Kundrecensioner - 5 av 5

D-vitamin

D-vitamin är inte endast ett vitamin utan det är även ett viktigt hormon som påverkar alla vävnader i vår kropp. Solen är vår största källa till D vitamin och den största källan hos oss människor som tillverkar D-vitamin är vår hud som är kroppens största organ. D vitamin är viktigt för oss och därför behöver vi säkerställa optimala nivåer för att vår kropp ska fungera och vi ska må bra.

 

Bör jag ta tillskott av D-vitamin?

Den största källan hos oss som tillverkar D-vitamin är vår hud och detta sker då vi utsätter huden för sol. Det är dessutom så att solen behöver stå i 45 graders vinkel, det vill säga att vi ska ha en skugga som inte är längre än oss själva för att upptaget av D-vitamin ska vara optimalt. De människor som bor på de mörkare breddgraderna är i behov av kosttillskott av D vitamin.

 

Hur får jag i mig D-vitamin?

Vi har inte möjligheten att belysa huden med sol alla månader om året. Det är dessutom så att solen behöver stå i 45 graders vinkel, det vill säga att vi ska ha en skugga som inte är längre än oss själva för att upptaget ska vara optimalt. Därför ska vi inte ta för givet att vi har goda nivåer av D-vitamin under sommartider. Det är fortfarande så att vi ofta befinner oss inomhus med aktiviteter, jobbar på kontor och oftast ställer vi heller inte en timer i syfte att utsätta oss för sol då den står i 45 grader och vår skugga inte är längre än oss själva. Vi rekommenderar att enkelt och för en billig peng ta blodprover för att se dina nivåer av D vitamin, då det är svårt att känna av. Beroende på hur mycket av en hälsoentusiast man är så är det inte fel att kolla dina nivåer av D-vitamin 2–4 gånger om året just för att se hur dina nivåer varierar mellan årstiderna. Ditt referensintervall på provresultaten bör ligga mellan 75–150 nanomol per liter (nMol/l).

 

Hur ska jag dosera D-vitamin?

En generell dos är 2000–4000 internationella enheter (ie) per dag, men vissa tar en dos tillskott av D vitamin 5000 ie. Eftersom D-vitamin är ett fettlösligt vitamin, kan kroppen ha ett visst lager av det. Det innebär att vi inte behöver ta det varje dag, men det är en enkel rutin att ha. Vi är alla individuella och vissa av oss behöver inte ta tillskott av D-vitamin, medans vissa behöver mycket tillskott av D-vitamin. Vissa gör som så att de tar D-vitamin 5000 ie, var och varannan dag. Vi rekommenderar därför att ta blodprov 2–4 gånger om året för att lära känna just dina optimala doser av D-vitamin i syfte att nå upp till minst 75 nMol/l. Är du en person som behöver D-vitamin 2000 ie eller D-vitamin 5000 ie? Att mäta är att veta. Vill du ha ett kosttillskott med D vitamin 5000 ie, så hittar du i vårt utbud: D vitamin 5000 IE i kokosolja, 90 kapslar - Natural Stacks och D vitamin 5000 ie, 90 kapslar – Holistic.

 

Att tänka på vid D vitamin tillskott ?

Eftersom D-vitamin är ett fettlösligt vitamin bör vi hjälpa kroppen genom en bra kosthållning där vi inte snålar med fett. Då hjälper vi kroppen använda det D-vitamin tillskott vi får i oss. Trots detta kan det bli svårt att nå optimala nivåer av D-vitamin och då blir vi beroende av att ta tillskott. Vi kan nämligen inte få i oss D-vitamin genom kosten, men vi kan hjälpa kroppen använda det D-vitamin vi får i oss från solen och tillskott genom en fettrik och god kosthållning.

Läs mer om vitaminer och deras roll i vår kropp här >>

 Läs mer

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter