Antioxidanter
Antioxidanter är ämnen som skyddar våra celler mot oxidativ stress genom att motverka bildningen av skadliga fria radikaler i kroppen. Dessa fria radikaler kan orsaka celldöd och skador på DNA, proteiner och lipider. Antioxidanter fungerar genom att neutralisera dessa fria radikaler och förhindrar därmed cellskador.
Det finns olika typer av antioxidanter som kan erhållas genom kosten eller genom kosttillskott. Vitaminer som C och E samt betakaroten är exempel på antioxidanter som finns i frukt, grönsaker och nötter. Mineraler som selen och zink fungerar också som antioxidanter och finns i livsmedel som fisk, kött och skaldjur.
Hälsosamma effekter av antioxidanter
Antioxidanter har flera positiva hälsoeffekter och kan bidra till att förebygga och minska risken för olika sjukdomar. Forskning har visat att antioxidanter kan skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar genom att minska oxidationen av LDL-kolesterol och förbättra blodflödet. De kan även stärka immunförsvaret och motverka inflammation.
Utöver dessa hälsofördelar kan antioxidanter också hjälpa till att skydda huden mot skadliga effekter av UV-strålning och förhindra åldrande av huden. De kan även bidra till att förbättra synen genom att skydda ögats vävnader mot oxidativ stress.
Källor till antioxidanter
Det finns många olika livsmedel som är rika på antioxidanter. Frukt och grönsaker, särskilt de med starka färger som blåbär, hallon, spenat och paprika, innehåller höga halter av antioxidanter. Nötter, frön och baljväxter är också bra källor till antioxidanter.
Det är viktigt att få i sig en varierad kost som innehåller olika typer av antioxidanter för att maximera deras hälsofördelar. Kosttillskott kan vara ett alternativ för personer som har svårt att få i sig tillräckligt med antioxidanter genom kosten, men det är alltid bäst att få näringen från naturliga livsmedel.