Probiotika

Probiotika är desamma som mjölksyrabakterier eller magtarmbakterier. Den största andelen probiotika finns i tjocktarmen och de har viktiga uppgifter i kroppen. En del med matsmältningsbesvär behöver probiotika kapslar eller probiotika pulver för att stötta matsmältningen och dessa personer ökar. Det finns forskning på att en obalans i magbakterierna kan ha ett samband till fetma och övervikt. En tarmflora i balans och en välfungerande matsmältning är viktigt för att hålla en sund vikt

Probiotika

Probiotika och prebiotika – kosttillskott för magen

Probiotika syftar på levande organismer och kommer från grekiskan. (Du hittar info och videos nedan från Upgrit Talk’s som svarar på de vanligaste frågorna om pre- och probiotika). Det betyder ”för liv”. I vårt mage- och tarmsystem har vi mycket bakterier och de ska vara där. Dessa är livsviktiga för oss människor i syfte att ha ett fungerande matsmältningssystem. Det påverkar även vår hormonbalans och forskning tyder också på att probiotika kapslar av hög kvalitet kan hjälpa till att motverka inflammation.

Bör jag ta probiotika kapslar?

Probiotika kapslar kan hjälpa oss bryta ned gallsyror, motverka skadliga bakterier eller andra patogena mikroorganismer att föröka sig, som exempelvis svamp och virus som inte ska vara i magen. Probiotika stöttar även metaboliska funktioner som att producera glutamin och arginin samt producerar kortare fettsyror med mera. Det kan finnas en fördel med probiotika kosttillskott för att hjälpa tarmslemhinnan och göra matsmältningen smidigare. Det är nämligen så att största delen av vårt immunförsvar sitter i tarmsystemet och denna antikropp spelar roll för vårt immunförsvar i tarmslemhinnan. Dessa är bara några få av många funktioner som probiotika har och med tanke på hur vanligt det är med mage- och tarmbesvär så kan det vara värt att överväga probiotika kosttillskott.

Hälsoeffekter av probiotika

Det har gjorts flera studier på probiotika och dess hälsoeffekter. Och idag vet vi att probiotika bland annat kan motverka diarré och förstoppning, minska bildandet av skadliga ämnen i tjocktarmen (cancerframkallande enzymer och ammoniak). Probiotika kan minska symptom av flera autoimmuna sjukdomar och viss infektion samt stimulera immunförsvaret. Det kan även minska symptom av IBS, förbättra upptaget av mineraler och minska symptom av allergi med flera. Att inta probiotika kapslar har med andra ord många positiva hälsoeffekter, men kom ihåg att olika probiotika kapslar fungerar olika bra för olika individer och vi hjälper dig gärna med råd innan du införskaffar ett probiotika kosttillskott.

Vilket probiotika kapslar ska jag ta?

Probiotika kapslar innehåller olika bakteriestammar. Och olika probiotika innehåller olika bakteriestammar eller en kombination av flera stammar. Är du osäker på vad just du bör ta, kontakta oss [email protected].  Vissa bakteriestammar kan exempelvis lindra IBS och IBD besvär, men det är individuellt som alltid när det kommer till vår hälsa. Det finns därför inte ett probiotika kosttillskott som fungerar för alla.

Vill du inte ta probiotika kapslar i första hand kan du prova dricka Kombucha som är fermenterat grönt te. Vi har tre olika sorter från Pureness. Ett annat sätt är att äta surkål eller resistent stärkelse. Resistent stärkelse kan du exempelvis få i dig genom att dricka vatten blandat med lite potatismjöl. Du kan också prova boosta magbakterierna med en probiotisk kokosyoghurt. Vill du prova? Ta fram en glasburk. Blanda 250 ml kokosmjölk (fullfet av märket Garant exempelvis) med 1 probiotika kapsel.  Sätt på locket på burken och ställ in den i ugnen med endast ugnslampan på. Låt yoghurten stå i 8 till 24 timmar. Förvara den sedan i kylen. Servera med t.ex. vaniljpulver, Rent Kollagenprotein och bär.

Kontakta oss för råd om du är osäker på vilket probiotika kosttillskott som är rätt för dig.

Vilket probiotika pulver ska jag välja?

