Naturliga tillskott för att höja dopamin och fokus

Naturliga tillskott för att höja dopamin och fokus

Dopamin är en neurotransmittor och kemisk budbärare i hjärnan som spelar en avgörande roll i belöningssystemet och känslomässiga reaktioner. Det är känt som "lyckohormonet" och är kopplat till motivation, njutning och inlärning. Dopamin är också involverat i flera neurologiska och psykiska tillstånd, inklusive Parkinsons sjukdom och beroende.

Vad är dopamin och vilken är dess historia?

 • Dopamin är en katekolamin som bildas huvudsakligen i binjuremärgen av aminosyran tyrosin. Dopamin verkar både för sig själv och även som en föregångare till noradrenalin och adrenalin.
 • Dopamin är en viktig signalsubstans som hjälper till att reglera motorik, belöning, vakenhet, glädje, entusiasm, uppmärksamhet och minne.
 • Upptäckten av dopamin som en signalsubstans gjordes av den svenske forskaren Arvid Carlsson som år 2000 belönades med Nobelpriset i medicin för sin upptäckt.
 • Ett vanligt missförstånd är att kalla denna signalsubstans för dopaminer. Den korrekta benämningen är dopamin då dopaminer skulle innebär att signalsubstanser finns i plural, vilket är felaktigt.

Dopaminet har länge varit föremål för intensiv forskning, eftersom dess verkan har kunnat sammankopplas med en rad sjukdoms tillstånd, såsom
Parkinsons sjukdom, schizofreni, drogberoende och ADHD. Den fortsatta forskningen på dopaminets effekt vid dessa sjukdomar ger goda förhoppningar om att kunna förbättra patienters livskvalitet avsevärt även efter det att man fått diagnosen.

Effekter av dopamin

 • Dopaminet är främst känt för sin effekt på människans centrala nervsystem, där det är involverat
  i motorisk kontroll, belöning och exekutiva funktioner.
 • Dopamin påverkar även resten av kroppen och ger ökad hjärtfrekvens och blodtryck.

Sätt att höja dopamin på naturlig väg (receptfritt!)

 • Aminosyran L-tyrosin konverteras till dopamin. Du kan därmed öka det genom att du får i dig rätt mängd naturliga proteiner eller ta det som tillskott.
 • För att bilda dopamin behöver kroppen även vitaminerna B6 och B12. Vitaminer som finns som kosttillskott och de förekommer i högre halter i bl.a. vetegroddar och lever.
 • Aminosyran L-Fenylalanin är också dopaminhöjande och finns även den i proteinrik mat samt som hälsokost.
 • Forskning har visat att de som har viljan att arbeta hårt för att nå en belöning också har högre dopaminnivåer i de delar av hjärnan som påverkar vår motivation och belöning.

Tips:

Bryt ner ditt mål till små delmål och bocka av ett i taget. Dopamin ökar med varje delmål du uppfyller och hjälper dig vidare (1).

Lyssna på musik du tycker om. Musik kan förbättra ditt humör genom att frisätta dopamin (2).

Titta på bilder av söta djurungar. Det finns faktiskt en japansk studie som visat att vår koncentration förbättras med hela 44 procent av att titta på söta djurungar (3).

Mentalt fokus och prestation

Theanine från innehåller aminosyran L-teanin från grönt te. L-teanin är en unik aminosyra som stimulerar produktionen av alfavågor i hjärnan. Teanin modifierar också nyckelneurotransmittorer kopplade till humör, uppmärksamhet och minne. I Thornes Theanine används Suntheanine®, ett reg. varumärke för Taiyo International, Inc.

L-teanin är en aminosyra med många möjliga hälsofördelar. Aminosyran finns faktiskt inte finns så mycket i den maten vi äter, utan vill man åt L-teanin ger, kan ett kosttillskott vara aktuellt. Tänk på att vara noga med att receptet är rent och av bra kvalitet samt i rätt dosering för att få ut önskat resultat, oavsett vilket kosttillskott du investerar i. Den kan omvandlas till GABA och glutamat som är viktiga signalsubstanser i hjärnan. Med andra ord påverkar L-teanin nervimpulser i hjärnan. Dessa nervimpulser frisätter i sin tur signalämnen. Aminosyran har en lugnande effekt på vår kropp, utan att det gör oss dåsiga. L-teanin är bland annat bra för hjärnans kognitiva förmågor och finns ex i meningsfulla doser i grönt te.

Varför bör jag ta L-teanin?

Genom att ta tillskott av L-teanin kan en minskning av stress och ångest upplevas. Studier tyder på att L-teanin hjälper kroppen slappna av, vilket kan påverka vår sömnkvalitet till det bättre. Aminosyran hjälper även oss frisätta dopamin och serotonin i hjärnan, vilket är två neurotransmittorer som påverkar vår sinnesstämning. Det kan göra oss gladare och lugnare.

