Kundrecensioner - 5 av 5

Varför ta tillskott av kollagen?

Kollagen bildar det som är vitt på anatomibilden intill. Det röda är muskler och byggs upp av andra uppsättningar aminosyror, bland annat en hög andel leucin, och vassle anses vara det protein som mest kraftfullt kan bibehålla eller öka muskelmassan. Kollagen kompletterar på så sätt vassleprotein genom att bibehålla eller förstärka de vita strukturella delarna som bär upp kroppen.

Även om kroppen kan tillverka aminosyrorna prolin och glycin på egen hand (de är per definition inte essentiella), så anses många ha låga nivåer av dem. Det beror på att vår nutida västerländska kosthållning innehåller kött (djurens muskelvävnad), men i låg grad inälvor, leder, skinn, avkok på skrov och brosk och andra delar som naturligt består av kollagen.

Intag av animalisk mat förutom kött är därför ett effektivt sätt att tillföra kroppen prolin och glycin och på så sätt optimera kroppens förutsättningar att tillgodose sitt kollagenbehov. Uttryckt i mattermer avses inälvsmat, sega köttdelar som tillretts med långkok (gärna med gris- eller kycklingfötter), sardiner inklusive småben, skinn på köttdelar och buljong på skrov och broskdelar. Gelatin finns i djurdelars brosk och skinn och innehåller en hög andel kollagen. Under människans miljonåriga evolution har människan alltid ätit samtliga delar på djuren som fälldes i det fria.

Ett annat sätt att optimera kroppens produktion av kollagen är att regelbundet ta ett tillskott kollagenprotein. Då ger du din kropp en färdig uppsättning av alla aminosyror och produktionen av kollagen ökar. Effekterna av intag av kollagen är relaterade till den hydrolyserade formen[1], som absorberas enkelt i tarmen, men andra bra former av kollagentillskott är kollagenpeptider och gelatin. Effekten av tillskott av kollagen har ett relativt gott vetenskapligt stöd för många målgrupper även om det behövs fler studier för att kunna ge mer exakta råd kring doser, tajming och frekvens till olika målgrupper.

Se vårt utbud av kollagen >>

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter