B-vitamin

Utforska vårt stora och högkvalitativa utbud av B-vitaminer. B-vitaminer viktiga för att upprätthålla en god hälsa och fungera som en katalysator för flera viktiga processer i kroppen. Genom att äta en varierad kost som inkluderar livsmedel rika på B-vitaminer kan man säkerställa att man får i sig tillräckligt med dessa näringsämnen.

B-vitamin

B-vitamin

B-vitamin är en grupp av vattenlösliga vitaminer som spelar en viktig roll för att upprätthålla en god hälsa. Det finns åtta olika typer av B-vitaminer, inklusive B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotensyra), B6 (pyridoxin), B7 (biotin), B9 (folsyra) och B12 (kobalamin).

Vad gör B-vitaminer?

B-vitaminer är involverade i flera viktiga processer i kroppen, inklusive energiproduktion, nervsystemets funktion och bildandet av röda blodkroppar. De hjälper också till att bibehålla en frisk hud, hår och naglar.

Tiamin (B1) är viktig för att omvandla kolhydrater till energi och för att upprätthålla en frisk hjärnfunktion. Riboflavin (B2) och niacin (B3) är också involverade i energiproduktionen och hjälper till att bibehålla en frisk hud och syn. Pantotensyra (B5) är nödvändig för produktionen av hormoner och bildandet av röda blodkroppar.

Pyridoxin (B6) är viktig för nervsystemets funktion och för att producera vissa neurotransmittorer i hjärnan. Biotin (B7) är involverad i ämnesomsättningen och bidrar till en frisk hud och hår. Folsyra (B9) är viktig för celldelning och för att förebygga vissa fosterskador under graviditet. Kobalamin (B12) är nödvändig för blodbildning och nervsystemets funktion.

Var finns B-vitaminer?

B-vitaminer finns i en rad olika livsmedel. Till exempel finns tiamin i fullkornsprodukter, baljväxter och nötter. Riboflavin finns i mjölkprodukter, ägg och lever. Niacin finns i kött, fisk och baljväxter. Pantotensyra finns i kött, ägg, fullkornsprodukter och gröna bladgrönsaker.

Pyridoxin finns i kött, fisk, fullkornsprodukter och bananer. Biotin finns i ägg, nötter och lever. Folsyra finns i gröna bladgrönsaker, bönor och citrusfrukter. Kobalamin finns främst i animaliska produkter som kött, fisk och mejeriprodukter.

B-vitaminbrist

Brist på B-vitaminer kan leda till olika hälsoproblem. Till exempel kan brist på tiamin leda till beriberi, en sjukdom som påverkar nervsystemet och hjärtat. Brist på folsyra kan orsaka blodbrist och fosterskador under graviditet. Brist på kobalamin kan leda till en typ av blodbrist som kallas perniciös anemi.

 

Filtrera

Varumärken

Beredningsform

Lagerstatus

Kampanj

Pris