Bulletproof Coffee är kaffe av högsta kvalité

Bulletproof Coffee är kaffe av högsta kvalité

Bulletproof Coffee är inte bara en vanlig kopp kaffe - det är en fantastisk dryck som hyllas för sina hälsofördelar och högkvalitativa ingredienser. Med sitt unika recept och noggrant utvalda ingredienser sägs Bulletproof Coffee ge en energikick och mental klarhet utan de vanliga biverkningar som kan följa med traditionellt kaffeintag. I denna artikel kommer vi att utforska vad som gör Bulletproof Coffee speciellt, dess potentiella hälsofördelar och hur du kan tillreda den hemma för att njuta av en kopp kaffe av högsta kvalité.

Bulletproof Coffee är resultatet av många års strävan efter att ta fram det ultimata kaffet för mental topprestation. Varje steg i produktionen har optimerats för att få fram det bästa ur kaffet och samtidigt undvika bildandet av toxiner, vilket är ett problem inom kaffeindustrin idag. Det här har gjort att många upplever ökat mentalt fokus och mer energi av Bulletproof Coffee jämfört med andra kaffesorter, samt frånvaro av kaffe-dippar, ”cravings”, magproblem och andra negativa effekter.

Processen som används för att ta fram Bulletproof Coffee är bland annat optimerad så att kaffebönorna ska innehålla så låg mykotoxinhalt som möjligt. Mykotoxiner är ämnen som utsöndras av mögelsvampar och flera av dessa är giftiga för människor (1). De är ett erkänt problem i just kaffe och inom EU har man därför satt upp gränsvärden för ochratoxin A, som är det vanligaste mykotoxinet (2, 3). Ochratoxin A oskadliggörs inte nämnvärt vid vanlig bryggning av kaffe (4) och inte heller helt då kaffe bönorna rostas (5). Det bästa sättet att förhindra uppkomst av mykotoxiner i kaffe är att begränsa de faktorer som gynnar mögelväxt och toxinbildning (1).

Faktorer som minskar risken för mykotoxiner i kaffe anses vara:

1. Kaffe bönor som bearbetats med hjälp av den våta metoden istället för den torra (även kallad ”natural”) har generellt lägre risk att innehålla mykotoxiner. (6)

2. Arabica-kaffebönor har generellt lägre risk att innehålla mykotoxiner jämfört med Robusta-bönor, bland annat eftersom Arabica-bönor vanligen är mer värdefulla och därför hanteras bättre samt att Robusta-bönor oftast bearbetas med den torra metoden. (7)

3. Kaffebönor som odlats på hög höjd har lägre risk att innehålla mykotoxiner, eftersom mögelsvampar är mindre benägna att växa på hög höjd. (8)

4. Att välja kaffe från ett enskilt plantage framför blandningar minskar generellt risken för mykotoxiner, eftersom den samlade kvaliteten på kaffebönorna vanligen är högre. (9)

Bulletproof Coffee innehåller Arabica-bönor från ett enskilt familjeägt plantage beläget på hög höjd (1250 meter över havet) i Guatemala. Plantaget drivs ekologiskt utan bekämpningsmedel och är Rainforest Alliance-certifierat. Bönorna handplockas av erfarna kaffebönder och förädlas därefter med hjälp av en unik process framtagen specifikt för Bulletproof Coffee. Det är en modifierad form av den så kallade våta metoden där bland annat jäsningssteget har uteslutits. Bönorna mellanrostas och packas sedan i små omgångar under skräddarsydda förhållanden av ett av de främsta rosterierna i USA. Bulletproof Coffee-bönorna testas slutligen för 27 olika toxiner för att ge ett så rent kaffe som möjligt.

Läs mer:

Bulletproof Coffee – originalet nu i Sverige!

Fyra skäl att dricka kaffe

Referenser

1. Livsmedelsverket: https://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Mogelgifter/Sjukdomsframkallande-mogelsvampar-i-livsmedel/

2. Official Journal of the European Union (2006). Commission Regulation (EC) No 1881/2006 of 19 December 2006 setting levels for certain contaminants in food stuffs.

3. European Mycotoxins Awareness Network: https://services.leatherheadfood.com/eman/FactSheet.aspx?ID=79

4. Livsmedelsverket: https://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Mogelgifter/Ochratoxin-A/

5. Luís Abrunhosa et al. Biodegradation of Ochratoxin A for Food and Feed Decontamination. Toxins 2010.

6. https://www.fao.org/docrep/003/x6939e/X6939e03.htm ” 3.3.3. Method of processing

7. https://www.ico.org/field_processing.asp

8. https://www.gargellen.at/gesundheit+M52087573ab0.html 11. https://www.coffeereview.com/reference.cfm?I

9. https://www.coffeereview.com/reference.cfm?ID=91

Psst, glöm inte att du kan köpa GABAL tyrosinmanuka honung och andra tillskott på Upgrit!