Fermentera morötter

Njut av hemgjorda fermenterade morötter som en hälsosam och smakrik tillbehör till dina måltider!
Fermenterade morötter är inte bara goda utan också fördelaktiga för hälsan på flera sätt:

1. Probiotika: Under fermenteringsprocessen omvandlas naturliga sockerarter i morötterna till mjölksyra av mjölksyrebakterier. Dessa bakterier är probiotika som kan främja en sund tarmflora och förbättra matsmältningen.

2. Näringsrik: Morötter är rika på vitaminer som A och K samt antioxidanter som betakaroten. Under fermenteringen kan vissa näringsämnen förbättras eller göras mer tillgängliga för kroppen.

3. Förbättrad matsmältning: Tack vare de probiotiska egenskaperna hos fermenterade morötter kan de bidra till att förbättra matsmältningen genom att balansera tarmfloran och främja en sund mag- och tarmfunktion.

4. Stärkt immunförsvar: Eftersom en stor del av immunsystemet finns i tarmarna kan en sund tarmflora hjälpa till att stärka immunförsvaret och öka kroppens förmåga att bekämpa infektioner och sjukdomar.

5. Bättre näringsupptag: Fermentering kan bryta ner vissa antinutritionella faktorer i morötter och göra näringsämnen lättare att absorbera för kroppen, vilket resulterar i ett förbättrat näringsupptag.

Fermenterade morötter vara en läckert sätt att inkludera probiotika och andra näringsämnen i kosten, vilket kan bidra till att förbättra matsmältningen, stärka immunförsvaret och främja övergripande hälsa och välbefinnande.

Fermentera morötter

Gör så här:

  • 1 Skölj morötterna noggrant och skala dem om det behövs. Riv morötterna grovt.
  • 2 Förbered saltlaken genom att blanda 1 liter vatten med 1-2 matskedar havssalt i en skål. Rör om tills saltet har löst upp sig helt.
  • 3 Placera morötterna i glasburkarna. Du kan packa dem tätt men se till att det finns tillräckligt med utrymme kvar i burkarna för att täcka morötterna med saltlake.
  • 4 Häll saltlaken över morötterna i burkarna tills de är helt täckta. Se till att det finns en tom yta på toppen av burkarna för att ge utrymme för gasutbytet under jäsningen.
  • 5 Täck burkarna med ett tyg eller en kökshandduk och säkra med ett elastiskt band eller snöre för att hålla det på plats. Detta låter gas som produceras under jäsningen att fly genom tyget medan det förhindrar att smuts och insekter kommer in.
  • 6 Låt burkarna stå vid rumstemperatur, borta från direkt solljus, under 3-7 dagar eller längre, beroende på din smakpreferens. Ju längre du fermenterar, desto syrligare blir morötterna.
  • 7 Prova morötterna med jämna mellanrum för att se om de har nått den önskade syrligheten. När de är klara, sätt på locken och förvara dem i kylen för att sakta ner jäsprocessen. Morötterna kommer att hålla sig i kylskåp i flera veckor, men kom ihåg att de kan fortsätta att utvecklas i smak med tiden.