Paleokost och LCHF (Low Carb High Fat)

Paleokost och LCHF (Low Carb High Fat)

Paleokost och LCHF (Low Carb High Fat) är två populära kosthållningar som betonar en begränsning av kolhydrater och en ökning av hälsosamma fetter i kosten. Paleokost följer principen att äta mat som liknar det våra förfäder åt under stenåldern, medan LCHF fokuserar på att stabilisera blodsockernivåerna och främja fettförbränning. Båda kosthållningarna kan bidra till viktminskning, aptitkontroll och bättre metabolt hälsa. Läs vidare för att lära dig mer om fördelarna med paleokost och LCHF.

LCHF (Low Carb High Fat)

LCHF (Low Carb High Fat) är en kosthållning som innebär att man undviker kolhydratrika livsmedel som bröd, pasta, ris och godis. Istället ersätts de med livsmedel med mycket protein och framförallt fett som kött, fet fisk, ägg, ost och grädde. Precis som det låter, det vill säga Low Carb High Fat, är det ett riktmärke på att kosten bygger på rikligt med fett och sedan måttligt med protein men begränsat med kolhydrater.

Läs mer om LCHF här >>

Paleokost

En Paleokost, eller med andra ord stenåldersmat, liknar LCHF. Den stora skillnaden är att denna kosthållning grundar sig i evolutionsperspektivet och kolhydratintaget inte är lika strikt. I praktiken innebär detta att man på en Paleokost utesluter all form av livsmedel som tillkommit nyligen från och med att människan blev jordbrukare. Detta innefattar moderna livsmedel som spannmål men också mejerivaror. Även om mejerifettet är naturligt, mättat och hälsosamt så är vi genetiskt inte 100% gjorda för mejerivaror (proteinet från komjölk) och mjölksocker är vissa mycket känsliga för. Dessutom så tömmer vi dagens mejeriprodukter på mineraler, vitaminer och enzymer genom pastöriseringen. Det finns däremot opastöriserad mjölk som kan betraktas mer hälsosam. Dock är det förbjudet att sälja opastöriserad mjölk enligt lag.

Varför ska vi äta Paleo?

LCHF och Paleo

Vi är alla påverkade av den moderna miljö vi lever i. Den typ av livsstil vi har idag innebär att vi utsätter våra kroppar för socker, gluten, e-ämnen, tillsatser och processade råvaror som leder till negativa hälsokonsekvenser och sjukdomar som övervikt, diabetes, inflammation, hjärtsjukdomar och cancer. Att äta en Paleokost är helt motsatt från vår moderna livsstil och kan hjälpa oss att få en bättre och friskare kropp samt ett högre välmående.

Mer om kopplingen mellan kroniska sjukdomar och val av livsstil kan du läsa här.

Paleokost och den moderna livsstilen

Att äta en Paleokost skiljer sig mycket ifrån hur ”den vanliga svensken” lever idag. Med Paleo som riktlinje ser man vikten i oprocessad och ren mat samt ursprung och kvalitet. Man äter ekologiskt och gräsbetat kött, vildfångad fisk, ägg från utgående höns och ekologiska rotfrukter, grönsaker, frukter och bär. Beroende på livsstil, hälsostatus, genetik och mål med sitt kostval kan vi utforma vår egna Paleokost för att möta varje individs behov. Med LCHF och Paleo som riktlinje i vår kosthållning kan de allra flestas välmående gynnas, inte minst för elitidrottare, överviktiga och diabetiker.

Paleo innebär helt enkelt att äta naturlig mat som vi är genetiskt byggda för att inta som bränsle till kroppen.

Bra mat på Paleo:

 • Fisk och skaldjur
 • Kött
 • Inälvsmat
 • Ägg
 • Grönsaker
 • Rotfrukter
 • Frukt och bär
 • Nötter (i lagom mängd)
 • Brosk och bindväv
 • Larver och småkryp
 • Honung

Undvik på Paleo:

 • Spannmål
 • Mjölkprodukter
 • Raffinerat socker

Läs mer om Paleo och andra lågkolhydratkoster här >>

Psst, glöm inte att du kan köpa omega 3 kosttilskottekologiskt kaffed vitamin tillskott och andra tillskott på Upgrit!