Zink – viktigt för 300 olika enzymer

Zink - viktigt för 300 olika enzymer

Zink är ett mineral som spelar en avgörande roll i kroppens funktion. Det är faktiskt inblandat i över 300 olika enzymreaktioner i kroppen. Trots att zink behövs i små mängder är dess närvaro avgörande för att upprätthålla en optimal hälsa och funktion. I denna artikel kommer vi att utforska betydelsen av zink i kroppen, dess funktioner och vilka livsmedel som är bra källor till detta viktiga mineral.

Zink behövs för en mängd olika funktioner i kroppen, bland annat DNA-reglering, det stärker antioxidanter, immunförsvaret, insulinreglering, sköldkörtelfunktion, koagulering och flera kognitiva funktioner. Även för en normal sårläkning så behöver vi zink.

Hur får jag i mig zink?

Ostron är en fantastisk källa till zink. Vi får även  i oss zink genom animaliska proteinkällor som kött, ägg, skaldjur, nötter, bönor och mejeriprodukter. Beroende på kvaliteten av zink och biotillgängligheten så tar kroppen upp mellan 15 och 40% från det vi äter. Det kan vara värt att tänka på att spannmål hindrar upptaget av mineraler från annan mat. Det mesta utav zinken gör kroppen av med via avföringen, men det försvinner även via urin och svett. Upp mot 300 olika enzymer i kroppen behöver zink för att fungera optimalt, så det är mycket viktigt.

Man kan även äta kosttillskott för att få i sig Zink, se exempelvis Zinksulfat

Har jag zinkbrist?

Symptomen på låga nivåer av zink:

  • Nedsatt aptit
  • Sämre sårläkning
  • Försämrat immunförsvar
  • Problem med matsmältningen (som leder till ännu sämre upptag)
  • Sämre fertilitet
  • A-vitamin brist

En vanlig anledning till en måttlig zinkbrist är att vi äter spannmål. Tyvärr är den mesta maten vi äter idag spannmålsbaserade. Slutar man äta spannmål, så ökar upptaget av zink och immunförsvaret stärks.

Psst, glöm inte att du kan köpa kollagen kosttillskottprobiotika kapslarhasselnötskräm och andra tillskott på Upgrit!