Vår metabola hälsa och socker

Vår metabola hälsa och socker

Vår metabola hälsa spelar en avgörande roll för vårt välbefinnande och kan påverkas av vår kost och livsstil. I denna artikel kommer Ewa Meurk, Hälsoingenjören, att fokusera på socker och dess inverkan på vår metabola hälsa. Vi kommer att undersöka hur socker påverkar vår kropp, de potentiella riskerna med överkonsumtion av socker och ge tips på hur man kan minska sitt sockerintag för att främja en sundare metabol hälsa.

Var ska vi börja? Efter ett samtal med hälsoingenjören Ewa Meurk blir känslan inombords att okunskapen om vår hälsa är stor. Och precis som Ewa själv gör, behöver vi dela med oss av våra historier så vi en gång för alla kan ta kontroll och optimera en heltäckande hälsa, inifrån och ut.

En kost med mycket vitt socker kan leda till obalans i kroppens metabolism (ämnesomsättning). Att förändra dina kostvanor kan därför rätta till din obalanserade metabolism och leda till viktnedgång och ökad energi. Ewa är hälsocoach, inspiratör och föreläsare som nu skrivit en bok och guide till hur du blir din egen hälsoingenjör. Ewa skrev boken efter att själv ha gått från metabolt sjuk till metabolt frisk genom att lära sig mer om sin egen kropp. Under hennes hälsoresa lärde hon sig om hur olika hormoner samspelar med hunger, mättnad, fettinlagring och fettförbränning. Hon började mäta sitt blodsocker och andra viktiga markörer och till slut, idag har hon lyckats vända sin hormonella obalans. Läs mer om Ewa Meurks bok ”Bli din egen hälsoingenjör”.

Så, var ska vi börja någonstans? Vem ska vi lyssna på? Varför mår vi dåligt fast doktorn säger att det ser bra ut och vi har stenkoll på alla dieter, träningstrender, hälsoartiklar, fettförbrännande tips, hälsodokumentärer, litteratur, fitnesspodcasts, kalorier in kalorier ut och det ena med det 25:e.

Läs mer om gratis kurser i funktionsmedicin

Steg 1: Börja mäta

Ewa Meurk

Strunta i att tro på någon och börja mäta ditt midjemått och blodsocker, säger Ewa. Vi är alla överens om att bukfetma är farligt men det som är viktigt att förstå är att man kan ha bukfetma utan att det syns utanpå. Man kan alltså vara smal utanpå men fet inombords. Att tro att smal är lika med frisk är en förrädisk  väg att gå. Lika olika vi är utseendemässigt lika olika är vi inombords och för att rätta till vår metabola hälsa, vilket är möjligt, behöver vi lyssna på vår kropp och dess signaler. Huvudvärk, magproblem (IBS, gaser, magont), humörsvängningar och depression är inte ett normalläge och piller är inte vägen till lösningen.

Steg 2: Dra ner på sockerintaget

Av alla Ewas klienter och personer hon träffar, så startar hela 80% sin hälsoresa genom att sluta äta socker. Det är inte bara godis, bullar och kakor. Det gäller all processad mat och dryck som tillverkarna tillsätter socker i. Genom att sluta helt med socker och istället äta bra mat som är näringstät kan kroppen läka från skador som sockret bidragit till. Ett flertal personer med kronisk huvudvärk, hudbesvär, magproblemen och hjärndimma rapporterar att de har blivit av med sina problem efter att ha slutat med vitt socker. Livsstilssjukdomar handlar i första hand inte om karaktär och viljestyrka utan om grundläggande biokemi. Okunskap skapar fördomar och som Ewa skriver finns informationen att hitta, men att informationen finns där ute är inte detsamma som att kunskapen finns hos oss. Som sagt har vi alla en individuell väg till metabol hälsa och frihet från dessa kroniska sjukdomar, ständiga tankar på mat och hälsa. Så (!) att mäta sina metabola markörer där blodsocker är en av dem är ett sätt att lära sig vad som funkar för just dig! Lär känna din kropp och hur du reagerar på olika livsmedel.

Läs mer om gratis kurser i funktionsmedicin

Sockerberoende är vanligare än många tror

Visste du att mjöl omvandlas till socker redan när det kommer in i munnen. Faktiskt snabbare än choklad. Sockerberoende är vanligare än vi tror. Fler lider av hjärnsjukdomen utan att de själva vet om det. Ja, hjärnsjukdom. Enligt Bitten Jonsson, legitimerad sjuksköterska och addictionspecialist, definieras sjukdomen addition som en fysisk hjärnsjukdom som ger fysiska, psykiska, sociala och andliga konsekvenser. En återkommande sjukdom, en kronisk sjukdom och till och med en dödlig sjukdom om den inte behandlas. Ett beroende eller ”addition” innebär att vi tappar kontrollen över vårt beteende. Även om vi vet om vad vi bör äta och inte, så kan vi inte kontrollera det.

Typiska tecken på en sockerberoende kropp och hjärna är trötthet, hjärndimma, humörsvängningar, depression, magproblem, matintoleranser, hudproblem med mera. Även denna fråga är individuell och vissa klarar av socker bättre än andra. Det är precis som för alkohol, där vissa kan ta ett eller två glas vin och vara nöjda sedan, medans andra tappar kontrollen vid ett glas och hjärnan blir kapad. Precis på samma sätt är det med socker. Vissa kan ta en bit choklad eller en knäckemacka och vara nöjda så, medans för andra triggar den chokladbiten eller knäckemackan igång hjärnans beroendesystem och belöningssystem och innan vi vet ordet av det så har hela chokladkakan försvunnit eller så tuggar vi på sista knäckemackan i paketet som var nyöppnad. Vi är olika känsliga och detta går ofta tillbaka till hur det var när vi var barn och det är även genetiskt till en viss grad. Barn är chanslösa här. De har ingen möjlighet att välja ett nyttigare alternativ och enligt Ewa så lider våra barn allt för ofta av näringsbrister för att de lever på den vita maten (socker). Och så klagar vi på att de är lata, har koncentrationssvårigheter, är överenergiska, har humörsvängningar och så vidare. Återigen är det inte någons fel, det är okunskap.

Så vad ska vi göra nu när aha-gnistan inom oss dyker upp och motivationen att ta kontroll över blodsockret och vår metabola hälsa kommer?

Jo, det är beroende på problemet. Är det magen som krånglar, har du depression eller humörsvängningar? Då rekommenderar Ewa att kolla på matallergier och matsmältningssystemet. Ett mycket vanligt problem som blir en konsekvens av socker är så kallad läckande tarm. Det innebär att vi inte tar upp näringen i maten lika bra som vi ska. Här finns en artikel med mer information om sockerberoende och ett test, samt kontaktuppgifter till addiction-experten Bitten här i Sverige.

Läs mer om enkel screening för sockerberoende >>

Läs mer om sockerberoende och reptilhjärnan >>

Gratis utbildningar och kurser >>

Av: Ellinor Henter, [email protected]

Psst, glöm inte att du kan köpa kosttillskott kollagen och andra tillskott på Upgrit! Du kan också läsa om Jonas Bergqvist och Mattias Ribbing!