Kundrecensioner - 5 av 5

Så minskar du emotionell stress

Exempel på faktiorer som kan påverka den känslomässiga stressen.

1. För mycket arbete

Stressrelaterad ohälsa är idag den vanligaste orsaken till långtidssjukskrivning. I toppen av statistiken finns kvinnodominerande yrken där man arbetar med människor, ofta inom den offentliga sektorn - vård, skola och omsorg. Hög arbetsbelastning tillsammans med övriga stressfaktorer tillsammans med oförmågan att kunna påverka sin egen arbetssituation tillsammans med en viss personlighet som tar sig uttryck i svårigheten att sätta sin egna gränser ger en maximal risk. Arbetsbelastning är en arbetsmiljöfråga och din arbetsgivare har ett ansvar för att tilldela dig en human arbetsmängd. Är du egenföretagare så har du friheten och full förmåga att påverka din egen situation, men det kräver att du är tydlig med dina gränser gentemot dig själv och att du definierar upp arbetstid och fritid. Du får inte glömma bort privatpersonen i ditt entreprenörskap. 

Åtgärd: Se över mängden arbeten du utför och gör vad du behöver (en dialog med din arbetsgivare leller med dig själv) för att få en human arbetsmängd.

 

2. För mycket ansvar

Kvinnor tar fortfarande det största ansvaret i familjen. Detta brukar användas som en delförklaring till varför kvinnor har en högre stressnivå än män i dagens samhälle. För mycket ansvar behöver inte vara kopplat till arbetsmängden utan handlar mer om hur ansvaret fördelas och om hur ansvarskänslan hanteras. Många med mycket ansvar tenderar att ta med sig arbetet hem och med hög pliktskyldighet arbetar de på kvällar och helger när ansvaret vilar tungt på deras axlar. 

Åtgärd: Ansvarsfördelning är en viktig fråga på såväl arbetsplatsen som i hemmet. Se till att den inte är ojämikt fördelad, och lär dig delegera och släppa det som inte är ditt ansvar. Arbeta också med att hantera ansvarskänslan, till exempel genom att tycka det är okej att inte alltid prestera perfekt utan ibland måste "good enough" få räcka. Utarbeta strategier för vilken ambitionsnivå som räcker för olika uppgifter. 

 

3. För mycket måsten

Måsten är kopplat till prioriteringar och insikten om vad som verkligen är viktigt i livet. Det senare är delvis kopplat till känslan av ansvar, men många upplever hög stress för att de har förlorat förmågan att prioritera och välja bort saker. En del vill upprätthålla en fasad där det perfekta hemmet ska kombineras med det perfekta arbetet, den fina sommarstugan, den fina båten och andra fina materiella ting. Samtidigt vill de träna regelbundet, vara den förälder, partner och andra delpersonligheter till perfektion. 

Åtgärd: Fundera vad som är viktigt i livet. Inse först och främst att materia bara är materia och aldrig det viktigaste som finns. Satsa på relationer till andra människor. Kommunicera med dina nära och kära och bestäm er för vad ni ska behålla och vad som inte är prioritet just nu. Vad stjäl energi och vad ger energi? Plocka bort alla energitjuvar oavsett om det handlar om materiella ting eller osunda relationer.  

 

4. Livskriser

Obearbetad sorg skapar tung stress i kroppen. Försök att om möjligt att leva ut alla känslor efter svåra förluster i livet. Ibland kan terapihjälp behövas. Inkapslad sorg kan skapa svåra stress- och smärttillstånd för kroppen som i värsta fall riskerar bli mer eller mindre kroniska.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter