Ghee – det flytande guldet

Ghee - det flytande guldet

Nu ska vi utforska det unika och mångsidiga smörklarifierade fettet som är känt som ghee. Med rötterna i indisk matlagning har ghee blivit alltmer populärt över hela världen på grund av dess hälsosamma egenskaper och rika smak. Vi kommer att dyka in i dess tillverkningsprocess, näringsprofil och fördelar för hälsa och matlagning. Upptäck varför ghee kallas "det flytande guldet" och hur det kan förbättra smakupplevelsen och den allmänna välbefinnandet i dina maträtter.

Vad är Ghee?

Ghee är skirat och klarnat smör. Det innebär att man har separerat proteinerna från den eftertraktade smörsyran. Smörsyran är näring för vår tarmslemhinna och innehåller rikligt av de fettlösliga vitaminerna A, D och E. Ghee är med andra ord ett riktigt ”health food” för oss människor.

Varför separerar man ghee från mjölkproteinet?

När man gör ghee, klarnat smör, så är man ute efter att bli av med kaseinet som finns i ”komjölkproteinerna”. Smör är också nyttigt, men det är många som inte tål kaseinet och mår mycket bättre utan. Majoriteten av fallen med intolerans för mejerier så är det kaseinet som är boven.

Mjölk, ghee och viktnedgång

Det är inte ovanligt att utebliven viktnedgång ibland kan bero på mjölkintolerans. Så prova dig fram och kanske undvik mejerier i 14 dagar, anteckna hur ditt mående utvecklas och utvärdera. Under denna tid är ghee (mejerifritt) ett strålande alternativ. Lär dig din kropp och hitta det som du mår bäst utav.

Det flytande guldet – ghee och smör

Ghee inom Ayurvedisk medicin anses vara rena guldet för hälsan. Ghee är inte bara vackert som guld utan det innehåller rikligt med fettlösliga vitaminer och karoten samt många olika nyttiga fettsyror, främst smörsyra och CLA (konsumerad linolensyra). Det är av denna anledning som ghee har använts under lång tid i Indien och Mellanöstern.

Smör är också nyttigt, men ghee är ännu nyttigare. Smör innehåller också smörsyra. Smör är super att ge sina barn när de växer upp. Givetvis är gräsbetat och ekologiskt smör och ghee det bästa. Smör och ghee från gräsbetat boskap innehåller de nyttiga och essentiella fleromättade omega-3-fettsyrorna, och en bra balans på omega-6/3-kvoten. Smör innehåller de fettlösliga vitaminerna A, D och E samt betakaroten. Dessa bidrar till en rad funktioner i kroppen som hud, syn, slemhinnor, skelett, normala hjärtslag och ett balanserat psyke.

Vi på Upgrit har tagit fram ett ghee som är ekologiskt och från större delen av året från gräsbetande kor.

Ghee är perfekt till matlagning, för bakning och ger en rik smak till din favoriträtt. Ghee smakar som smör men med en lite mer distinkt smörsmak jämfört med ”vanligt” smör som har en lite mildare och sötare bakgrundston.

Ghee är stabilt att steka i då det kan hettas upp till 250 grader utan att det bränns och näringskvalitén försämras.

Vi hoppas du kommer att njuta av ditt ghee!