Varför välja C8 MCT-olja? Upptäck oljans hälsoeffekter

Varför välja C8 MCT-olja? Upptäck oljans hälsoeffekter

C8 MCT-olja, också känd som kaprylsyra, har blivit alltmer populär inom hälso- och kostvärlden. Denna speciella typ av fettsyra, som finns naturligt i vissa livsmedel som kokosnöt och palmkärnolja, erbjuder en rad fördelar för vår hälsa och välbefinnande. I denna artikel kommer vi att utforska de hälsosamma effekterna av att välja C8 MCT-olja och varför det kan vara ett värdefullt tillskott i din kost.

Människan lever idag i en värld där allt fler inser vikten av att ta hand om sig själv och sin kropp. Man vet helt enkelt mer än någonsin om hur vi fungerar tack vare forskningen som går framåt hela tiden. De mest grundläggande sätten att ta hand om sin hälsa är givetvis genom att se till att röra på sig och dessutom äta mat som är bra för kroppen. Den som önskar ta det hela ett steg längre för att öka kroppens chanser att må bra kan dessutom använda sig av olika kosttillskott.

Ett av de preparat som idag blivit populärt bland människor som är intresserade av att göra det bästa av sin hälsa är MCT olja, MCT finns i oljor som kokosolja. Fram till början av 1980-talet var dock MCT i princip endast tillgängligt som en beståndsdel i livsmedel. Men Dr Vigen K. Babayan, verksam vid Harvard University, utvecklade en process för att kunna framställa MCT i större mängder (1). Detta är en produkt man idag kan köpa i exempelvis nätbutiker där man också kan hitta bra information om hur de fungerar.

Effekten av MCT-olja

Medellånga mättade fettsyror (MCT, Medium Chain Triglycerides) är en unik form av fett som kan ge en lång rad positiva effekter. På grund av deras kortare kedjelängd (6 till 10 (12*) kolatomer), har MCT ett antal unika egenskaper som ger dem fördelar över längre fettsyror.

    • Den kortare kedjelängden innebär att MCT snabbare absorberas och förbränns av kroppen, vilket resulterar i en mycket snabbare omvandling till bränsle för omedelbar användning av organ och muskler. MCT tas nämligen upp, utan behov av galla, från tarmen direkt till blodet (portådern) som är på väg till levern, till skillnad från de längre fettsyrorna som går via lymfan och först därefter vidare till levern. Hastigheten med vilken kroppen tar upp MCT kan jämföras med upptaget av glukos.
  • MCT omvandlas därefter i levern i stor utsträckning direkt till energi i form av ketoner och lagras endast till mycket liten del som fett. De energihöjande egenskaper som tillskrivs MCT beror på att de korsar mitokondriemembranet mycket snabbt, och inte kräver närvaro av transportmolekylen karnitin, vilket de längre fettsyrorna gör. Resultatet blir ett överskott av acetyl-koenzym A, som efter olika metaboliska vägar resulterar i produktion av ketoner. Ketoner är ett av två ämnen som hjärnan kan använda för energi (glukos är det andra) (2).

MCT är helt enkelt ett bra val för alla som är i behov av mer energi i vardagen såväl som vid speciella tillfällen. MCT har effekten att kroppen lättare kommer i ketos, genom den ökade mängden ketoner som bildas. Därmed kan MCT olja med fördel användas som en del av en ketogen kost och tillåter då en större variation av mat, genom att de bidrar till en ökad tolerans för protein och kolhydrater (3) (4).

Vad är då ketogen kost och varför bör man välja den?

  • Ketogen kost är en fettrik lågkolhydratdiet som ursprungligen utvecklades för behandling av barn med epilepsi som inte svarade på konventionell läkemedelsbehandling (5).
  • En ketogen kost verkar även kunna vara till fördel och ha en god effekt för den åldrande hjärnan, genom att ge en alternativ energikälla till glukos. Vid bl.a. Alzheimer har hjärnan visats vara sämre på att använda glukos som energikälla (6).

På senare år har MCT blivit allt populärare bland idrottare som vill öka sin energi och förbättra uthålligheten under högintensiv träning, samt idrottare som äter lågkolhydrat kost där MCT fungerar som en alternativ snabb energikälla. I djurstudier har forskare visat att MCT kan öka fysisk uthållighet (7). MCT har även visats kunna ge en ökad mättnadskänsla samt öka fettförbränningen, vilket därmed erbjuder ett intressant bidrag för viktminskning (8) (9) (10) (11) (12) (13).

Den ökade ämnesomsättningen kan bero på det faktum att MCT beter sig metaboliskt likt kolhydrater, samt att de främjar bildandet av ketoner. (1)

Ett intressant faktum är också att bröstmjölk faktiskt innehåller MCT (ca: 6-20%) (14) och i livsmedel förekommer MCT naturligt framförallt i kokos- och palmkärnolja. Att använda MCT innebär i princip att man helt enkelt ger kroppen lite extra av något som är bra för den.

MCT är väldigt stabil som olja och kan för den matlagningsintresserade därför användas i matlagning. För bästa resultat kan man laga maten med denna olja vid temperaturer upp till 160°C. Intag av ren MCT är ett enkelt sätt att få i sig tillräckligt höga doser för att man skall få bästa möjliga effekt. Som exempel kan man säga att för att få i sig motsvarande 1 tsk C8 MCT-olja behöver man äta omkring 6 matskedar kokosolja. Kokosolja har dock även andra effekter och en kost där båda ingår är det bästa.

Att äta en näringsrik kost är det bäs

ta man kan göra för sig själv för att öka chanserna att man skall få leva ett långt och hälsosamt liv. Idag finns stora möjligheter att göra detta och dessutom få en liten extra skjuts tack vare de kosttillskott som finns.

Av Christine Ribbing på Upgrit

Senast uppdaterad: 2018-02-25

* 12:0 MCT (laurinsyra) beter sig inte som de kortare MCT:erna utan går via levern.

MCT-oljor av högsta kvalitet på Upgrit.