Finmalt pulver av torkad ekologisk sprängticka med naturligt innehåll av spårämnen, polysackarider, betulinsyra, melanin, fytonutrienter, ergosterol, betaglukaner, saponiner, triterpener och SOD (superoxiddismutas).
Sprängticka växer främst på björk på nordliga breddgrader.
Kosttillskott bör inte användas som ett alternativ till en varierad kost.
Blanda 2 tsk i 1 liter hett vatten. För bästa resultat sjud 1 msk chaga i 2 liter vatten på lägsta värme med lock i 5 timmar.
Används med försiktighet vid intag av blodförtunnande läkemedel och diabetesmediciner. Rådfråga din läkare eller terapeut. Effekt vid graviditet och amning ej känd
Förvaras torrt, ej över normal rumstemperatur.
Chaga är det ryska ordet för svamp och har fått den internationella betydelsen te gjort på sprängticka. Sprängticka är en svamp som växer likt en svart, knölig utväxt på björkar (även på andra lövträd men det är ovanligt). Den växer i Skandinavien, Östeuropa, Ryssland, Korea, Kina och Japan samt i de norra delarna av Nordamerika.
Av många experter anses den vara kungen av medicinalsvampar, före reishi, shiitake, maitake och agaricus blazei.
Den sitter på trädet i 15–30 år där den suger ut näringen och koncentrerar det.
De nordamerikanska indianerna betraktade den som en helig medicinalväxt. I Sibirien kallas den gudarnas gåva och odödlighetens svamp. Japanerna kallar den skogens diamant. I Kina är den växternas konung. Det norska namnet är kreftkjuke (kräfta = cancer). Det latinska namnet är Inonotus obliquus.
Chagans popularitet beror dels på att man utvinner ämnen som används inom en rad medicinska områden, dels på att den redan i sitt naturliga tillstånd innehåller vitaminer, mineraler, spårämnen, polysackarider, betulinsyra, melanin, fytonutrienter, ergosterol, betaglukaner, saponiner, steroler, triterpener, SOD (superoxiddismutas), aminosyrakomplex och – framför allt! – fytonäringsämnen. Chaga är en tungviktsmästare när det gäller fytonäringsämnen med uppmät ORAC-värde på otroliga 60 000–350 000. Jämför det med kakao 30 000, gojibär 25 000, acai 18 000 och vilda blåbär med 9 000 ORAC.