Känner du igen dig?
Vad innebär lågkolhydratkost?
Lågkolhydratskost innebär en kost med mycket låg andel kolhydrater, måttlig mängd protein och frikostigt med bra hälsosamma fetter. Exakta andelar beror på genetik, kroppsliga obalanser eller inte, livsstil och eventuellt fysisk aktivitet. Lågkolhydratskosten är naturligt hälsosam och ramverkets stora ”Why?” är att vi tar kontroll över vårt blodsocker (Läs mer i boken "Bli din egen hälsoingenjör"). Har du inte provat denna kost och känner igen dig i något av påståendena ovan och/ eller nedan, är det värt att prova. Ett tips, om man är bekväm med det, är att använda en app och matvåg, där det blir tydligt och enkelt att se andelen makroämnen (fett, protein och kolhydrater).
Bra riktmärken är:
Näringsvärdet påverkas
Eftersom vår mat är mer eller mindre processad så påverkas näringsvärdet. Maten är mindre näringsrik och trots att vi äter ren mat räcker det inte alltid. Vill vi uppnå optimal läkning och hälsa, krävs det idag kosttillskott av hög kvalitet. Jonas Bergqvist, hälsoexpert och en av grundarna till Upgrit, menar att det finns framförallt fyra näringsområden vi bör ha extra koll på.