Eftersom L-teanin är en av vår hjärnas viktiga signalsubstanser kan vi även uppleva ett ökat mentalt fokus. Genom att kombinera L-teanin med koffein kan vårt mentala fokus upplevas starkare.

Så jag blir både lugn och mentalt fokuserad av L-teanin? Hur går det ihop?

I första hand så hjälper L-teanin kroppen slappna av eftersom den omvandlas till GABA och glutamat. Och GABA, som är en förkortning för gammaaminosmörsyra, och naturens lugnande neurotransmittor, stimulerar alfavågor i hjärnan. Det påstås ger minskad stress, avslappning och ökat mentalt fokus. Koffein däremot piggar upp och gör oss vakna. Så genom att kombinera koffein och L-teanin, kan vi uppleva ett ökat mentalt fokus.

Hur ska jag ta L-teanin?

Om du tar L-teanin i syfte för bättre sömnkvalitet rekommenderas 250–400 mg 30-60 minuter innan läggdags. I vårt utbud hittar du exempelvis L-teanin från Solgar och Teanin från Thorne Research.

Är syftet att få ett ökat fokus rekommenderas en vanlig dos på 100–200 mg i kombination med koffein. Effekten bör komma inom 30 minuter. Vi rekommenderar här Smart Caffine with L-Theanine från Natural Stacks.

Vad är det för skillnad på L-teanin och Teanin?

Detta kommer vi hålla enkelt. Det är ingen skillnad på L-teanin och Teanin. L är endast en beteckning för bindningsformen som används för Teanin i kosttillskott. L-teanin är med andra ord det kemiska namnet för Teanin, men när vi pratar om det i vardagen säger vi Teanin. L-teanin är för att sammanfatta den benämningen på den kemiska bindningen av Teanin som vi använder i kosttillskott.

Upgrits Fokus och mental prestation

Fokus är en unik kombination av Acetyl-L-Karnitin, Pantotensyra, L-Teanin och Q10. Dessa ämnen boostar varandra och blir ett kraftfullt verktyg för hjärnan.

På Upgrit tror vi på att koka ned saker till det mest essentiella – oavsett om du tar de första stegen på din hälsoresa eller är ute efter att optimera och finkalibrera. I Upgrits sortiment- och produktutvecklingsteam finns några av Sveriges mest kompetenta profiler inom kost, hälsa, funktionsmedicin och livsstil.

Acetyl-L-Karnitin

Hjärnans bränsletransportör som ser till att mitokondrierna, kraftverken i hjärnan, har den energi som de behöver för att fungera optimalt.

Vitamin B5/Pantotensyra

Spelar en central roll för att mitokondrierna ska kunna förbränna kolhydrater och fett. Även på EU-nivå vidhålls att B5 är viktigt för att upprätthålla normal prestationsförmåga samt minska trötthet och utmattning.

Koenzym Q10

En vitaminlik substans som precis som vitamin B5 används för att förbränna kolhydrater och fett inne i hjärnan. Q10 fungerar även som en antioxidant och förekommer i hög grad i hjärtat och i andra organ som förbrukar mycket energi. Med åldern avtar nivåerna av Q10 i kroppen. Kolesterolsänkande statiner minskar också mängden Q10 i kroppen.

L-teanin

En aminosyra som är relativt ovanlig i mat men som finns i grönt te. L-teanin kan omvandlas till signalsubstanserna GABA samt glutamat, båda viktiga för hjärnans kognitiva förmåga.

Tål du kaffe bra så kan du ta en kopp i samband med att du tar Rent Fokus. Koffein och L-teanin boostar nämligen varandra och ökar koncentrationsförmågan ytterligare.

Vi på Upgrit vet att ett piller sällan löser allt. Men vi är övertygade om att rätt sammansättning av dessa noga testade och utvalda ämnen innebär ett kraftfullt verktyg på resan mot ditt optimala jag. Vi själva och tusentals andra använder det dagligen.

Du vet känslan när allt klaffar och du är i flow, eller hur?

När du är fullt koncentrerad är dina sinnen som en skarp ljuskägla riktad åt rätt håll. Hjärnan sorterar effektivt bort all oviktig information.

I sällsynta fall leder detta till det som kallas för flow.

Detta är ett tillstånd då allt faller på plats och det du gör kräver väldigt lite ansträngning. Vissa beskriver det som om att tid och rum försvinner. Vill man därför ta sitt fokus och skärpa till ytterligare en nivå så prova att kombinera Fokus med en mixad Bulletproof Coffee. 

Get ready to flow through your day!

Vägen till flow handlar ofta om att göra något som är just utanför vår kapacitet, men ändå möjligt.

//Christine Ribbing