Sveriges vanligaste näringsbrister & funktionsmedicin – Dr. Peter Martin

Sveriges vanligaste näringsbrister & funktionsmedicin - Dr. Peter Martin

I denna artikel kommer vi tillsammans med Dr. Petar Martin utforska några av de vanligaste näringsbristerna i Sverige och undersöka hur funktionsmedicin kan vara ett kraftfullt verktyg för att uppnå optimal hälsa och välmående. Genom att förstå och adressera dessa näringsbrister kan vi ta kontroll över vår hälsa och främja en livsstil som stöder kroppens naturliga funktioner.

Peter Martin

Vilka är våra vanligaste näringsbrister egentligen? Vi har pratat med doktor Peter Martin (grundare till kliniken FunMed) om näringsbrister och funktionsmedicin.

Peter Martin driver framgångsrikt den funktionsmedicinska kliniken FunMed i Sverige.

Vad är funktionsmedicin?

Funktionsmedicin är ”The Medicine of Why”. Till skillnad från den vanliga sjukvården, söker man inom funktionsmedicin efter grundorsaken till symtomen. Många gånger när vi går till den vanliga sjukvården ligger fokuset inte på att lösa grundorsaken till exempelvis magproblem, högt blodtryck och sömnproblem. Inom sjukvården är målsättningen ofta att hitta en läkemedelsbehandling som dämpar symptomen.

Ser vi det ur ett funktionsmedicinsk perspektiv, är målsättningen istället att söka djupare, förstå varför symtomen uppkommer och lösa grundproblemet. Målsättningen är att hitta orsakerna till hälsoutmaningarna, behandla dessa och lösa problemet. I många fall visar sig grundproblemet vara kronisk stress, näringsbrister, fysisk inaktivitet och exponering för tungmetaller, toxiner och patogena mikroorganismer. Förenklat så tar vi reda på varför du har ont i huvudet istället för att ge dig (fler) huvudvärkstabletter.

”Ett tillstånd kan ha många olika orsaker och en orsak kan leda till många olika tillstånd.”

– Mark Hyman, styrelseordförande, MD, The Institute for Functional Medicine (IFM)

Läs mer om Funktionsmedicin här >>

Sveriges vanligaste näringsbrister – vilka är det?

Varje människa behöver via kosten få i sig ett antal essentiella näringsämnen, bland annat vitaminer, mineraler, aminosyror, fettsyror och spårämnen. Om man har stor brist på något av detta kan man bli sjuk. Inom funktionsmedicinen så mäter vi i princip alla essentiella näringsämnen på patienterna. Målet är inte bara att patienten ska undvika sjukdomar, utan istället uppnå optimala nivåer av näringsämnen för att kroppen skall fungera på hög nivå.

Vi människor är lika olika på insidan som på utsidan och därfmed har vi olika stora behov av olika näringsämnen. Det är inte alltid lätt att få i sig näringstät mat. Det gäller att ha både tid och intresse. En riktlinje är att använda råvaror utan innehållsförteckning som lagas från grunden. Det finns en tydlig relation mellan stora näringsbrister och den kost samt livsstil vi lever efter.

De vanligaste bristerna är definitivt magnesium och många människor är i behov av magnesiumtillskott. Magnesiumbrist kan ha många orsaker, exempelvis stress, mage- och tarmproblem eller för mycket kaffe och alkohol som gör att vi kissar ut mer magnesium.

Vidare är behovet av D vitamin stort hos oss alla under den mörkare tiden av året. Vi kan i princip endast producera egen D-vitamin from maj till september.

Finns det tydliga symptom på magnesiumbrist?

– De mest förekommande symptomen är muskelkramp i vader, ryckningar runt ögonen, sömnproblem och att man måste kissa ofta.

Omega-3 brist i den svenska befolkningen

Enligt doktor Peter Martin är kroppens fettsyrasammansättning viktig och det gäller att ha en balans mellan mättade (tex smör, kokosolja), enkelomättade (tex avokado, olivolja) och fleromättade fetter (omega-3 från fet fisk och omega-6). Det är särskilt svårt att nå optimala nivåer av Omega3. Optimala nivåer för ditt sk ”omega-3-index” är att ha mellan 8% -11% av dina fettsyror som omega-3, men det är ovanligt att människor i vårt samhälle uppnår den nivån.

Peter gjorde ett personligt test och det visade sig att han krävde tillskott i ganska hög dos – 3 gram totalt av de båda omega-3-fettsyrorna EPA+DHA – i 5 månader innan jag nådde 9,7%. Japaner ligger ofta på ca 9 % eftersom de äter så mycket fisk. De flesta skulle få bättre värden av att ta ca 1 – 3 gram totalt av EPA och DHA som kosttillskott dagligen. EPA är bla antiinflammatoriskt och viktigt för hjärta och kärl. DHA är viktigt för hjärnan och utgör hela 8% av hjärnans torrvikt! Eftersom EPA och DHA ej finns i vegetarisk kost är det extra viktigt att denna grupp tar tillskott. Gravida behöver också ta extra DHA eftersom brist på detta hämmar fostrets utveckling av hjärnan och ögonen.

B- vitaminer – ökade energinivåer

Vi ska inte glömma att nämna B-komplex vilket är ett vanligt kosttillskott som innehåller en samling av B-vitaminer som kan bidra till ökade energinivåer. På FunMed är de experter på att mäta upp brister på B-vitaminer och även hitta dess orsaker, men om man ej har tillgång till mätningar är det bara att pröva att ta ett ”B-komplex”-tillskott 1-2 gånger per dag och se om man får mer energi.

Det är aldrig försent att börja optimera!

Läs mer om våra vitaminer här >>

Vill du ha hjälp, rådgivning eller genomföra en Upgritresa tillsammans med våra funktionsmedicinska hälsocoacher?

Maila [email protected]

//Vännerna på Upgrit