Kundrecensioner - 5 av 5

A, E och K-vitamin

Om A-vitamin

A vitamin lagras främst i vår lever och är nödvändigt för våra slemhinnor, hud och syn ska fungera normalt. Under graviditeten är A vitamin väldigt viktigt för embryots utvecklingen. Med andra ord för att fostret ska utvecklas normalt och få en bra syn. A vitamin bidrar även till immunförsvaret och för att omsättningen av järn ska fungera normalt.

Vi kan få i oss A vitamin genom kosten. Så kallat aktivt A vitamin hittar vi i animaliska källor som ost, lever, torskleverolja och ägg. Så kallat provitamin A finns bland annat i morötter, mango, pumpa, gröna bladgrönsaker, tomater, majs, sötpotatis, papaya, röd palmolja. När det kommer till dessa två olika typer av A-vitamin så absorberas det vegetabiliska provitaminet sämre än aktiv A-vitamin. För att förklara det bättre, så kan provitamin A med hjälp av enzymer endast omvandlas till aktiv A-vitamin. Och som alltid är vi alla unika och möjligheten att omvandla provitamin A till aktiv A-vitamin varierar efter din egen biokemi.

I vårt sortiment hittar du bland annat inälvstillskott från Nordic Kings. Lever är en av de bästa källorna till A-vitamin, men all inälvsmat är bra. Det finns även Organmix, Nöthjärta och Nötnjure.

 

Hur ska jag ta mitt A vitamin?

Du bör ta ditt A-vitamin med måltid för bäst upptag och gärna med en fetare måltid då A-vitamin är ett fettlösligt vitamin. A-vitamin bör även tas med försiktighet då det i för stora mängder kan vara skadligt.

 

Har jag brist på A vitamin?

Som med de flesta vitaminer och mineraler kan en ensidig kost ge brister. För personer med en balanserad kost är det ovanligt med brist på A vitamin. Symptom på en mild brist kan ge nattblindhet och en kraftigare brist på A-vitamin ger nedsatt motståndskraft mot infektioner.

Om du skulle ha brist på A vitamin under en graviditet så kan det ge skador på barnet så det är alltid bra att hålla koll på sin näringsstatus som gravid. Enligt livsmedelsverket anses brist på A-vitamin vara en av de största orsakerna till världens blindhet.

 

Om E vitamin

Vi har åtta olika former av E vitamin. E vitamin lagras i vårt fett då det, precis som A-vitamin är ett fettlösligt vitamin. Vi hittar det i vegetabiliska oljor som exempelvis vetegroddsolja, men även i mandlar, hasselnötter, sesamfrön, pekannötter, avokado, ägg, vetegroddar, solrosfrön och torskleverolja med mera.

Vårt E-vitamin är en antioxidant som främst skyddar cellerna mor oxidativ stress. Genom att förhindra att de fleromättade syrorna som bygger upp membranen bryts ned, skyddar E-vitamin våra vävnader.

I vårt sortiment av rena E-vitamin produkter hittar du E vitamin 400 IE, en naturlig blandning från Alpha Plus.

 

Hur ska jag ta mitt E vitamin?

Vi får oftast i oss E vitamin genom kosten och vill du ta ett kosttillskott med E vitamin bör du se till att det innehåller alla åtta olika sorter av E vitamin.

E vitamin tas med fördel tillsammans med måltid.

 

Har jag brist på E vitamin?

Det är ovanligt med brist på E vitamin. Det kan förekomma hos personer med nedsatt absorption som vid tarmsjukdomar eller alkoholism.


 Läs mer

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter