Gurkmeja – Vad är dess fördelar?

Gurkmeja - Vad är dess fördelar?

Gurkmeja är en krydda som ofta förknippas med sin karakteristiska gulaktiga färg och används flitigt inom det asiatiska köket. Men det är inte bara dess färgrika utseende som gör gurkmeja intressant. Denna krydda har också en imponerande lista över hälsofördelar och har använts i traditionell medicin i århundraden.

Gurkmeja eller kurkumin?

Det gula pigmentet i gurkmejan kallas kurkumin. Gurkmeja, kurkumin, är en polyfenol med antiinflammatoriska egenskaper och förmågan att öka mängden antioxidanter som kroppen producerar. Oftast extraheras kurkuminet i gurkmejan ut för att få ett mer koncentrerat kosttillskott. Kurkumin i gurkmeja absorberas inte bra av kroppen, och därför har man på olika sätt försökt förbättra dess upptag. Ett sätt är att kombinera kurkumin med svartpepparextrakt (med piperin), även fett förbättrar upptaget. Tack vare kurkuminet i gurkmeja, säger man att gurkmejan stärker matsmältningen, leverfunktionen, är renande för blodet och ökar ledernas flexibilitet samt reglerar blodsockernivån. Det kan därför vara en idé att äta gurkmeja då det finns flera fördelar.

Kurkumin är ett ämne i gurkmeja som ska skydda växten mot svampar och skadedjur. Det pågår mycket modern forskning om kurkumin och dess egenskaper. Denna forskning tyder exempelvis just på dess positiva effekter på lederna. Det verkar som att kurkumin bidrar till att bibehålla flexibla leder och detta kan hjälpa många människor som har stillasittande arbete eller utför monotona rörelser. På lång sikt så bidrar flexibla leder till ett enklare fysiskt aktivt liv, vilket i sin tur bidrar till högre livskvalitet.

Vad är fördelarna med Gurkmeja (kurkumin)?

Mer forskning behövs för att bättre förstå hälsofördelarna med gurkmeja och kurkumin, men flera studier har visat att kurkumin kan minska inflammation och smärta i t.ex. leder. Forskning tyder även på att kurkumin kan sänka LDL-kolesterol, blodglukos och blodtryck. För de sistnämnda är forskningen mindre konsekvent (https://examine.com/supplements/curcumin/, 2020). Det finns alltså flera fördelar med gurkmeja.

Maximalt upptag av kurkumin – Varför Ren Gurkmeja?

Ren Gurkmeja innehåller en hög koncentration kurkumin, som är det mest studerade aktiva ämnet i gurkmeja. Vi har dessutom kombinerat gurkmejan med ett högkvalitativt svartpepparextrakt (BioPerine) eftersom piperin i svartpeppar ökar upptaget av gurkmeja extraktet. Piperin är ett aktivt ämne i svartpeppar som alltså hjälper kroppen öka upptaget av kurkumin. Du kan även kombinara kurkumin med fett eftersom gurkmeja är fettlösligt och studier har visat att kurkumin absorberas bättre i samband med fett så varför inte göra en kopp guldmjölk med Ren Gurkmeja och MCT-olja. Receptet finner du nedan. I det receptet boostar du verkligen kroppen med maximalt upptag av kurkumin.

Tillskott med kurkumin kan minska markörer för inflammation och öka nivåerna av endogena antioxidanter i kroppen. Den forskning som finns tyder på att gurkmeja och kurkumin kan ge en liten till måttlig förbättring av symtomen på depression och ångest samt smärta och funktion vid artros. En minskning av LDL-kolesterol, blodglukos och blodtryck är också möjlig. Som sagt behövs mer forskning för att bättre förstå hälsofördelarna med gurkmeja och kurkumin då forskningen är mindre konsekvent och fler studier behövs för det sistnämnda.

Läs om vårt närings-och energirika recept på Guldmjölk med kurkumin och MCT-olja här >>

Psst, glöm inte att du kan köpa ingredienser till bulletproof coffee, l teaninvitamin C tabletter och andra tillskott på Upgrit!