E-vitamin

E-vitamin är en viktig antioxidantrik vitamin med många hälsofördelar. Det skyddar cellerna från skador, främjar en frisk hud och stödjer immunsystemet. En brist på E-vitamin är sällsynt, men vissa personer kan vara mer benägna att utveckla bristsymtom. Det rekommenderade dagliga intaget av E-vitamin varierar beroende på ålder och kön. Det är bäst att få E-vitamin från en balanserad kost men komplettera med tillskott efter behov

E-vitamin

E-vitamin, även känt som tokoferol, är en viktig antioxidantrik vitamin som spelar en avgörande roll för kroppens funktioner. Det finns åtta olika former av E-vitamin, varav alfa-tokoferol är den mest aktiva och biotillgängliga formen. Denna vitamin är fettlöslig och finns i olika typer av livsmedel, såsom nötter, frön, vegetabiliska oljor och gröna bladgrönsaker.

Hälsoeffekter av E-vitamin

E-vitamin har en rad hälsofördelar för kroppen. Dess främsta roll är att skydda cellmembranen från skador orsakade av fria radikaler, vilket i sin tur kan minska risken för kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar och vissa typer av cancer. E-vitamin har också visat sig vara bra för huden genom att förhindra åldrande och minska inflammation. Det kan även stödja immunsystemet och förbättra ögonhälsan genom att skydda ögats vävnader från skador.

Bristsymtom och riskfaktorer

En brist på E-vitamin är relativt ovanligt, men vissa personer kan vara mer benägna att utveckla bristsymtom. Det inkluderar personer med malabsorptionssyndrom, såsom cystisk fibros eller Crohns sjukdom, samt personer som lider av fettmalabsorption. Symtom på E-vitaminbrist kan vara muskelsvaghet, anemi, synproblem och nedsatt immunförsvar.

Riskfaktorer för E-vitaminbrist inkluderar dålig kosthållning, alkoholmissbruk och vissa genetiska sjukdomar som kan påverka kroppens förmåga att absorbera och använda vitaminet.

E-vitaminintag och rekommendationer

Det rekommenderade dagliga intaget av E-vitamin varierar beroende på ålder och kön. För vuxna anses 15 mg per dag vara tillräckligt. Gravida kvinnor och ammande mödrar kan behöva lite mer.

Det är viktigt att få E-vitamin från en balanserad kost och vid behov komplettera med tillskott.

Filtrera

Varumärken

Beredningsform

Lagerstatus

Kampanj

Pris