Koka egen benbuljong

Att koka egen benbuljong är magi när man får till rätta knycket. Det är bland annat en källa till glycin, kollagen och är bra för leder, bindväv, mage och mycket mer.

Prova och skapa en god rutin på en värmande kopp morgon och kväll.

Koka egen benbuljong

Gör så här:

  • 1 Lägg märgbenen ingredienser i en gryta (förslagsvis en CrockPot) och fyll upp med vatten tills allt täcks.
  • 2 Koka upp på låg värme under lock tillsammans med pressad citron, salt och peppar.
  • 3 Låt koka minst 4 timmar och tillsätt resterande ingredienser. Ta bort eventuellt skum från ytan med en hålslev.
  • 4 Koka upp igen på låg värme och låt koka ytterligare 4 timmar men gärna uppåt 2 dagar.
  • 5 När buljongen är klar, låt den svalna och sila bort benen och grönsakerna.
  • 6 När buljongen blir kall kommer det bildas en tjock hinna av fett på toppen. detta kan du antingen spara och använda till stekning eller göra dig av med.
  • 7 Häll upp den klara buljongen i t.ex. rengjorda glasburkar.
  • 8 Buljongen håller tre dagar i kyl eller 3 månader i frysen.

Ingredienser

  • Märgben (nöt/lamm) så många som får plats i grytan (ca 1,5 - 2 kg)
  • 1 tsk kelppulver(valfritt)
  • 2 tsk himalaya salt
  • 1 tsk hel svartpeppar
  • 4 msk pressad citron
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 hackad lök
  • 3 lagerblad
  • Fänkål eller andra grönsaker du har hemma, exempelvis morötter, palsternacka, rotselleri och färsk persilja