”Why” Manuka Honung?

"Why" Manuka Honung?

Manuka honung har fått stort erkännande för sina unika egenskaper och hälsosamma fördelar. Men vad är det som gör Manuka honung så speciell? I denna artikel utforskar vi fenomenet med Manuka honung och avslöjar de olika skälen till varför den har blivit så eftertraktad.

Om Manuka Honung

Du känner nog till Bamse och hans dunderhonung som gör honom superstark. Maukahonung är våran dunderhonung och även kallat ”naturens antibiotika”. Den kan självklart ätas, men den kan även användas för att smörja in kroppen. Det är alltså ingen vanlig honung i mataffären utan manuka honung är unik honung med fantastiska hälsoeffekter. Nektarn från manukaträdets blommor gör så att manuka honungen får antibakteriella effekter.

Vad är skillnaden mellan manuka honung och vanlig honung?

All vår honung har till en viss det antibakteriella effekter, men det är ämnet methglyoxal (MGO) som är diamanten i vår ”naturs antibiotika”. Den antibakteriella effekten i vanlig honung är inte lika stark och stabil som MGO, plus att i manuka honung är nivåerna av antibakteriella betydligt högre. Det är förklaringen på varför just manuka honungen lyfts upp över vanlig honung i samband med lindring av sår, eksem, halsont och så vidare.

Var kommer manuka honung ifrån och vad är det magiska med det?

Manuka Honung

Precis som vår vanliga honung tas manuka honung fram genom att bin samlar nektar från manuka trädets blommor. Manukaträden blommar under endast några veckor på våren. Manukablommorna innehåller et bioaktivt ämne som kallas methylgloxal (MGO) och det är MGO som ger manukahonungen sina magiska antibakteriella krafter. Tyvärr växer manukaträden nästan enbart på Nya Zeeland, där manuka honung har använts under flera tusentals år. Det bringar hälsa, välmående och lindrar bland annat eksem, brännskador och eksem. Det finns även de som nyttjar trädets bark och blad. Då kokar man upp det, låter dra och sedan nyttjar avkoket som ett elixir. Det kan lindra exempelvis halsont och förebygga förkylning utöver det att det används för sårbehandling och minska infektionsrisken. Med andra ord har manuka honungen krafter både invärtes och utvärtes. Den söta smaken är bara ett plus!

Hur använder jag manuka honung för att nyttja dess effekter invärtes?

Det är inte alltid smaken är god när det handlar om att inta sådant som gör gott för oss. I detta fall är det tvärtom för manuka honung är supergott. Du kan enkelt bre 1 msk på ett fröknäcke eller använda det som topping på gröt eller yoghurt. Gillar du smoothies? Tillsätt 1 msk i din smoothie eller i din kopp te. Självklart går det bra med en sked rakt ned i burken också!

Steens manuka honung från Nya Zeeland är en premium manukahonung

Steens manuka är unik då den är opastöriserad och raw, har full spårbarhet, görs på all naturlig honung från vaxkakan för att bibehålla alla naturliga egenskaper och enzymer och har full transparens i tester. Processen är väl kontrollerad och överstiger aldrig 38°C.

Steens skrapar vaxkakor på honung vilket gör att man får med alla honungens naturliga beståndsdelar inklusive bibrödet, kristalliserad honung och pollen. Det enda man tar bort är vaxet, inget annat. För att separera vaxet använder man inte högre temperatur än vad som normalt förekommer i bikupor samt centrifugalkraft.

Steens manuka är testad och certifierad för 9 olika markörer för att påvisa att det är äkta manukahonung från Nya Zeeland, renhet och kvalitet. Förutom MGO har man även UMF-certifiering på styrkorna 10+ och uppåt.

På varje burk med Steens manuka finns en spårningskod där du kan se var honungen har skördats på Nya Zeeland. Skillnaden mellan Steens och annan manuka: Steens är raw opastöriserad vid låg temperatur 38°C, skrapning av vaxkakor vilket ger naturliga enzymer, unik textur, bibehåller näringsämnen och peroxid aktivitet.

Annan manuka: Hög temperatur +66°C med filtrering vilket förstör enzymer, arom, smak och peroxid aktivitet. Olika graderingar på manuka: MGO är bra men UMF är bättre! Nya Zeeländsk manuka testas och certifieras på olika markörer för att påvisa äkthet och förhindra fusk. MGO-certifiering innebär att man testar 6 olika markörer inklusive methylglyoxal (MGO). UMF testas på totalt 9 stycken olika markörer, alltså ytterligare 3 markörer: NPA, Leptosperin och Dihydroxyacetone (DHA).

Steens är ett familjeföretag som startades 1982. När man startade hade man bara 3 bikupor och idag har man över 15 000 bikupor.

Steens är den mest sålda manukahonungen i Storbritannien.