Omega 3

För att kroppen ska kunna bygga upp och reparera celler, hålla en god hjärn- och hjärthälsa så behöver vi Omega 3. Dessa fleromättade essentiella fettsyror behöver vi få i oss via kosten. Ordet essentiella innebär att kroppen inte kan tillverka det på egen hand, vilket är fallet för Omega 3.

Omega 3

Omega 3 kosttillskott – nyttiga fettsyror

Omega 3 är ett samlingsnamn för en familj av fleromättade fettsyror varav de olika fettsyror har olika funktioner i kroppen. De vanligaste fettsyrorna man talar om i samband med Omega 3 är de långa Omega 3 fettsyrorna eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA). EPA och DHA lagras i fettväven och ombildas vid behov till eikosanoider, som kan motverka eller bilda inflammation. År 1982 gick nobelpriset till Sune Bergström och Bengt Samuelsson för att de upptäckte eikosanoiderna. Eikosanoider är en grupp signalsubstanser. De styr immunförsvarets kommunikation och verkar som lokala hormon.

Hur får jag i mig Omega 3?

Omega 3 finns i:

  • gräsbetat kött/ viltkött
  • vissa alger (EPA och DHA)
  • inälvsmat
  • fet fisk som lax (men den bör vara vilt fångad)
  • havsmat
  • Omega 3 kosttillskott

Varför behöver jag Omega 3 kosttillskott?

Fleromättade fettsyror kan bidra till minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Omega 3 minskar även risken för blodpropp eftersom Omega 3 minskar blodets levringsförmåga. Omega 3 är viktigt, men även Omega 6 som är ett annat samlingsnamn för en familj av fleromättade fettsyror. Både Omega 3 och Omega 6 har viktiga funktioner i vår kropp och de båda samspelar med varandra. Vi behöver ha en balans av dessa och det är ofta så att det finns både Omega 3 och Omega 6 i de livsmedel vi väljer att äta, men att Omega 6 halten är betydligt högre än Omega 3 halten. Det kan därför vara bra med Omega 3 kosttillskott för att se till att kvoten inte hamnar i obalans mellan Omega 3 och Omega 6. Forskning visar att Omega 6 kan ge oss inflammatoriska besvär och därför är det viktigt att ha en bra balans mellan Omega 3 och Omega 6. Genom att ta Omega 3 kosttillskott hjälper vi kroppen att dämpa de inflammatoriska effekterna av Omega 6. De är varandras motsatser och samspelar som sagt med varandra, men för enkelhetens skull kan vi tänka att Omega 6 driver inflammation och Omega 3 dämpar inflammation, insulinresistens, kronisk smärta med mera. Det är därför nödvändigt med Omega 3 kosttillskott och något som vi på Upgrit har i vår dagliga stack.

Hur optimerar jag med kosttillskott av Omega 3?

Du bör se till att anpassa din livsstil där du har en kvot på 1:1-1:4. Mät ditt Omega 3 minst 2 gånger om året så du lär känna din kropp och ta Omega 3 kosttillskott på 2 gram ren Omega 3 per dag i form av fiskolja. Krillolja är populärt och överväg fiskleverolja som alternativ på grund av de goda fettlösliga vitaminerna du då får i dig. Återigen så är vi lika olika på utsidan som på insidan och hur mycket eller vilket Omega 3 kosttillskott som är rätt för dig behöver inte vara desamma som personerna i din omgivning. Vi hjälper dig gärna välja  kosttillskott hos oss. Hör av dig så guidar vi dig.

Omega 3 och fettsyror är viktigt för många funktioner i vår kropp. Kvaliteten på omega 3 kosttillskott är avgörande. Dåliga produkter riskerar leda till ökad oxidativ stress eftersom omega 3-fettsyrorna är känsliga för oxidation. Därför är vårt utbud noga valt av våra produktexperter.

Filtrera

Varumärken

Beredningsform

Lagerstatus

Kampanj

Pris