Kompression vid träning – vad är fördelarna?

Kompression vid träning - vad är fördelarna?

Vad har användningen av kompression under träning för potentiella fördelar för idrottare och motionärer? Upptäck hur kompressionskläder kan bidra till förbättrad prestation, återhämtning och skadeförebyggande. Vi kommer att granska forskning och expertråd för att ge en djupare förståelse för hur kompression fungerar och vilka positiva effekter det kan ha på muskelstöd, blodcirkulation och minskad muskeltrötthet.

Vi pratar mycket om hälsa, välmående och träning här på Upgrit. Vi vet att många av våra kunder tränar mycket och ibland använder kompressionsplagg. Därför bad vi grundaren av Mediconline som har ett av Sveriges största utbud av stödstrumpor (kompressionsstrumpor i vardagligt tal) att skriva om för och nackdelar med kompression vid träning.

Mediconline grundades 2007 säljer stödstrumpor och kompressionsstrumpor för såväl medicinska behov som för träning och vardag. Efter mer än 15 år i branschen är de specialister på det mesta som rör just kompression och här är Mediconlines guide om kompression och träning.

Skillnad mellan stödstrumpor och kompressionsstrumpor

Många frågar sig om det är någon skillnad mellan stödstrumpor och kompressionsstrumpor. Svaret är helt enkelt nej, det är det inte. Stödstrumpor är bara ett uttryck som kan låta ”gammaldags” och för tankarna till pensionärer. Andra termer är löparstrumpor och sportstrumpor. Vill du ha kompression så titta på märkningen, där ska det stå angivet vilken kompression strumpan eller dina tights har.

Vad är målsättningen med kompression vid träning?

Målsättningen är att stödja och skydda musklerna. När vi åldras så kan vi behöva lite extra stöd för att inte det slit som hård träning medför ska ge skador och innebära konsekvenser som åderbråck och förslitningar i muskler.

Kompression ökar blodflödet och minskar svullnad vilket är positivt för träning och återhämtning. Därför har det blivit en storsäljare och man ser allt fler med löparstrumpor, vad-sleeves och kompressionstights såväl på gymmet som i spåret.

Varför använder så många kompression vid träning och efter träning?

Stödstrumpor har använts relativt länge vid löpning för att minska svullnad och öka blodflödet, men med intåg från de stora sporttillverkarna har utbudet av kompressionsplagg ökat dramatiskt och används nu under fler användningsområden. Nu har man utvecklat såväl hela kompressionstights som kompressions-sleeves som bara har tryck på vaden.

Vad säger vetenskapen om kompression?

En medicinsk studie om kompression och träning från 2015 visar att det finns fördelar både under träning och efter träning för återhämtning. Efter ett hårdare träningspass så uppstår så kallade slaggprodukter i kroppen som ska fraktas bort. Kompressionen håller ihop benen och gör så att blodet flödar bättre och snabbar på det här förloppet. Kompression håller också ihop muskler vilket eventuellt kan minska ömheten i musklerna. Att återhämtningen förbättras när man har kompression har tydligt visats tidigare och även i den här studien ser man tydligt den effekten.

Vi på Mediconline brukar därför rekommendera långdistanslöpare att ha varma stödstrumpor i ull efter längre träningsrundor och tävlingar. Det ger både bra kompression och lite värme.

I en annan studie om kompression från 2019 som fokuserar specifikt på återhämtning blir slutsatsen att man ser en ”signifikant positiv effekt” av att kompressionstights direkt efter träning. Den träning som då utförts är ”resistance-type exercise”. Det författarna kommer fram till är att kompression är speciellt positiv”efter intensiv träning med en uttalad excentrisk aspekt”.

När ska man inte ha kompression?

Eftersom kompression sitter hårt runt huden ska man inte använda sig vare stödstrumpor eller kompressionstights om man har en hudsjukdom som gör huden skör, eller att man har öppna sår. Saknar man känsel i huden eller är diabetiker bör man kolla med sin läkare först.

Detsamma gäller om man lider av problem någon form av venösa eller artära problem/sjukdomar. Stödstrumpor ska man inte heller ha när man sover om inte läkare rekommenderar annat.

Sammanfattning om stödstrumpor och kompression

Många kvinnor råkar ut för åderbråck runt knävecken och på låren. Det är främst förknippat med att man står mycket still och inte får möjlighet att röra musklerna i vaden som hjälper till att pumpa upp blodet i kroppen. Det här gäller till exempel frisörer, tandläkare-sköterskor, butikspersonal mm.

Det bästa sättet att förebygga åderbråck som både kan göra väldigt ont och som många upplever som jobbigt är att ha stödstrumpor eller kompressionstights som hjälper till att minska risken för åderbråck.

När det gäller träning är det i mångt och mycket en fråga om personlig känsla. Känns det bra och sitter skönt så skadar det inte och i bästa fall så hjälper det både med träning och återhämtning.