Kan NAD+ vara den dolda nyckeln till bättre hälsa och långsammare åldrande?
2024-10-22
NAD+ är en molekyl som spelar en avgörande roll i kroppens energiproduktion och cellreparation. I takt med att nivåerna sjunke ...
Paleokost är den kosthållningen som vi människor anses har ätit som jägare-samlare, vilket innebär tidsepoken fram till ca 10 000 år sedan. Det är en kosthållning som vi genetiskt fortfarande är anpassade till. Paleokost och paleolivsstilen kan variera lite person till person, men den gemensamma nämnaren är kost-, tränings- och livsstilsvanor efter vår biologi och som vårt genetiska arv levde.
Vill du äta efter paleokostens riktlinjer ska köket fyllas av näringstäta och säsongsbetonade livsmedel. Tankesättet är ”det som finns att jaga eller plocka i naturen”, dvs du vill ha råvaror av kvalitet.
Har du god grundhälsa, motionerar regelbundet, vill förbättra vardagshälsan och förebygga framtida livsstilssjukdomar? Då är denna livsstil för dig! Kommer du från LCHF eller keso så är du säkert van med att tänka på fördelningen mellan kolhydrater, fett och protein? Inom paleokosten så står inte detta i fokus, men det går enkelt att göra kosthållningen till en lågkolhydratsvariant av Paleo. Utgå från din egen biokemi och minska samt öka mängden av det som du mår bra utav.
Avsteg kan göras efter egen ambition och intolerans. Exempelvis toleransen för mjölkprodukter. Ska du äta mjölkprodukter så välj de med hög fetthalt som smör, ost, crème fraîche och så vidare. Dessa kan intas i måttlig mängd. Sikta på 3 måltider om dagen – frukost, lunch och middag. Sträva efter att tallriken består av 50% från djur och 50% från säsongsbetonade växter. Undvik mellanmål.
Välj ekologiskt, närproducerat, gräsbetat, fripickade, miljöfångat och miljömässigt hållbart så ofta du kan.
Kött: Ät nötkött, fläsk, lamm, vilt och fågel )gärna inklusive fettkanter och skinn.
Inälvsmat: Ät inälvor med fokus på lever. Sikta på 100-300 gram lever veckan för optimal näringsstatus
Fisk och skaldjur: Ät de flesta, men undvik Östersjöfisk och tonfisk på burk av anledningen tungmetaller. Gärna feta fiskar som lax, makrill, sardiner och sill.
Ägg: Ät i alla dess former, men se upp om du har en allergi eller intoleransreaktion
Tillsätt animaliskt fett som ister, smör, ghee, talg och creme fraiche om kroppen tillåter.
Välj ekologiskt, lokalproducerat och framför allt säsongsbetonat.
Grönsaker: Ät bladgrönsaker, kål, sparris, zucchini, aubergine, oliver, spenat, svamp, gurka, lök, paprika, broccoli, tomat mm – allt som växer ovan jord plus lök.
Nötter: Gärna paranötter, macadamia och mandlar, men se upp för intoleransreaktioner och oxalater om du är känslig.
Bär: Bär som hallon, jordgubbar och blåbär är okej för de flesta i måttliga mängder. Minska eller uteslut för viktnedgång.
Kokosfett, olivolja och avokado är nyttiga vegetabiliska fettkällor.
Rotfrukter och frukt: Ät säsongsbetonade morötter, betor och andra stärkelserika rotfrukter, samt säsongsbetonade frukter, men undvik om du är metabolt känslig och vill göra Paleokosten till en lågkolhydratvariant.
När du kommit in i din paleoitiska livsstil så kan du få ytterligare effekt på din hälsa genom att fasta, addera riktlinjer från Autoimmunt Protokoll (AIP), lågkolhydratkost, ketogen kost eller exempelvis lågoxalatkost.
Raffinerat socker: Läsk, godis, juice, sportdrycker, choklad, kakor, bullar, kaffebröd, glass och frukostflingor. Undvik också sötningsmedel, de underhåller ofta sötsug och kan vara ohälsosamt för tarmbakterierna.
Stärkelse: Bröd, pasta, ris, potatis, pommes frites, chips, gröt, müsli och så vidare.
Margarin: Industriell smörimitation med onaturligt hög mängd inflammatoriska omega-6-fettsyror och tillsatser. Har inga hälsofördelar, smakar dåligt.
Mejerier: Mjölk, fil, yoghurt, alla light-produkter. Tillåt endast smör, ghee, ost och creme fraîche i måttlig mängd om du tål det bra.
Även om du äter så stor andel ursprungsmat som möjligt så kvarstår faktumet att vår mat idag är mer eller mindre processad, och mer eller mindre hanterad (uppfödd / grodd / slaktad / plockad / lagrad mm), som påverkar näringsvärdet negativt. För läkning och optimering krävs också ett näringsintag utöver det vanliga.
Dessa faktum gör att det idag krävs kosttillskott av hög kvalitet för att optimera näringsintaget. Det finns 3 näringsområden som du behöver i första hand bevaka, men beroende på din genetik, sjukdomsbild och ambition kan ytterligare kosttillskott krävas.