Kollagen

Tillskott av kollagen kan ge både hälsovinster och skönhetsvinster eftersom det förbättrar våra vävnaders funktion samt huden och inre organ. Kollagenprotein utgör 30% av allt protein i din kropp och består av många aminosyror. Huden är kroppens största organ och består till 70% av kollagen. Det är ett så kallat strukturprotein, vilket innebär att det har en viktig roll för vårt skelett, våra muskler, senor, leder och all vår bindväv. Vi har bindväv i alla vävnader och det skapar hållfasthet.

Kollagen

Tillskott av kollagen kan ge både hälsovinster och skönhetsvinster eftersom det förbättrar våra vävnaders funktion samt huden och inre organ. Kollagenprotein utgör 30% av allt protein i din kropp och består av många aminosyror. Huden är kroppens största organ och består till 70% av kollagen. Det är ett så kallat strukturprotein, vilket innebär att det har en viktig roll för vårt skelett, våra muskler, senor, leder och all vår bindväv. Vi har bindväv i alla vävnader och det skapar hållfasthet. Vi kan därför se kollagen som klistret mellan våra muskler. Varför? Jo, av den anledningen att proteinet kan genom sin uppbyggnad enkelt sträckas ut. Detta ligger till grund för den unika funktion och roll för stadga och hållfasthet kollagenet har. För att kroppen ska kunna bilda kollagen krävs tillgång till vitamin C, men också zink, koppar och mangan.

Bör jag äta kollagenprotein?

Innefattar din kosthållning inälvsmat, skinn eller benbuljong så har du förmodligen ett bra intag av kollagen i vardagen. Även om andra livsmedel som fisk, kött, kyckling, spenat och broccoli innehåller kollagen, så får du förmodligen inte i dig tillräckligt med kollagenprotein av att bara äta dessa livsmedel. Då rekommenderar vi ett kosttillskott av kollagenprotein. Värt att nämna är att idrottare och äldre människor ofta har högre behov av kollagentillskott. Genom tillskott av kollagen kan du se det som ett verktyg för att förebygga skador eller snabba upp en läkningsprocesser. Många utan medicinska utmaningar upplever att med ett intag av kollagen i vardagen, får huden lyster och håret ser mer vitalt ut. Viktigt! Vid nedsatt njurfunktion bör en försiktighet med alla former av tillskott finnas. Rådfråga din läkare vid osäkerhet.

Hur mycket kollagen bör jag ta?

Vi rekommenderar alltid att investera i kosttillskott av hög kvalitet, det vill säga att kollagenet kommer från gräsbetande djur eller från fisk. Vi på Upgrit säljer endast kollagenprotein av högkvalitet för att säkerställa bästa effekt. Ta 10 gram kosttillskott kollagenprotein per dag. Var noga med att det inte innehåller några onödiga tillsatser. I vissa fall kan en högre dos intas, men rådfråga alltid med oss eller en hälsoexpert innan. En högre dos kan vara aktuellt under läkningstiden för en skada. Det är sannolikt så att ju hårdare träning, desto större behov av kollagen. Ta kollagentillskott under tre månader för att utvärdera dess hälsoeffekter. Detta är för att det krävs ett antal månader för att effekten ska slå igenom. Är anledningen skadeprevention och vävnader har dessa en långsam förnyelsetakt. När det gäller leder kan effekten märkas efter en kortare tid (ett par veckor).

När ska jag ta kollagen?

För att maximera blodnivåerna av kollagen under aktiviteten bör du som idrottare eller motionär ta 10 gram cirka 1 timme före din aktivitet. Då har du också maximal genomblödning och näringstransport för nybildning av kollagen i de aktuella vävnaderna. I syfte att fördröja effekten av vävnadsreperation, kan det vara värt att även ta ytterligare 10 gram eller mindre cirka 1 timme efter avslutad aktivitet.

Att tänka på när du väljer kosttillskott kollagenprotein

Välj ett kosttillskott av hög kvalitet och som är så rent som möjligt. Gärna från gräsbetande djur eller från fisk. Kollagenprotein ska vara lättlösligt och kan enkelt röras ned i kaffe, smoothies, yoghurt, kalla som varma rätter. Välj kollagen som produceras av en betrodd leverantör. Välj med fördel ett som är hydrolyserat. Det är en kemisk process där molekylen klyvs i två, genom att en vattenmolekyl tillförs. Vi förstår att det kan vara svårt att förstå denna kemiska process, men hydrolyserat kollagen är delvis redan nedbrutet. Det innebär att absorptionen av ett kollagen som är hydrolyserat sker mer effektivt av tarmslemhinnan. Det i sin tur möjliggör en effektivare inbindning i de vävnader där kollagen bildas i jämförelse med icke-hydrolyserat.

