eller kolhydrater här >>
Psst, glöm inte att du kan köpa GABA, L tyrosin, manuka honung och andra tillskott på Upgrit!