Citronkladdkaka med hemgjord vit choklad

Det är enklare än vad man tror att göra egen vit choklad. Den här kakan är gjord på rent ekologiskt kakaosmör från Upgrit och kokosgrädde istället för mejeriprodukter. Söta med honung, björksocker eller annat sötningsmedel du önskar.

”Jag serverar den ibland med en klick hemgjord lemoncurd eller varför inte lite vispad kokosgrädde och bär.”

”Ett varmt tips är att servera med Upgrits ekologiska hasselnötskräm eller att smälta kokossmör till. Mums!”

– Ewa Meurk (Hälsoingenjören)

Citronkladdkaka med hemgjord vit choklad

Gör så här:

  • 1 Sätt ugnen på 180 g varmluft eller 200 g vanlig ugnsvärme
  • 2 Smält kakaosmöret på svag värme tillsammans med kokosgrädden, vaniljpulvret samt 0,75 dl sötning
  • 3 Vispa det mjuka smöret med resten av sötningen så det blir fluffigt.
  • 4 Tillsätt rivet citronskal, äggulor (en och en), kollagenpulver samt fibersirap
  • 5 Vispa ned mandelmjöl och det smälta kakaosmöret. Häll i citronsaften samt limoncellon
  • 6 Vispa äggvitorna till hårt skum
  • 7 Vänd försiktigt ned äggvitorna i smeten
  • 8 Fäst ett bakplåtspapper (ej smörpapper) runt botten på en springform. Smörj formen (24-26 cm) med lätt smält kakaosmör och lite mandelmjöl. Grädda i 30 min. Kakan ska vara mjuk i mitten.
  • 9 Låt svalna i kylskåp (helst över natten innan den stjälps upp och ned.
  • 10 Pudra över med valfri sötning (valfritt)
  • 11 Njut!

Ingredienser

  • 6 dl mandelmjöl
  • 100 g kakaosmör
  • 150 g rumstempererat smör/ghee
  • Sötning motsvarande 150 g (ex Icas sötströ)
  • Sötning motsvarande 150 g (ex Icas sötströ)
  • 4 ägg
  • 1 dl fibersirap
  • 3 msk krämig kokosgrädde, (alt. grädde eller havregrädde)
  • 0,75 dl citronjuice (jag tillsätter ibland 2 msk limoncello som är en italiens citronlikör)
  • Skalet av två citroner
  • 1 nypa vaniljpulver