Mattias blindtestar CILTEP under minnessportsgrenen ”Speed Cards”

Mattias blindtestar CILTEP under minnessportsgrenen ”Speed Cards”

I denna artikel kommer vi att följa med Mattias, trefaldig svensk mästare i minne, när han utför ett blindtest med hjälp av CILTEP i den utmanande minnessportgrenen "Speed Cards". Mattias är nyfiken på att upptäcka om CILTEP kan ge honom något extra i form av förbättrad fokus, koncentration och minnesfunktion under hans prestation.

Minnesmästaren Mattias Ribbing blindtestar CILTEP

Den senaste tiden har CILTEP blivit en stor snackis internationellt bland folk intresserade av självoptimering. CILTEP är en naturlig så kallad ”nootropic”, vilket man kallar preparat som sägs förbättra hjärnans kognitiva funktioner som minne, koncentrationsförmåga och motivation. Tanken är också att ingredienserna ska ha en skyddande effekt för hjärnan och inte medföra biverkningar.

Beställ CILTEP här på Upgrit>>

Tim Ferriss (succéförfattaren bakom ”4 timmars arbetsvecka” och ”4-timmarskroppen”) hävdar att CILTEP har en otrolig mental verkan. Dave Asprey (uppfinnare av Bulletproof Coffee) säger sig också vara väldigt imponerad av CILTEP:s goda effekter. Många andra rapporter tycks också var väldigt positiva.

Som trefaldig svensk mästare i minne väckte detta min nyfikenhet, trots min generellt skeptiska grundinställning. Det jag fann extra intressant var också hur CILTEP tagits fram, vilket ligger rätt i tiden och är i enlighet med våra värderingar på Succeeder. CILTEP är nämligen helt ”open-source” och kombinationen av ingredienser har bollats och testats inför öppen ridå över Internet. Det är fritt fram för alla att gå tillbaka och ta del av varje litet steg i processen och se vilka vetenskapliga studier och vilka personliga erfarenheter och resultat som ligger bakom varje ingrediens.

Företaget Natural Stacks som tillverkar CILTEP är dessutom unika i att redogöra för exakta mängder av varje liten komponent och utförligt förklara dess funktion. I en bransch full av ”skyddade blandningar” och oseriösa aktörer är detta verkligen en frisk fläkt.

För att stilla min nyfikenhet och se om och hur CILTEP skulle verka på mig, var det dags att prova. Jag och min fru Christine Ribbing (Ph.D i medicin) tog fram ett litet blindtest. I 10 dagar skulle jag varje morgon genomföra den officiella minnessportsgrenen ”Speed Cards” och mäta resultaten. 5 av dagarna skulle jag få placebo och 5 av dagarna skulle jag få CILTEP. Vilka dagar jag skulle få vad, randomiserades och jag fick naturligtvis ingenting veta. Jag såg till att hålla frukostvanor, sovtider och annat så lika som det bara gick under hela experimentet.

”Speed Cards” går till så att jag tittar igenom en blandad kortlek en gång och antecknar tiden det tar mig. Därefter tar jag en andra kortlek och sorterar den i ordningen jag minns från den första kortleken. Sedan kontrollerar jag resultatet. Om jag har det minsta fel i ordningen räknas omgången som misslyckad (reglerna i minnessport är stentuffa).

Om jag minns 100% rätt blir tiden det tog mig att memorera kortleken mitt resultat. Varje morgon gjorde jag 2 omgångar, vilket totalt gav 20 omgångar för experimentet.

Av resultatet nedan kan vi utläsa följande:

  • Mina 4 bästa (snabbaste) omgångar var alla på CILTEP.
  • Av de 8 gångerna jag inte mindes ordningen på korten korrekt, vara bara 2 omgångar på CILTEP, 6 omgångar på placebo.

Några subjektiva intryck var att jag kände mig mer jämn i koncentrationen och säker i mitt memorerande och återkallande när jag använde CILTEP. Jag kunde inte avgöra om jag tagit CILTEP eller placebo innan jag börjat memorera, men när jag väl satte igång kändes det solklart. En lustig detalj var också att Christine (som visste när jag tagit vad) började se fram emot CILTEP-dagarna, eftersom hon upplevde mig som mer närvarande och fokuserad dessa dagar. Blindtestet genomförde vi under semestern, så härnäst kommer jag att fortsätta ”lära känna” CILTEP genom att använda det dagligen varannan vecka för att upptäcka större mönster i hur det påverkar mina arbetsdagar.

/Mattias Ribbing

 

Grönt fält = 100% korrekt återkallning av hela kortleken

Rött fält = Mindre än 100% korrekt återkallning (misslyckat försök).

Tid = minuter:sekunder:hundradelar

OBS: Dag 1 var första gången jag memorerade en kortlek på över 4 månader. Resultatet är därför långt över förväntan. Det är naturligt att tiderna blir snabbare när man kör varje dag.

Psst, glöm inte att du kan köpa ingredienser till bulletproof coffel teaninvitamin C tabletter och andra tillskott på Upgrit!