Zink behövs för en mängd olika funktioner i kroppen, bland annat DNA-reglering, det stärker antioxidanter, immunförsvaret, insulinreglering, sköldkörtelfunktion, koagulering och flera kognitiva funktioner. Även för en normal sårlänning så behöver vi zink.
Hur får jag i mig zink?
Ostron är en fantastisk källa till zink. Vi får även i oss zink genom animaliska proteinkällor som kött, ägg, skaldjur, nötter, bönor och mejeriprodukter. Beroende på kvaliteten av zink och biotillgängligheten så tar kroppen upp mellan 15 och 40% från det vi äter. Det kan vara värt att tänka på att spannmål hindrar upptaget av mineraler från annan mat. Det mesta utav zinken gör kroppen av med via avföringen, men det försvinner även via urin och svett. Upp mot 300 olika enzymer i kroppen behöver zink för att fungera optimalt, så det är mycket viktigt.
Har jag zinkbrist?
Symptomen på låga nivåer av zink:
En vanlig anledning till en måttlig zinkbrist är att vi äter spannmål. Tyvärr är den mesta maten vi äter idag spannmålsbaserade. Slutar man äta spannmål, så ökar upptaget av zink och immunförsvaret stärks.