För att minska den fysiska stressen handlar det till stora delar om att finna sunda livsstilsvanor, att helt enkelt exponera kroppen för det som den är genetiskt anpassad till. Här nedan följer förslag på vad du behöver göra gällande dessa vanligaste fysiska stressfaktorer.
Kosttillskott för dig som känner dig stressad >>
Få ett blodsocker i balans. Få saker är så stressande för kroppen som ett instabilt blodsocker. Ett svängande blodsocker driver utsöndring av stresshormonet kortisol och skapar obalans i hjärnans signalsubstanser. Ett svängande blodsocker driver också fettinlagring med utsöndring av inflammatoriska signalmolekyler som i sin tur driver stressrespons i kroppen (se punkt 2).
Åtgärd: Ät en lågkolhydratkost eller paleokost.
När du har förhöjda nivåer av olika inflammationsmarkörer i kroppen riskerar du att skapa hormonella obalanser som inkluderar dina stresshormoner. Inflammation signalerar sjukdom (infektion) till hjärnan, vilket leder till ett sjukdomsbeteende och en stressrespons som syftar till mobilisera energi för att ta hand om infektionen.
Åtgärd: Ät en lågkolhydratkost eller paleokost samt se till att du undviker övervikt, har god näringsstatus och en robust mag-tarmhälsa för att hålla kroniska inflammationer borta.
Många människor har funktionella näringsbrister, ofta på grund av punkt 1 och 2 ovan. Många näringsbrister kan leda till att biokemiska reaktioner i kroppen inte fungerar optimalt, vilket kan driva en stressrespons eller göra så att du inte tål stress lika bra.
Åtgärd: Se till att ha god näringsstatus, antingen genom att äta bra och bejaka de 4 viktigaste näringsområdena generellt, eller genom att mäta din näringsstatus och åtgärda specifikt efter utfallet.
Ingen kropp kan vara frisk och i balans utan rörelse. Regelbunden träning är viktigt för hjärnan på många sätt och förbättrar såväl humör, minne, fokus som blodcirkulation och insulinkänslighet. Träna både konditionsträning och styrketräning. Ett exempel på träningen effekt på hjärnans stresshantering är att musklerna utsöndrar ett ämne som i sin tur bryter ner stressämnen i kroppen. Så mer muskler innebär bättre stresstålighet. Vilken träning just du behöver kan variera från tid till annan och vara beroende av ålder, men de flesta mår bra av en blandning av konditions- och styrketräning.
Åtgärd: Träna kondition och styrka 1 - 3 gånger vardera per vecka.
Sömn är A och O för att minska upplevelsen av stress, minska den faktiska stressen och för att kunna hantera den stress som ändå finns i vardagen på ett bra sätt. Gå igenom tipsen för god sömnhygien och se om något är aktuellt för dig.
Åtgärd: Gör vad du behöver för att få en god sömnkvalitet.
Den fysiska miljön man befinner sig i kan påverka oss olika mycket. Hos de flesta gör en rörig miljö att rutiner bryts och kaos uppstår. Hur mycket irritation och stress har vi inte känt när vi inte hittar rätt kläder på morgonen, nycklarna har inte en given plats, mobilen är försvunnen i någon ficka du inte minns. Försök planera redan kvällen innan för att slippa morgonstressen när hela familjen har tider att passa och ska iväg. Ha givna platser för det du alltid behöver. Häng upp nycklarna på samma plats, packa jobbväskan innan du går och lägger dig, lägg fram barnens kläder och gympakläder mm. Men en stökig fysisk miljö kan också skapa emotionell stress hos många. Var observant på om det är viktigt för dig att du har det fint runt omkring dig för att du ska känna ett inre lugn. Behöver det vara städat och röjt på skrivbordet när du inleder en arbetsdag eller blir du mer kreativ i ett "ordnat kaos"? Starkt ljus, högt ljud och andra sinnesintryck kan stressa de flesta. Försök komma undan stökiga miljöer och sök dig till tystare och lugnare ställen för att kroppen ska få återhämta sig.
Åtgärd: Se över din fysiska miljö och utforma den i så stor utsträckning du kan enligt dina önskemål om vad som gör dig lugn och harmonisk.
Alkohol och andra ohälsosamma substansberoenden är stressande då de belastar kroppens avgiftningssystem och riskerar att driva inflammationer, vilket driver stressrespons. Även psykologiska beroende kan vara stressande då hjärnan pendlar mellan belöning och abstinens. Själva belöningsmomentet ger många gånger en lugnande effekt, men abstinensen och jakten på ny belöning är den del som driver stress. För att skapa ett inre lugn så är det en god idé att tända av på starka beroende (om det går) och hålla sig till kost-, tränings- och livsstilsvanor som inte är överdrivet belönande. En liten till måttlig belöning måste ändå finnas, vilket driver motivation till ett visst beteende.
Åtgärd: Undvik överdrivet beroendeskapande livsstilsvanor (kaffe, alkohol, socker, processad mat etc)
Det är hög stress för kroppen att hantera långvarig smärta. Gå inte länge med en skada i rörelseapparaten. Sök hjälp hos sjukgyymnast, naprapat eller kiropraktor eller annan lämplig terapeut så du kan lindra smärtan innan den blir mer eller mindre kronisk. Vårt stillasittande på kontor kan skapa många smärttillstånd. Dessutom blir man väldigt trött av att jämt ha ont. Det är också oftast bättre att ta smärtstillande läkemedel för att komma undan smärta, än att vägra läkemedel av principskäl och stå ut med smärta.
Åtgärd: Var aktiv med att undanröja smärta när den uppstår.