Vad är hjärndimma och vad kan man göra åt det?

Vad är hjärndimma och vad kan man göra åt det?

Har du någonsin upplevt stunder av mental dimma, där dina tankar känns grumliga och din koncentration sviktar? Kanske har du känt dig slö, glömsk och ofokuserad utan att riktigt förstå varför. Dessa symtom kan vara tecken på något som kallas hjärndimma. Men vad är egentligen hjärndimma och vad kan man göra för att bekämpa det?

Vad är hjärndimma och vad är orsaken bakom egentligen?

Har du hamnat i ett stim av orkeslöshet och suddig glömska?

Kanske snubblar du över vardagliga ord och tappar bort namn på personer i din omgivning. För att inte tala om att hjärnan känns som teflon så fort du ska lära dig något nytt.

Om du ofta känner dig slö, seg och allmänt ofokuserad finns två möjliga förklaringar:

  • Du har blivit en zombie.
  • Du har drabbats av hjärndimma.

Zombie-biten är svår att kurera, men hjärndimma finns det flera potenta strategier för att råda bot på. Ett sätt att återta kontrollen över koncentrationsförmågan är med hjälp av Upgrits nya tillskott Rent Fokus.

Men innan vi fördjupar oss i hur du kan trimma dina tankar ska vi först kika på vad som ligger bakom hjärndimma.

Vägen in i dimman

Termen hjärndimma är inte någon medicinsk diagnos, utan en form av mental trötthet. Med tiden kan den dock leda till en känsla av att du inte kan lita på dig själv.

Till hjärndimmans bakomliggande orsaker hör:

Oxidativ stress

I den process i kroppen där mat och syre omvandlas till energi uppstår så kallade fria radikaler. Dessa fria radikaler är viktiga för kroppens funktioner, men blir de för många kan de skada våra celler – vilket bland annat leder till påskyndat åldrande. Detta är något som vi i synnerhet inte vill ska drabba våra hjärnceller. Genom att äta antioxidanter skyddar vi kroppen från oxidativ stress. Bland annat har koenzym Q10, en av ingredienserna i Rent Fokus, en antioxiderande effekt.

Inflammationer och infektioner

Problemet med vår moderna kost är att den ofta består av kolhydratstinna produkter som ger snabb energi till ett lågt pris. Därför är de också lätta att äta för mycket av. Kombinerat med att vi numera sitter ner en stor del av dagen leder detta till ökad risk för exempelvis övervikt, kronisk inflammation och infektioner.

Symptomen på de två senare punkterna är inte alltid tydliga, men känner du dig ofta slö och lite ”suddig” i huvudet kan det vara tecken på att saker inte står rätt till.

Slipp mental trötthet genom att äta nyttiga fetter, måttligt med protein och en låg andel kolhydrater. Ett exempel är fettkaffe med MCT-olja till frukost.

Denna kost ger dig jämn energi över dagen och du slipper suget efter att mosa in en banan i ansiktet stup i kvarten.

Taskig sömn

Att sova 7-8 timmar om dygnet är en grundbult för ett hälsosamt liv med ork och fokus när du är vaken.

En anledning till hjärndimma kan vara sömnapné. Detta innebär att tungan faller ned i svalget och orsakar andningspauser under sömnen. När hjärnan inte får tillräckligt med syre blir den aktivare, vilket påverkar sömnen negativt.

Testa att tejpa munnen med kirurgtejp vid sängdags. När munnen är stängd hålls tungan på plats och kan då inte falla bakåt.

Fokus på jobbet

Nästa steg är att uppgradera din arbetsplats.

  • Organisera din arbetsyta efter hur du jobbar bäst. Hitta din egen trivselpunkt på skalan från minimalism till fullproppat skrivbord.
  • Använd hörselskydd eller hörlurar för att skärma av ljud från omgivningen.
  • Rör på dig minst någon gång i timmen.
  • Vänd bort blicken från skärmen då och då. Låt ögonen fokusera på något utanför fönstret under en minut.
  • Ha fasta tidpunkter under dagen då du kollar din mejl. Behöver någon nå dig akut får de ringa dig.

Rent fokus

På Upgrit tror vi på att koka ned saker till det mest essentiella – oavsett om du tar de första stegen på din hälsoresa eller är ute efter att optimera och finkalibrera. I Upgrits sortiment- och produktutvecklingsteam finns några av Sveriges mest kompetenta profiler inom kost, hälsa, funktionsmedicin och livsstil.

Kosttillskottet Fokus innehåller därför fyra noggrant utvalda näringsämnen som tillsammans lyfter dig upp ur dimman. Till produkten >>

Acetyl-L-Karnitin

Hjärnans bränsletransportör som ser till att mitokondrierna, kraftverken i hjärnan, har den energi som de behöver för att fungera optimalt.

Vitamin B5/Pantotensyra

Spelar en central roll för att mitokondrierna ska kunna förbränna kolhydrater och fett. Även på EU-nivå vidhålls att B5 är viktigt för att upprätthålla normal prestationsförmåga samt minska trötthet och utmattning.

Koenzym Q10

En vitaminlik substans som precis som vitamin B5 används för att förbränna kolhydrater och fett inne i hjärnan. Q10 fungerar även som en antioxidant och förekommer i hög grad i hjärtat och i andra organ som förbrukar mycket energi. Med åldern avtar nivåerna av Q10 i kroppen. Kolesterolsänkande statiner minskar också mängden Q10 i kroppen.

L-teanin

En aminosyra som är relativt ovanlig i mat men som finns i grönt te. L-teanin kan omvandlas till signalsubstanserna GABA samt glutamat, båda viktiga för hjärnans kognitiva förmåga.

Tål du kaffe bra så kan du ta en kopp i samband med att du tar Rent Fokus. Koffein och L-teanin boostar nämligen varandra och ökar koncentrationsförmågan ytterligare.

Vi på Upgrit vet att ett piller sällan löser allt. Men vi är övertygade om att rätt sammansättning av dessa noga testade och utvalda ämnen innebär ett kraftfullt verktyg på resan mot ditt optimala jag. Vi själva och tusentals andra använder det dagligen.

Du vet känslan när allt klaffar och du är i flow, eller hur?

När du är fullt koncentrerad är dina sinnen som en skarp ljuskägla riktad åt rätt håll. Hjärnan sorterar effektivt bort all oviktig information.

I sällsynta fall leder detta till det som kallas för flow.

Detta är ett tillstånd då allt faller på plats och det du gör kräver väldigt lite ansträngning. Vissa beskriver det som om att tid och rum försvinner. Vill man därför ta sitt fokus och skärpa till ytterligare en nivå så provar man att kombinera Fokus med en mixad Bulletproof Coffee. Ta då 2/3 av doseringen av Fokus och prova dig fram. Get ready to flow through your day!

Vägen till flow handlar ofta om att göra något som är just utanför vår kapacitet, men ändå möjligt.

Maila oss vid frågor [email protected]

//Vännerna på Upgrit