Noga utvalda kosttillskott

 Fri frakt över 499 kr (i Sverige)

Leverans 1-3 dagar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Noga utvalda kosttillskott

 

 

 

 Fri frakt över 499 kr (i Sverige)

 

 

 

Leverans till dörren

 

 

LCHF (Low Carb High Fat) och Paleokost

LCHF (Low Carb High Fat) och Paleokost

Low Carb High Fat (LCHF)

Maten vi alltid har ätit, vår ursprungliga mat, kan med andra ord kallas för LCHF (Low Carb High Fat). LCHF inkluderar mat som vi genetiskt är byggda för att äta och må bra av. Kött, fisk, ägg, nötter, grönsaker, rotfrukter och frukt, fördelat på så vis som var och en mår bra av. Hit tillhör även mejerivaror som smör, grädde och ost. Precis som det låter, det vill säga Low Carb High Fat, är det ett riktmärke på att kosten bygger på rikligt med fett och sedan måttligt med protein men begränsat med kolhydrater. 

Även om mejerifettet är naturligt, mättat och endast hälsosamt så är vi genetiskt inte 100% gjorda för mejerivaror (proteinet från komjölk) och mjölksocker är vissa mycket känsliga för. Tyvärr är det vår behandling inom industrin idag, så kallad pastörisering, som tömmer livsmedlet på mineraler, vitaminer och enzymer och oxiderar ämnen samt förändrar proteiner. Det finns också opastöriserad mjölk, och denna variant kan betraktas mer hälsosam. Dock enligt lag är det förbjudet att sälja opastöriserad mjölk. 

Läs mer om LCHF här

Paleokost

Stenåldersmat, eller med andra ord Paleomat liknar LCHF, men just mejerivaror är ett förbjudet livsmedel. Vår kosthållning inkluderade mejerivaror först efter att vi blev jordbrukare. Det var i samband med den tiden, som vi började hantera och äga boskap. Paleolitisk kost innebär en kostcirkel helt utan spannmål och mjölkprodukter. 

Under säsong, är det tillåtet med fri mängd frukt för de som fötts och vuxit upp i den ursprungliga miljön. Vi västerlänningar är inte födda i denna ursprungliga miljö och vi är alla påverkade av den moderna miljö vi lever i. Den typ av livsstil vi har idag innebär att vi utsätter våra kroppar för socker- och mjölkkonsumtion, vilket leder till negativa hälsokonsekvenser. Vår situation idag är influerad av den miljö som våra släktingar också utsatte sina kroppar för, ett par generationer tillbaka.

Mer om kopplingen mellan kroniska sjukdomar och val av livsstil kan du läsa här.

Vi får inte glömma bort att de kostråd som myndigheten hänvisar till har en större koppling till pengar och politik att göra, än till människors hälsa. Med LCHF och Paleo som riktlinje i vår kosthållning, är det nästan säkert att optimera maten för de flesta, inte minst elitidrottare, överviktiga och diabetiker. Naturlig mat som vi är genetiskt byggda för att inta som bränsle till kroppen.

Fördjupning Paleo

Oavsett vilken kosthållning vi människor väljer att leva efter, är ofta ett bra tecken hur vi mår. Paleo skiljer sig rätt mycket ifrån hur ”den vanliga svensken” lever idag. Den skiljer sig även från de rekommendationer myndigheten ger oss. Men det är den kosten som på vårt biokemiska system, har den bästa läkande förmågan. 

Vi människor är blandätare, det vill säga att vi kan äta mat från växter och djur. Med Paleo som riktlinje ser man vikten i oprocessad och ren mat samt ursprung och kvalitet. Därför ser man gärna att en vana när det är dags att inhandla mat, så är det ekologiskt och gräsbetat kött. Vilt kött, vildfångad fisk, ägg från utgående höns och ekologiska rotfrukter, grönsaker, frukter och bär. I vilka proportioner vi äter maten kan skilja sig åt från person till person. Beroende på livsstil, hälsostatus, genetik och mål med sitt kostval kan vi utforma vår egna Paleokost för att möta varje individs behov.

Varför ekologiskt?

Odlade växter och djur riskerar att vi får i oss mindre näring och kemikalier.

Bra mat på Paleo:

 • Fisk och skaldjur
 • Kött
 • Inälvsmat
 • Ägg
 • Grönsaker
 • Rotfrukter
 • Frukt och bär
 • Nötter (i lagom mängd)
 • Brosk och bindväv
 • Larver och småkryp
 • Honung

Undvik på Paleo:

 • Spannmål
 • Mjölkprodukter
 • Raffinerat socker

 

 Läs mer


2020-03-20

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter