MCT-olja

Kokosolja känner de flesta till och för de som vill göra det mest optimala för sin hälsa har nog hört talas om MCT-olja. MCT är den finaste fettsyran i kokosolja och en unik form av fett med extremt högt näringsvärde. Den kan även ha positiva hälsoeffekter på grund av dess kortare fettkedjelängd (6 till 10 (12) kolatomer som ger den fördelar över längre fettsyror. MCT-olja har hjälpt många av våra kunder till en piggare, mer fokuserad och hälsosammare vardag. Och efter att ha läst denna text, kanske du kommer bli en av dem också..

MCT-olja

MCT-olja för snabb energi till hjärna och kropp

Hur fungerar MCT-olja i kroppen?

MCT är som sagt en unik form av fett. Kroppens upptag av MCT-olja sker i hastighet med glukos och ger snabb energi till både kroppen och hjärnan. Det på grund av den kortare kedjelängden som gör att MCT snabbt tas upp av kroppen och förbränns som energi direkt till organ och muskler. Den snabba energiomvandlingen beror på att MCT tas upp av tarmen i ett nafs och skickas direkt ut i blodet in till levern där den omvandlas till så kallade energigivande ketoner. Ketoner är hjärnans favoritbränsle och det kommer från som tidigare nämnt fett.

MCT lagras endast till en mycket liten del fett eftersom upptaget av energi prioriteras till organ och muskler. Det är fetternas snabba kolhydrat, fast vi slipper blodsockersvängningarna som vi får av glukos (kolhydrater). Istället upplever vi jämn och stadig energi under lång tid. i. MCT är för alla personer som vill ha mer energi, som en daglig rutin och vid speciella tillfällen som exempelvis i samband med träning.

Varför bör jag ta C8 MCT-olja?

Den finaste fettsyran av de alla är C8 MCT-olja, det vill säga den fettsyran med åtta stycken kolatomer. Vi brukar kalla MCT-olja för filén och C8 MCT-olja för innerfilén. C8 MCT-olja tas upp mycket lätt av magen och går som sagt direkt ut i blodet. Just när det kommer till C8 MCT-olja säger det slurp, och så går energin rakt in i cellerna.

Det finns även C10 MCT-olja och XCT-olja. Dessa är bra, men inte lika vassa som C8 MCT-olja som är den absolut mest eftertraktade och finaste fettsyran med bäst upptag. XCT står för en blandning av C10 och C8, och det säljer bland annat Bulletproof.

Hur ska jag ta MCT-oljan?

När du börjar med MCT-olja, så är det viktigt att trappa upp mängden långsamt. Börja med en tesked och trappa upp inom två veckor till en matsked. De som är vana får i sig 1-2 matskedar per dag. Återigen är vi alla olika, så när du ska börja med MCT-olja så lär känna vad den rätta mängden är för din kropp. Om det blir för mycket MCT-olja innan din mage är van vid dessa fettsyror, kan du bli lös i magen och behöva en toalett snabbt. Så trappa upp i lagom takt.

Ett vanligt sätt att inta sin MCT-olja är via sitt morgonkaffe eller te. Ren C8 MCT-olja är luktfri och smakar nästan ingenting så det är perfekt att blanda ned i förslagsvis kaffet. Vill du ta det ett steg längre kan du prova blanda en så kallad Upgritkaffe. Receptet hittar du här >>

Genom att inleda dagen med MCT-olja och vänta med frukosten, så får du ut de mesta av fastans fördelar. Samtidigt tack vare MCT-oljan känner du större mättnad och energi tills ditt första mål på dagen ska intas. Vi alla på Upgrit har en gedigen morgonrutin för energi, fokus och ork där MCT-oljan ligger oss alla varmt om hjärtat.

C8 MCT-olja och träning

Det är även många idrottare och motionärer som intar MCT-olja strax innan träning. Det är just för dess snabba upptag och energin som omvandlas av MCT-olja går rakt in i musklerna. C8 MCT-olja ger raketbränsle till våra celler och därför brukar även Jonas Bergqvist, en av Upgrits medgrundare, författare och föreläsare, rekommendera 1 matsked C8 MCT-olja i en kopp kaffe cirka 30 minuter innan ett träningspass. Ett bättre alternativ av sportdryck för att få ut mer av träningen och känna av en energidryck på riktigt.

Populärt med att köpa MCT-olja (LCHF)

Fler och fler idag finner det effektivt att köpa MCT-olja vid LCHF. LCHF står för Low Carb High Fat och innebär en kosthållning där du äter snålt med kolhydrater och fokuserar på att få din energi från fett. Personer som lever efter LCHF brukar köpa MCT-olja för att späda på sina hälsoeffekter ännu mer och boosta kroppens ämnesomsättning, förbättra sin mentala- och fysiska prestation, minska blodsockerdippar och öka mättnadskänslan. LCHF och MCT-olja går hand i hand.

MCT-olja passar de som vill:

  • Har övervikt och / eller annat symtom på metabolt syndrom
  • Har en inflammatorisk sjukdom
  • Har en neuropsykiatrisk eller neurodegenerativ sjukdom
  • Är socker- eller matberoende
  • Har en vilja om att eliminera sötsuget maximalt
  • Tränar extrem uthållighet 
  • Vill bränna fett maximalt effektivt

Övrigt om att köpa MCT-olja och dess fördelar

Ett intressant faktum är också att bröstmjölk faktiskt innehåller MCT (ca: 6-20%) (1) och i livsmedel förekommer MCT naturligt framförallt i kokos- och palmkärnolja. Att använda MCT innebär i princip att man helt enkelt ger kroppen lite extra av något som är bra för den.

MCT är väldigt stabil som olja och kan för den matlagningsintresserade därför användas i matlagning. För bästa resultat kan man laga maten med denna olja vid temperaturer upp till 160°C. Intag av ren MCT är ett enkelt sätt att få i sig tillräckligt höga doser för att man skall få bästa möjliga effekt. Som exempel kan man säga att för att få i sig motsvarande 1 tsk C8 MCT-olja behöver man äta omkring 6 matskedar kokosolja. Kokosolja har dock även andra effekter och en kost där båda ingår är det bästa.

Att äta en näringsrik kost är det bästa man kan göra för sig själv för att öka chanserna att man skall få leva ett långt och hälsosamt liv. Idag finns stora möjligheter att göra detta och dessutom få en liten extra skjuts tack vare de kosttillskott som finns, däribland MCT-olja.

Filtrera

Varumärken

Beredningsform

Lagerstatus

Kampanj

Pris