Varför ska jag köpa kollagen?

Genom att köpa kollagen och se kosttillskottet som en del av din dagliga rutin hjälper du kroppens leder, muskler, skelett och all bindväv med mera bli starkare och skapa en hållfasthet vi behöver. Kollagen har en unik roll i vår kropp för stadga och hållfasthet. Många som bestämmer sig för att köpa kollagen upplever en lyster i huden, vackrare hår och en del att gamla idrottsskador förbättras. Värt att veta när du ska köpa kollagen är att enzymet hydroxylas kräver tillgång till co-faktorn vitamin C. Det behövs även mangan, koppar och zink. Därför kan du optimera upptaget och bildandet av kollagen genom att ta ditt kosttillskott tillsammans med vitamin C.  Att köpa kosttillskott kollagen hjälper till att förstärka kroppens strukturella delar som bär upp kroppen.

Det kan vara värdefullt och angeläget med kosttillskott kollagen eftersom vi inte får i oss det speciellt mycket idag via kosten om du inte äter senor, inälvor och gnager på ben. Dessa livsmedel innehåller naturligt kollagen. Med andra ord räcker inte endast muskelkött och vassleprotein för att optimera vår kropp och uppnå ett optimalt mående, utan många av oss behöver ett tillskott för att få i oss tillräckligt med kollagenprotein. Dessutom börjar kroppens produktion av kollagen minska med 1% varje år efter det att man fyllt 25. Därför kan du som är äldre behöva ta kosttillskott för att se till att förhindra skador, ge rörligheten lite hjälp på traven eller lindra ledvärk.

Effekten av kosttillskott kollagen har ett relativt gott vetenskapligt stöd för många målgrupper även om det behövs fler studier för att kunna ge mer exakta råd kring doser, tajming och frekvens till olika målgrupper. Vill du ha en fördjupning om kosttillskott kollagen och dess vetenskapliga stöd kan du läsa mer här >>

 

Vad är skillnaden på vassle- och kollagenprotein?

Vassle:

Vassle (engelska Whey) är en proteinkälla som naturligt finns i mjölk. Sett till kvaliteten mellan olika proteinkällor räknas vassle till en av de allra främsta tack vare sitt höga biologiska värde. Detta kan enkelt förklaras med att vassle har en närmast optimal sammansättning av de aminosyror kroppens vävnad och muskler behöver för uppbyggnad.

Tack vare detta är vassleprotein perfekt att inta oavsett vilken typ av tränings- eller motionsform du utövar.

Kollagen:

Kollagen finns i vår bindväv, leder, brosk, hår, naglar och hud. När vi blir äldre minskar produktionen av kollagen. Kollagenprotein innehåller glycin, prolin och hydroxiprolin, de tre aminosyror som kroppen använder för att tillverka sitt eget kollagen. Dessa aminosyror saknas ofta i modern kost och det blir därför alltmer viktigt att tillsätta dessa  på annat vis.

Matsmältningsenzymer:

I rent Vassle & Kollagen har vi även adderat Digezyme, vilket är en sammansättning av fem olika matsmältningsenzymer. Amylas hjälper matsmältningen av kolhydrater. Lipas hjälper nedbrytningen och matsmältningen av fetter genom att bryta ner större molekyler till mindre. Laktas ger en källa till det enzym som används för att bryta ner laktos. Proteas katalyserar nedbrytningen av bindningarna mellan aminosyror i proteiner. Cellulas hjälper din kropp att bryta ner växtfibrer.

I Upgrits Vassle & kollagen får du det bästa från två världar för att tillföra kroppen de proteiner och aminosyror muskler, vävnad och leder behöver för att må som allra bäst.

  • Vassleproteinkoncentrat – WPC80
  • Innehåller viktiga aminosyror som ofta saknas i vår moderna kost
  • Från gräsbetande kor
  • Peptan B – 100% hydrolyserat kollagen
  • Typ-1 kollagen
  • Digezyme matsmältningsenzymer

Filtrera

Varumärken

Beredningsform

Lagerstatus

Kampanj

Pris