Fröknäcke med pepparkakssmak och hasselnötskräm/ädelost

Alla ska kunna njuta av julens läckerheter oavsett om du valt bort vissa livsmedel av hälsoskäl.

Med Elitistas läckra fröknäcke med pepparkakssmak kan du mysa under julhelgen utan att få i dig vare sig socker eller gluten.

Detta fröknäcke passar väldigt bra med en bit god Saint Agur (eller annan ädelost). Självklart är det precis lika gott med en klick smör, ghee eller Upgrits EKO Hasselnötskräm.

Smula den även och använd den som crunch över efterrätter eller varför inte över yoghurten. Lyxa till det med att bre på Upgrits Hasselnötskräm som en del av måltiden.

Fröknäcke med pepparkakssmak och hasselnötskräm/ädelost

Gör så här:

  • 1 Blanda alla torra ingredienser i en bunke (inklusive kryddor).
  • 2 Koka upp vattnet och lägg i fettet.
  • 3 Häll vätskan över fröblandningen och rör om ordentligt.
  • 4 Häll genast upp på ett bakplåtspapper 30'33 cm och sprid ut till en tunn kaka med en degskrapa.
  • 5 Stansa ut valfria pepparkaksfigurer eller om du vill ha fyrkanter. Kanske vill du ha kakan intakt och bryta ut egna bitar. Gör det som passar dig.
  • 6 Grädda i ugnen på 150 grader i 45 minuter. Ta ut och markera fyrkanter (om du inte stansat ut figurer).
  • 7 Sänk värmen till 80 grader och grädda i ca 1 1/2 timme tills de är torra och fina.
  • 8 Ät och njut!

Ingredienser

  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl sesamfrön
  • 1/2 dl linfrön
  • 2 msk pofiber
  • 1 msk fiberhusk
  • 2 1/2 dl kokande vatten
  • 1/2 dl kokosfett naturel eller ghee (gärna lite karmelliserat)
  • 1 tsk havssalt
  • 3 msk pepparkakskrydda