Prebiotika – resistent stärkelse – så fungerar det!

Prebiotika - resistent stärkelse – så fungerar det!

Prebiotika och resistent stärkelse är två termer som ofta används när det kommer till att främja en hälsosam tarmflora och förbättra mag- och tarmsystemets välmående. I denna artikel kommer vi att utforska vad prebiotika och resistent stärkelse faktiskt är och hur de fungerar i kroppen för att främja god tarmhälsa.

Vad är prebiotika?

Du kanske har hört talas om probiotika. Probiotika är ”vänliga” bakterier som finns i till exempel yoghurt, syrade grönsaker och vissa kosttillskott. Prebiotika däremot stimulerar tillväxten av dessa ”vänliga” bakterier. Prebiotika är stärkelsehaltiga växtfibrer som inte bryts ned av kroppen och det är därför som vissa prebiotika kallas ”resistent stärkelse”. Prebiotika är bra för tarmen eftersom de uppmuntra tillväxten av den ”vänliga” tarmfloran (t.ex. bifidobakterier och laktobaciller). De nyttiga bakterierna i tarmen omvandlar prebiotikan, genom jäsning, till de korta fettsyrorna acetat, propionat och butyrat. Dessa fettsyror bidra till att upprätthålla ett fördelaktigt pH i tarmen, för optimal matsmältning och ämnesomsättning. De hjälper också till att reglera blodsockret, öka mättnad, och motverka framväxten av ”ovänliga” bakterier.

PreBiotic+™ är ett komplett resistent stärkelsekomplex. Kombinationen av rå potatisstärkelse och grön banan mjöl ger en optimal koncentration av resistent stärkelse. Produkten innehåller dessutom trehalos, inulin och kanel för att ge en komplett vitamin- och mineralprofil och en lugnare mage.

Köp din PreBiotic+™​ Resistant Starch Complex här.

Vad säger forskningen om prebiotika och resistenstärkelse?

Resistent stärkelse (RS2) – Omodifierad rå potatisstärkelse & grön banan mjöl Forskare har visat att då ca 5 % av det totala kolhydratintaget i en måltid ersattes med RS sågs en signifikant ökade lipid oxidation efter måltiden, vilket långsiktigt skulle kunna minska ansamling av fett (1). Dessutom har kosttillskott med resistent stärkelse setts ha potential att förbättra insulinkänsligheten (2). Interaktionen mellan RS och tarmfloran tycks även vara till nytta för personen på både kort och lång sikt (3).

InulinFOS (FruktoOligoSackarid): Inulin FOS har visats vara fördelaktigt på flera sätt, så som en prebiotisk effekt, förbättrad mineral absorption (4). FOS representerar en form av prebiotisk fibrer som stödjer framväxten av ett brett spektrum av probiotiska kulturer och har en potential att förbättra behandlingar med probiotiska (5). InulinFOS kan också förbättra pH-balansen i matsmältningssystemet, genom att generera mer av den kortkedjiga fettsyran butyrat, enligt en artikel var butyrat koncentrationerna högre hos patienter som fick FOS/fiberberikad formel jämfört med standardformeln (6).

Trehalos: I en artikel från 2005 rapporterar författarna att trehalos, en enkel disackarid, har visat sig vara effektivt i att skydda celler mot stress (7). Trehalos behandling har även visats ge en betydande uppreglering i uttrycket av viktiga autofagi relaterade gener (8).

/Christine Ribbing

Referenser:

1.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC526391/

2. https://ajcn.nutrition.org/content/82/3/559.full

3. https://physrev.physiology.org/content/81/3/1031.full

4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20119826

5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21958046

6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21414042

7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16137568?dopt=Abstract

8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23851366

Psst, glöm inte att du kan köpa ingredienser till bulletproof kaffeMCT Oljathorne tillskott och andra tillskott på Upgrit!