Enzymer

Matsmältningsenzymer kallas de enzymer som har som uppgift att reglera de kemiska reaktioner som kroppen använder för att spjälka maten vi ätit. Maten bryts ned av enzymerna till näringsämnen som sedan passerar tunntarmens vägg och absorberas i blodet. Vår förmåga att tillverka matsmältningsenzymer minskas med åldern. Även andra faktorer som stress och magvirus kan påverka produktionen. Dessutom är den typiska västerländska kosten raffinerad och enzymfattig, vilket innebär att matsmältningen inte får all den hjälp den behöver. 

Enzymer

Enzymer och matsmältning

Nedan finns en video om en vanlig orsak bakom uppblåst mage och rapningar från Upgrit Talk’s. 

Ett normalt matsmältningssystem är viktigt för näringsintaget och din hälsa. Kosttillskott med bland annat matsmältningsenzymer kan bidra till ett normalt fungerande matsmältningssystem. En studie publicerad av Frontline Gastroenterology kunde påvisa att människor med känslig tarm som ofta blir lösa i magen, IBS, blev bättre när de tagit matsmältningsenzym efter maten. Matsmältningsenzymer finns även i icke-raffinerad och mat som ej värmts till över 40 grader och det kan därför vara en god idé att inkludera både råa grönsaker och frukt i din kost för att hjälpa till med matsmältningen.

Referenser

Money ME, Walkowiak J, Virgilio C, Talley NJ. Pilot study: a randomised, double blind, placebo controlled trial of pancrealipase for the treatment of postprandial irritable bowel syndrome-diarrhoea. Frontline Gastroenterol. 2011 Jan;2(1):48-56. Epub 2010 Nov 3.

Filtrera

Varugrupper

Varumärken

Beredningsform

Lagerstatus

Kampanj

Pris