Fyra skäl att dricka kaffe av bra kvalitet

Fyra skäl att dricka kaffe av bra kvalitet

Kaffe, en av världens mest populära drycker, har inte bara en förtrollande doft och smak, utan det har också visat sig ha flera hälsofördelar. Forskning har gett oss en ny och spännande bild av kaffets potential att förbättra vår fysiska och mentala hälsa. Från att öka vår kognitiva prestation och fettförbränning till att vara en kraftfull källa till antioxidanter, har kaffe visat sig vara mer än bara en morgonpick-me-up.

Kaffe innehåller flera olika ämnen som anses kunna förbättra allt från hjärnfunktion till fysisk prestation. En sökning på ”coffee” i databasen för vetenskaplig litteratur, PubMed, visar att antalet studier i ämnet nästan tredubblats sedan år 2000. Det är en delvis ny bild av kaffe som börjar växa fram och den är mycket spännande!

1. Mental prestation

Kaffe är inte enbart uppiggande, studier visar nu att det även verkar kunna göra dig smartare. (1, 2) Detta genom att koffeins uppiggande effekt hjälper dig att fokusera på tråkiga och repetitiva uppgifter, även då du är utvilad. Koffein har också visats kunna förbättra korttidsminnet, i doser som motsvarar ca två koppar kaffe (5). Nyare forskning visar även att långtidsminnet kan förbättras av koffein (6). Att dricka kaffe inför en viktig uppgift skulle därmed kunna hjälpa dig prestera ännu bättre.

2. Antioxidanter

Kaffe är rikt på nyttiga antioxidanter och för amerikanare är kaffe den allra största källan till just detta (7). Även i en undersökning av norska matvanor visade sig en av de viktigaste källorna av antioxidanter vara kaffe (8). Några av de mest potenta antioxidanterna i kaffe är de så kallade polyfenolerna (9). Forskning visar också att rostning ytterligare ökar den totala antioxidativa effekten hos kaffebönan (10).

3. Fettförbränning

Koffein kan öka värmeproduktion och fettförbränning i kroppen (11). Men även om koffein ökar din ämnesomsättning på kort sikt, så utvecklas en tolerans vid kontinuerligt kaffedrickande (12). Om du framförallt är intresserad av kaffe på grund av fettförbränning kan det vara bäst att göra uppehåll för att förhindra tolerans, kanske två veckor med och två veckor utan.

4. Prestationshöjande vid fysisk aktivitet

Koffein har visats ge förbättrad prestation vid fysisk träning (13, 14) när det intas före ett träningspass. Prova gärna själv och mät dina resultat både med och utan kaffe. För maximal effekt av kaffet kan du göra en Bulletproof Coffee där blandningen med C8 MCT-olja och smör tar dina prestationer till en ny nivå. Kolla även in Upgrits egna framtagna produkter för en magisk fettkaffe av absolut bästa kvalitet här!

/Christine Ribbing

Christine Ribbing är medicine doktor med allergivetenskap som specialområde. Hon har arbetat för ett större företag som ansvarig för säkerhet och vetenskapligt stöd vid lansering av utländska produkter på den svenska hälsomarknaden. Christine är en av författarna till den omtyckta boken Handla rätt för en giftfri barndom (LUX, 2012).