Selen

Selen är en viktig mineral för kroppens funktion och skyddar cellerna från skador. Selenbrist kan leda till hälsoproblem som nedsatt immunförsvar, sköldkörtelproblem och ökad risk för sjukdomar. Det är viktigt att få i sig tillräckliga mängder selen genom kosten, men i vissa fall kan kosttillskott vara nödvändiga. Kom ihåg att rådfråga en sakkunnig innan du börjar ta tillskott.

Selen

Selen är en essentiell mineral som är avgörande för kroppens funktion. Det är en antioxidant som hjälper till att skydda cellerna från skador orsakade av fria radikaler och därigenom förhindra åldrande och sjukdomar. Selen spelar också en viktig roll i immunsystemets funktion och sköldkörtelns hälsa.

Eftersom kroppen inte kan producera selen själv är det viktigt att få i sig tillräckliga mängder genom kosten. Selen finns naturligt i jord och vatten, och grönsaker, spannmål, kött, fisk och skaldjur är bra källor till mineralen. Vissa regioner har dock selenfattig jord, vilket kan leda till selenbrist hos människor och djur som lever där.

Selenbrist och dess konsekvenser

Selenbrist kan leda till en rad olika hälsoproblem. Det kan påverka immunförsvaret negativt och öka risken för infektioner och sjukdomar. Selenbrist kan också leda till sköldkörtelproblem, då sköldkörteln är beroende av selen för att producera hormoner som reglerar ämnesomsättningen.

En av de mest kända konsekvenserna av selenbrist är Keshan-sjukdomen, som är en hjärtsjukdom som drabbar barn och kvinnor i selenfattiga områden. Selenbrist kan också vara kopplat till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar samt nedsatt fertilitet hos både män och kvinnor.

Selentillskott och rekommenderad dos

I vissa fall kan det vara nödvändigt att ta selen som ett kosttillskott för att uppnå rekommenderade nivåer. Det är dock viktigt att inte överskrida den rekommenderade dosen, eftersom för mycket selen kan vara skadligt för kroppen. Den rekommenderade dosen för vuxna är vanligtvis mellan 55 och 400 mikrogram per dag, beroende på ålder, kön och specifika hälsotillstånd.

Selentillskott kan vara särskilt viktiga för personer som bor i selenfattiga områden eller lider av selenbrist. Det är dock alltid bäst att konsultera en läkare eller dietist innan man börjar ta kosttillskott.

Filtrera

Varumärken

Beredningsform

Lagerstatus

Kampanj

Pris