Vad är inflammation och hur motverkar vi det med rätt kost?

Vad är inflammation och hur motverkar vi det med rätt kost?

I denna artikel kommer vi att utforska vad inflammation egentligen är och hur det påverkar vår kropp. Vi kommer att upptäcka olika faktorer som kan bidra till kronisk inflammation, inklusive kost, stress och livsstilsval. Fokus kommer dock att ligga på hur rätt kostval kan spela en avgörande roll i att minska inflammation och främja hälsa.

Inflammation innebär att kroppens försvar har reagerat på en skada eller ett angrepp. Det finns tillfällen då inflammationen blir skadlig. Till exempel när vår kropp inte kan bryta ner vissa ämnen eller reparera skadan som skett. Då kommer inflammationen att fortsätta och bara bli värre över tid. Detta är känt som kronisk inflammation. När inflammationen i kroppen blir kronisk kan vi få betala ett dyrt pris i form av diabetes, cancer, alzheimers och hjärt- och kärlsjukdomar.

Kroppens försvarsmekanismer

Kroppens försvar mot skada och infektion är en av människan största styrkor. Men det kan även vara vår största svaghet. Kroppens försvarsmekanismer innebär att en armé av cellulära trupper skickas ut för att slakta det som inkräktar på kroppen, dvs. skada eller infektioner. Dessa arméer styrs av interleukiner (signalkemikaler) som bestämmer var cellerna ska kriga och slåss för. Det är denna insats av kroppens försvarssystem som vi upplever som svullnad, rodnad och ömhet i inflammationen.

Och därmed ska det även nämnas en ren nödvändighet och viktig del av läkningsprocessen. Dock när denna insats och krig som cellerna utför inte avslutas, då blir inflammationen kronisk och vi får betala vårt dyra pris i form av kroniska sjukdomar. Till dessa hör tyvärr hjärt- och kärlsjukdomar som innebär att inflammation tillsammans med för mycket kolesterol orsakar uppbyggnad av plack i artärerna. Det har gjorts studier på det här och de är länkade här >>

Tips på antiinflammatoriska smoothies:

Smoothie boostad med antiinflammatoriska ämnen >>

Ingefära – vitlök – gurkmeja shoot >>

Kronisk inflammation

Inflammationsdämpande

Kronisk inflammation spelar stor roll när vi pratar om hjärt- och kärlsjukdomar tillsammans med andra kroppsliga störningar. Detta går inte att hantera genom läkemedel som alvedon, ibuprofen vars syfte är att motverka en kortvarig inflammation. Det mest kraftfulla vi kan göra för att motverka det här är genom att äta rätt. Det är någonting vi kan påverka varje dag och jobba för varje dag – antiinflammatoriska kosthållningar.

Idag finns det specifika kosthållningar som är utformade efter specifika sjukdomar som bröstcancer, hjärtsjukdomar, olika autoimmuna störningar och så vidare. För detta bör en expert kontaktas. Faktan bakom är en aning fläckig men visst finns det livsmedel som har visat sig minska inflammation. Och majoriteten av de följande har även labbtestats: gurkmeja, blåbär, ingefära, te, olika grönsaker, mörk choklad, fisk och så vidare.

Köp ”Bli din egen hälsoingenjör” av Ewa Meurk här >>

Se Upgrit’s multipack anpassat efter din hälsoutmaning >>

När det kommer till kostforskning är det knepigt då vi alla har unika kroppar där tarmfloran, hormonbalanser och värdet med mera, ser olika ut. Därför är det nödvändigt att förslagsvis kontakta läkare inom funktionsmedicin eller experter inom kosthållningar. Även om mycket testas på gnagare så har dessa en helt annan uppsättning makro- och mikronäringsämnen.

Läs gärna hela artikeln här då mycket av den forskning som artikeln baseras på kommer det komma ny forskning på år 2021, dvs inom snar framtid. Tills det kommer skadar det inte att se över ens kosthållning. Lägg till fler antiinflammatoriska livsmedel och skapa en hållbar livsstil som fungerar för just dig och din kropp.

Källa:

Läs hela artikeln >>

Psst, glöm inte att du kan köpa MCT oljae vitaminprobiotika pulver och andra tillskott på Upgrit!