Det finns en djungel av olika probiotika pulver på marknaden som innehåller olika bakteriestammar och antal miljoner eller miljarder bakteriekulturer. Vilket är rätt för just dig?

Det är svårt att veta eftersom olika probiotika pulver ger olika effekter på olika individer.

Vi har som sagt både goda och onda bakterier i vår kropp och varje dag krigar dessa med varandra. Det är därför viktigt att vi har en bra balans mellan dem eftersom vi behöver båda två för en balanserad tarmflora och fungerande matsmältningssystem. Känner du igen dig i nedan lista så kan det vara värt att överväga probiotika pulver.

De främsta symptom på en fel balans av bakterier:

–        Uppblåst mage

–        Förstoppning

–        Svampinfektioner

–        Sämre immunförsvar

Det är som sagt svårt att ge ett svar i skrift här och nu där vi berättar vilket eller vilka probiotika pulver som är det rätta för dig. Behovet av bakterier varierar mellan individer så du behöver prova dig fram. Är det så att du har provat alla möjliga probiotika pulver rekommenderar vi att du genomför ett hälsotest där du mäter dina magbakterier och kollar över hur dina tarmar mår. Är detta intressant så kan du maila oss och vi guidar dig vidare.

En kortare samt enklare guide kan vara att om du lider av lättare besvär, prova 1-2 miljarder bakterier om dagen. Vid svårare kan det krävas upp till 25–100 miljarder. Detta kan exempelvis vara aktuellt efter en antibiotikakur som slår ut de flesta av våra bakterier. Lactobacillus acidophilus och bifidobacteria bifidum är två välkända och effektiva bakteriestammar för probiotika pulver.

Vårt utbud av probiotika

Vi har olika probiotika kapslar att erbjuda. Vi är alla olika och i behov av olika. Vi har exempelvis två från Thorne Research. Bacillus Coagulans Probiotika är ett stabilt kosttillskott vars probiotika kapslar främjar tarmens hälsa. Den innehåller minst 2 miljarder CFU per probiotika kapsel. Bacillus Coagulans är en säker, stabil, effektiv L(+)-mjölksyreproducerande organism. En annan probiotika Thorne Research är FloraMend Prime Probiotic. Det är ännu en stabil probiotika för tarmfloran och en blandning av probiotika i lättupptaglig och säker form som överlever matsmältningsprocessen. Den stärker bakteriefloran i tarmen och används ofta i viktminskningsprogram.

Ett annat alternativ är ProFlora 4 R från Bio-Botanical Research är probiotika kapslar för tarmens bakterieflora. Det är en blandning av goda sporbildande bakterier som finns naturligt i våra tarmar samt i frisk levande jord. Dessutom innehåller produkten quercetin, aloe vera och marschmallow-rot.

Holistic LactoVitalis Pro är ett annat alternativ av probiotika kapslar. LactoVitalis Pro ger ett tillskott av minst 20 miljarder mjölksyrabakterier från 12 olika stammar, däribland den välstuderade L. rhamnosus GG, kombinerat med vitamin C som bidrar till immunsystemets normala funktion och vitamin B2 som bidrar till att bibehålla normala slemhinnor.

Som sagt har vi ett antal olika, så är du osäker hjälper vi gärna till att guida dig till din optimala hälsa.

Sammanfattningsvis är probiotika levande, nyttiga bakterier som när de tillförs i tillräcklig mängd medför hälsovinster. Hela 75 procent av vårt immunförsvar styrs från vår mage och tarm och har vi dålig balans där påverkar det hela vår kropp. Prebiotika är komplexa kolhydrater som inte kan brytas ned av kroppen utan istället blir till näring för goda bakterier i tarmen. Magen och tarmen är känslig och avgörande för vår hälsa, exempelvis sitter hela immunförsvaret i magsystemet. 95 % av kroppens serotonin finns i magen och tarmarna så därför är det inte konstigt att magen kallas för ”den andra hjärnan”. Allt detta gör att det kan vara värt att testa att äta probiotika kosttillskott och se efter om du får några hälsovinster.

Här köper du probiotika kapslar, tuggtabletter och annan form.


Filtrera

Varumärken

Beredningsform

Lagerstatus

Kampanj

Pris